Najważniejsza jest rama bo całą resztę można sobie zmieniać. Przy dobrej ramie to i osprzęt przeważnie dają lepszy ale żeby zaraz dopaść kompletny osprzęt Deore czy nawet Alivio to niestety nie tak łatwo. Możesz mieć tylną przerzutkę Deore włożoną przez producenta na pokaz ale już np korba, kaseta (tylne zębatki) suport, klamkomanetki będzie z najtańszej serii Shimano. Hamulce to dobrze jeśli w ogóle Shimano. Np ten Bulls z linku - jest jak najbardziej OK ale co on ma z osprzętu - tylną przerzutkę a reszta po całkowitej taniości.
Opony tej szerokości ok38mm są bardzo dobrym kompromisem. Ja na takich rowerem bez żadnej amortyzacji zjeżdżałem sobie z górki leśno-kamienistą drogą z prędkościami 35-40km/h. Da się.
W zeszłym roku kupując "nowy" rower poszedłem w ogóle nieszablonowym tropem: 15-16 letni sprzęt na bardzo dobrej stalowej ramie, bez amortyzacji, z dobrym osprzętem o trwałości którego dzisiejsze Deore mogą tylko pomarzyć. Chociaż tzw "retro MTB" staje się teraz popularne więc może jestem na czasie