.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.lut.2025 05:33:10

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [100 C3] Czary po wrzuceniu wiązki szyb elektrycznych
PostNapisane: 07.kwi.2015 20:15:52 
Użytkownik

Auto: Audi 100 C3
Wrzucaliśmy ostatnio z Blt wiązkę szyb elektrycznych u mnie.
Coś się popindoliło chyba, ale nie wiem za bardzo gdzie.
Narazie mam podnośnik od kierowcy i szyba działa, tu wszystko ok.

Lipa jest z:
1 - radio przestało działać (wszystkie kostki są podłączone, brak plusa, podtrzymanie pamięci jest),
2 - pali bezpiecznik od podświetlenia przycisków konsoli środkowej i od świateł cofania (zatem brak tego i tego), jak wrzuciłem 30a zamiast 15a, to działało, ale się przyjarał kawałek przewodu idący od niebieskiej wtyczki przy skrzynce bezpieczników do, bodajże, kostki od przekaźnika 320 (którego nie mam, był wpięty tam przekaźnik 281 od kontroli świateł) - wiązka jest z cybantem od kontrolki otwartych drzwi, przekaźnik 320 jutro powinienem mieć, do tego jakąś diodę, żeby kontrolka zaczęła działać, nie wiem czy jest to jakieś powiązanie, Blt miał swego czasu jakiś problem z tym 320 też -> viewtopic.php?f=29&t=124321
ObrazekObrazek

3 - brak oświetlenia wewnętrznego przy otwartych drzwiach (jak się samemu włączy to działa) i centralny zamek działa tylko przy otwartych drzwiach przednich i podniesionym ryglu i przy przekręconym zapłonie, po cofnięciu kluczyka zamyka drzwi (i to też ze 2-3 razy i potem nie chodzi).
Dalej - w przekładanej wiązce przy końcu wiązki od centralnego zamka był jakiś taki przekaźnik z wtyczką donikąd:
ObrazekObrazek
Odcięte trzy przewody miały kolor czerwono-niebieski, zielono-niebieski i brązowy. Zostało to odcięte, a reszta przewodów połączona z przewodami do wtyczki do pompki centralnego.

Może żeśmy gdzieś coś źle podłączyli? Jakieś sugestie?

Tytuł: Re: [100 C3] Czary po wrzuceniu wiązki szyb elektrycznych
PostNapisane: 08.kwi.2015 19:53:38 
Użytkownik

Auto: Audi 100 C3
Problem nr 2 rozwiązany - wsadzony przekaźnik 320, żarówka, dioda prostownicza i jest kontrolka od otwartych drzwi - krańcówki działają i oświetlenie wewnętrzne gaśnie po ok. 30 sekundach od wyjęcia kluczyka, bezpiecznika już nie pali i są światła cofania :-)

Z radiem dziwne rzeczy - wczoraj było na kostce od zasilania napięcie 12v, dziś 9.1v, a chwilę później 0v i już nic nie wskazywało.

Centralny nadal działa tylko po zapłonie i przy podniesionym ryglu od pasażera z przodu. Podmieniałem pompkę, ale jest to samo. Zadziała ze 3 razy, a potem trzeba trochę odczekać i znowu łapie, a przy przekręceniu kluczyka w lewo z powrotem zamyka.

EDIT:
Centralny już działa, łatane były przewody w przelotce od pasażera i na odwrót ktoś połączył kable czerwono-niebieskie (bo idą dwa takie), już wszystko śmiga, radio też. :-)

Strefa czasowa: UTC + 1