.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 28.lis.2024 23:25:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Nowy pas startowy pyrzowice
PostNapisane: 29.maja.2015 20:00:59 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
Wracając do lotnictwa, gdzie można kupić naklejki ze skąpo odzianymi retro girlsami , tak jak piloci z II wojny światowej mieli...o takie coś :D
-> https://www.google.pl/search?q=naklejka ... 0samolocie

PostNapisane: 29.maja.2015 20:13:12 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
Tania podnieta?
:diabel:
A idź Pan w czortu... :)

PostNapisane: 31.maja.2015 07:41:59 
Użytkownik

mały v8 napisał(a):
O jaaa ale super , jaramy się z Tobą....tylko co to kogo obchodzi?... :593:

Na przykład mnie i to bardzo. Lądowałem kiedyś małym samolotem na starym pasie, który wydawał się nieskończenie długi ;)
Planowałem kiedyś też lot czarterowy z EPKT w upalną noc i okazało się, że B737 nie może zabrać całego bagażu, ponieważ osiągowo był za ciężki i nie spełniał bezpiecznych warunków performance do startu, z ominięciem przeszkód itd, o czym stanowią przepisy planowania lotu. Dlatego każdego z Was może trafić po locie informacja, że bagaż doleci innym rejsem. To właśnie długość pasa czasami ma znaczenie, lub raczej jej brak...
Tak więc są wśród nas tacy, których ten temat niemal dotyka w życiu codziennym dla przyjemności (latanie) i zawodowym (planowanie lotów).

Hobbystycznie Tecnam 2006T, Cessna 150/152, Wilga, Piper.

PostNapisane: 31.maja.2015 11:02:16 
Użytkownik

Baskecior napisał(a):
zwykły $ napisał(a):
Witam szanowne grono.

Dzisiaj po 75 latach rozstaliśmy się ze starym pasem startowym który dzielnie służył wielu milionom podróżującym jak i przede wszystkim naszej armii. ( notabene sam w niej służyłem ). Wreszcie doczekaliśmy się nowiutkiej infrastruktury. Mowa oczywiście o otwarciu nowego pasa liczącego 3200m który odbył się przed godziną. Jestem akurat w pracy i tworzę tą historię a Wam przekazuję na bieżąco. Czy będzie lepszy jakościowo od tego co zbudował wróg w latach 40-tych ? to się okaże . Mamy nadzieję że tak. Teraz bez ograniczeń możemy przyjmować statki powietrzne wszystkich gabarytów. Z dodatkowych rzeczy za miesiąc planujemy oddać do użytku trzeci terminal pasażerki o symbolu "C" co sprawi że lotnisko będzie ( zresztą i tak już było ) jednym z bardziej liczących się w Europie . To tyle . Pozdrawiam bo muszę lecieć.

P.s Mam nadzieję że dorzucą coś do wypłatki :D :D :D

To już długi pas który umożliwi lądowanie dużym maszynom. Pewnie AN225 się ucieszy :) bo A388 czy 744 czy 748 będzie dzieki temu częstym gościem (głównie frighter ale to już coś)
Czy wybudowali high speed taxiways?
Jaki cat dla ILS i czy dla obu kierunków?
Czekam na dalsze relacje.
Mały: nie pitol tylko idź walnij whiskacza a rozwój infrastruktury lotnisk to temat kluczowy ... :peace:

Dopiero teraz mogę odpisać gdyż w domu nie mam czasu na komputer. Budowa garaży na moje samochody pochłania każdą wolną chwilę którą spędzam poza pracą na lotnisku.
Do rzeczy:
Jeśli chodzi o high speed taxiways to nowy pas został wyposażony w drogę szybkiego zejścia z kierunku 27 i drogę szybkiego zjazdu z kierunku 09. Kierunek 27 jest zasadniczy dla naszego lotniska i na nim się w większości skupiamy. Natomiast jeśli chodzi o system ILS to nowy pas został wyposażony w nowiutki system cat II ale procedura przełączenia go na tą kategorię wymaga roku bezusterkowego działania w konfiguracji w jakiej się obecnie znajduje czyli cat I. Także musimy poczekać. Co do starego pasa to mamy już w zasadzie wyłonioną firmę wykonawczą na przekształcenie go w drogę kołowania H. Wraz z otwarciem nowej drogi startowej 28 maja lotnisko awansowało do wyższego kodu referencyjnego z 4D do 4E (Wtajemniczeni będą wiedzieć o co kaman). Tak więc dzieje się Pany dzieje.
Czego jeszcze nie napisałem wcześniej . Aha ruszyła również budowa nowej bazy cargo . Stoją już filary konstrukcyjne a w przyszłym roku bodowa nowej wieży . Ta niestety jest już za niska gdyż przybyły nowe stanowiska postojowe i są nie widoczne z jej poziomu.

Wątek ma charakter informacyjny i nie jest moim zamysłem chwalenie się i przypisywanie sobie zasług gdyż jestem tylko częścią całej tej machiny.

Pozdr Seba

Obrazek

PostNapisane: 02.cze.2015 13:42:45 
Klubowicz

mały v8 napisał(a):
i przestali ku..wy lejce zabierać

Z tym zabieraniem to widzę się wielu przestraszyło... a zupełnie niepotrzebnie.

Już przed 18.05 zrobiła się jakaś moda zabierania PJ. Wielu płakało, że nie będzie można jeździć.
Tymczasem okazuje się, że podczas takiej interwencji
POLICJANT NIE ZABIERA MU UPRAWNIEŃ, A JEDYNIE DOKUMENT POTWIERDZAJĄCY UPRAWNIENIA!!! POLICJANT NIE JEST OD COFANIA UPRAWNIEŃ. ROBI TO STAROSTA NA WNIOSEK SĄDU!!! SĄD OCZYWIŚCIE WYMIERZY GRZYWNĘ I ZWRÓCI DOKUMENT. UKARANY W TEN SPOSÓB MOŻE DALEJ JEŹDZIĆ, A PRZY NASTĘPNEJ KONTROLI DOSTANIE MANDAT ZA BRAK DOKUMENTU 50ZŁ, A NIE ZA BRAK UPRAWNIEŃ 500ZŁ. JEŹDZIĆ DALEJ NIE BRAĆ DO GŁOWY!!!

Teraz po przekroczeniu prędkości o więcej niż 50kmh w terenie zabudowanym policjant automatycznie zabiera PJ. Ale tak jak przypadku wyżej zabiera tylko świstek, a nie uprawnienia.
Prawidłowo wygląda to tak:
zabranie dokumentu,
skierowanie sprawy do sądu
sąd składa (lub nie) wniosek do Starostwa
Starosta cofa uprawnienia i odznacza ów fakt w CEPIK. (wtedy mamy dopiero zakaz prowadzenia auta)

Ale... od wyroku sądu mamy prawo się odwołać. cała procedura może trwać do ok 3-4 tygodni. Jeśli to nie przejdzie i Sąd wyda postanowienie o cofnięciu - Starosta wyda nam decyzję od której każdy obywatel wg. Konstytucji RP ma prawo się odwołać. Tu pomocne będzie Samorządowe Kolegium Odwoławcze. Cała procedura będzie trwała dłużej niż 3 mies. A my możemy przez ten czas latać bez dokumentu i nic oprócz 50 zł nam nie grozi. Po 3 miesiącach automatycznie sprawa cichnie. Trzeba wystąpić o zwrot dokumentu PJ

Policjant to nie instytucja jednoinstancyjna. On jest na samym dole...

A żeby nie było OT, to powiem, że z lotniska w Katowicach jeszcze nie leciałem, ale jak kolega wybudował to skorzystam :)

'11 Lagoona III 2.0 DCI 180km 420NM & more
ex AFN & D11
i inne ustrojstwa.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1