.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 27.lis.2024 13:33:22

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: A6 Allroad - Wawa - pomoc w ocenie
PostNapisane: 30.lip.2015 11:52:44 
Użytkownik

Witam,

taką ofertę znalazłem w osławionym serwisie:

http://otomoto.pl/oferta/audi-a6-allroa ... y8ihn.html

Rozmowa z Panem ciekawa. Ale może ktoś z Was kojarzy to auto. Z Rembertowa pochodzi ;-)

Z rzeczy do których przyznał się właściciel:

- 3 właścicieli - leasing, wykup i on trzeci

- pod listwą na drzwiach jakaś korozja się wdaje. Podobno listwa pęknięta od uderzenia drzwiami w metalową barierkę osłaniającą latarnię uliczną.

- niby niedawno jeden miech wymieniany, a reszta ok

Auta nie oglądałem, bo muszę jechać z Posen. Póki co widziałem zdjęcia, rozmawiałem z właścicielem i kumpel z VW sprawdzał po VIN-ie to serwisowanie. Było do jakichś 110 k km.

Czy ktoś może pomóc w ocenie tego auta?
Polecicie godny warsztat znający się na Audi w okolicach Rembertowa do sprawdzenia wozu?

pozdrawiam
Brat oPat

Tytuł: Re: A6 Allroad - Wawa - pomoc w ocenie
PostNapisane: 30.lip.2015 20:20:12 
Użytkownik

1 mina - 2.5 tdi
2 mina - pneumatyka
3 mina - skrzynia

To potencjalna skarbonka :(
Ale jeśli jesteś w stanie rzucić na stół bez mrugnięcia okiem 5-6k na naprawę - kupuj.

RS3 [8V] Sportback '15
S3 [8L] Nogaroblue '01
BYŁO
S6 [C5] Avant 4.2 quattro '01
A4 [B5] Avant 1.8T quattro '97

PostNapisane: 30.lip.2015 21:02:47 
Użytkownik

Auto: Zawsze Fajne :)
Zastanawia mnie jeszcze klepana na kolanie przednia rejestracja xD

PostNapisane: 31.lip.2015 08:11:58 
wodnik szuwarek

Zagor napisał(a):
1 mina - 2.5 tdi

Jak coś klęknie to, czasami nie opłaca się naprawiać. Nie wiem jak TDI, ale wymiana 2.7BT to koszt ok 9 tyś (silnik - 4,6tyś, robocizna - 1 tyś, rozrząd, oleje, płyny, świece, itp)

Zagor napisał(a):
2 mina - pneumatyka

Nie jest tak strasznie. Miech ok 800zł, kompresor 1300zł. Czasami wymienisz tylko gumowy oring za 2 zł. Problem jest w braku osób ogarniających temat. Większość mechaników boi się pneumatyki i najchętniej wymieniałaby wszystko na nowe. Naprawiając/wymieniając jedno, niechcący psują drugie.

Zagor napisał(a):
3 mina - skrzynia

Generalny remont skrzyni - 3,6tyś.

Zagor napisał(a):
To potencjalna skarbonka :(

Nie potencjalna, tylko skarbonka. Kolor i wyposażenie bardzo podobne do mojej Zielonej Skarbonki, tylko serce inne.

Audi A6 C4 ACK 2.8 manual avant quattro + LPG BRC, '97, Europa Blue Mica - "Kaprys" - sprzedane
Audi A6 C4 ACK 2.8 manual avant, '96, Ming Blue Mica - "Smoczek" - rozbite, sprzedane

PostNapisane: 31.lip.2015 11:47:50 
Użytkownik

speco napisał(a):

Zagor napisał(a):
3 mina - skrzynia

Generalny remont skrzyni - 3,6tyś.

Speco - po Tobie się tego nie spodziewałem :(
Jeśli wiesz kto wykonuje generalny remont skrzyni w cenie wymiany konwertera - to szkoda, że nie zapytałem zanim oddałem swoją ;)
Nie powielajcie głupot !!! - generalny remont - 3,5 -4,5k to kosztuje naprawa skrzyni - usunięcie usterki kosza FWD, REW, ew wymiana panewki pompy oleju i pompy.
Generalny remont to wymiana wszystkiego co siedzi w skrzyni - sama regeneracja sterownika hydraulicznego to średnio 1-1,5k, a gdzie reszta???

RS3 [8V] Sportback '15
S3 [8L] Nogaroblue '01
BYŁO
S6 [C5] Avant 4.2 quattro '01
A4 [B5] Avant 1.8T quattro '97

PostNapisane: 31.lip.2015 14:13:20 
Użytkownik

Panowie,
dziękuję za pomoc i opinię. No cóż, zakup używanego auta to nie bajka :) Szukam dalej, a tu sobie odpuszczam. Chwilę rozmawiałem z właścicielem tego auta przez telefon i jakoś dziwnie się gadało. A z racji zawodowych mam doświadczenie w "wyczuwaniu" ludzi. Biorąc pod uwagę Wasze opnie oraz moje odczucia, odpuszczam temat.

Szukam dalej, jak coś znajdę, znów będę prosił o opinie. Generalnie dysponuję budżetem na poziomie 20 k pln. Jeżeli słyszeliście o sensownej ofercie w ramach A4 lub A6, dawajcie znać. Będę się odwdzięczał :D

pozdrawiam i życzę miłego weekendu
Bart oPat

PostNapisane: 31.lip.2015 19:57:07 
wodnik szuwarek

Zagor napisał(a):
Speco - po Tobie się tego nie spodziewałem :(
Jeśli wiesz kto wykonuje generalny remont skrzyni w cenie wymiany konwertera - to szkoda, że nie zapytałem zanim oddałem swoją ;)
Nie powielajcie głupot !!! - generalny remont - 3,5 -4,5k to kosztuje naprawa skrzyni - usunięcie usterki kosza FWD, REW, ew wymiana panewki pompy oleju i pompy.
Generalny remont to wymiana wszystkiego co siedzi w skrzyni - sama regeneracja sterownika hydraulicznego to średnio 1-1,5k, a gdzie reszta???

Niech Ci będzie: regeneracja konwertera, wymiana pompy, wymiana oleju, wymiana oringów/uszczelnień, wymiana jakiś tarczek i jeszcze kilku gratów, których nazwy nie znam - dostałem karton starych części na pamiątkę. Gość wspominał co było robione, nie wszystko pamiętam.

Bart oPat napisał(a):
Szukam dalej, jak coś znajdę, znów będę prosił o opinie. Generalnie dysponuję budżetem na poziomie 20 k pln. Jeżeli słyszeliście o sensownej ofercie w ramach A4 lub A6, dawajcie znać. Będę się odwdzięczał :D

Podnieś budżet, ja obniżę oczekiwania. Może znajdziemy wspólny język.

Audi A6 C4 ACK 2.8 manual avant quattro + LPG BRC, '97, Europa Blue Mica - "Kaprys" - sprzedane
Audi A6 C4 ACK 2.8 manual avant, '96, Ming Blue Mica - "Smoczek" - rozbite, sprzedane

Strefa czasowa: UTC + 1