.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 27.lut.2025 09:44:02

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: A 4 b 6 2.0 ALT bierze olej
PostNapisane: 02.wrz.2015 10:14:46 
Użytkownik

Mam problem z autem . Posiadam audi a4 b6 2001 r. silnik 2.0 ALT skrzynia Multitronic. Od pewnego czasu bierze mi olej. Odwiedziłam wielu mechaników. Auto zalewane jest olejem Mobil 10w40 ( nie wiem czy dobrze) . Mechanicy stwierdzili ze nie ma zadnych widocznych wycieków oleju . W związku z tym moje pytanie- co można zrobić aby stwierdzić przyczynę ? Wyczytałam że może to wina odmy ( jak sprawdzić czy jest uszkodzona ?). Odpada opcja sprzedania auto, gdyż jest bardzo zadbane i dużo wpakowałam w nie kasy .
Nie wiem czy mogę tak jeździć nadal- i dolewać systematycznie olej, czy może to spowodować jakieś kolejne ważne usterki ?

Tytuł: Re: A 4 b 6 2.0 ALT bierze olej
PostNapisane: 02.wrz.2015 11:10:12 
Użytkownik

Niestety ten model silnika bardzo często połyka olej, jest to raczej wada fabryczna i nie wiele da się zrobić żeby to wyeliminować, a remont z prawdziwego zdarzenia jest drogi i może nie przynieść oczekiwanych skutków, pozostaje raczej dolewanie oleju.

Tytuł: Re: A 4 b 6 2.0 ALT bierze olej
PostNapisane: 02.wrz.2015 11:17:42 
Użytkownik

Aha, nie wiem czy ma to związek - ale towarzyszy temu równieź nawracająca kontrolka check - na zmianę pojawiają sie błędy o niskiej jakości mieszance ( mam instalacje LPG holenderską prins) oraz o katalizatorze. Mimo skasowania błędów- po przejechaniu parunastu km check powraca ;/

Strefa czasowa: UTC + 1