.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 27.lut.2025 06:26:09

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Audi A4 b5 Avant 1.9 tdi 1996r. skrzynia automatyczna po
PostNapisane: 23.sie.2015 12:03:42 
Użytkownik

WITAM PONOWNIE.
Może ktoś mi pomoże podpowie. W ostatnim czasie to jest ostatnim tygodniu wymieniłem silnik w moim audi a4 b5 1.9 tdi 1996 rok avant z automatyczną skrzynią biegów.Wymieniłem ponieważ strzelił mi pasek rozrządu.Silnik odpala i nie ma żadnych niespodzianek.Na razie nie podłączałem do komputera w celu zobaczenia błędów.Złożyłem samochód wcxzoraj do kupy.popracował na podnosniku ze 2 godziny,również bez niespodzianek.Wydaje mi się że wszystko poskładałem dobrze.
Jednakże po opuszczeniu auta ponownym uruchomieniu i chęci sprawdzenia samochód nie rusza się z miejsca.Nie wiem co jest tego powodem-może żle zmontowany ze skrzynią.Wrzucając D lub R samochód nie powinien się toczyć jak go pcham,a niestety się toczy.Ponadto jak nacisnę gaz i wskoczy na obroty 2500-3000 zaczyna się toczyć bardzo powoli ale zaczyna.Nie wiem zupełnie co jest powodem tego zachowania.Cały czas myślę że dobrze poskładałem go.Silniki różniły się mocą-poprzedni silnik miał 90 Km ten ma 110 Km. ale myślę że to nie ma wpływu. Nie jestem mechanikiem i pierwszy raz przekładałem silnik ale myślę że wyszło mi to zupełnie dobrze.Czy jest któś kto zna się na tyle żeby podpowiedzieć co mógłbym zrobić teraz.Dodam że wcześniej jak silnik stary był dobry czuło się jak wrzuca poszczególne biegi.Teraz po zamontowaniu drugiego silnika i jak wczesniej mówiłem po wdejsciu na wyższe obroty samochód zaczyna się toczyć ale nie czuję że wszedł pierwszy bieg lub wsteczny.
Pozdrawiam i dziękuję za wszelką pomoc.

Tytuł: Re: Audi A4 b5 Avant 1.9 tdi 1996r. skrzynia automatyczn
PostNapisane: 13.wrz.2015 16:43:28 
Użytkownik

Witam
Zamykam post.Sprawa okazała się błacha.Poczas demontażu silnika wypłynęło troszkę oleju ze skrzyni biegów.Potem podczas montażu i próbu,czyli po uruchomieniu silnika po wymianie w celu sprawdzenia okazało się ze resztki oleju ze skrzyni zostały wypompowane.odkręciłem miskę wylałem resztki starego oleju ,zmieniłem filtr ,wlałem nowy olej i auto poszło.Jeszcze jest kilka rzeczy do poprawki,regulacje itd ale zrobiłem nim juz około 800km i jest w pożądku.

Strefa czasowa: UTC + 1