.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.lut.2025 02:10:12

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 C5] Wilgoć we wnętrzu nietypowy przypadek
PostNapisane: 06.wrz.2015 21:03:30 
Użytkownik

Witam
Wiem, że temat był już "wałkowany" ale typowe rozwiązania zawodzą.
Od miesiąca walczę z pojawiającą się wilgocią po stronie pasażera zwłaszcza z tyłu, ale z przodu również.
Zaczęło się tradycyjnie (miałem to samo kiedyś w 100 C4) od zauważenia, że mokro pod dywanikiem. Wypatroszyłem całą prawą stronę, wybrałem wiadro wody, w sierpniu nie było problemu z suszeniem - poszło szybko.

Szukam przyczyny.
Na pierwszy ogień poszło oczywiście czyszczenie otworów spustowych na podszybiu (pod akumulatorem), oczywiście były zupełnie zapchane. Sprawdziłem również czy nie cieknie ten plastik pod schowkiem gdzie wylatuje woda od klimy - woda ucieka na zewnątrz, wszytko ok.
Przy okazji pranie tapicerki, zadowolony poskładałem wszystko do kupy. Tydzień później kontrolnie sprawdzam czy sucho - no i klops szczególnie z tyłu około litr wody wyciągnąłem, suszenie od początku. Deszczu w tym czasie zero, ale byłem na myjni.
Po kolejnym wysuszeniu sprawdzam szczelność nadwozia. Podlewam samochód (przy okazji trawnik - wiadomo susza) z godzinę, skupiam się na wszystkich możliwych słabych punktach, uszczelkach drzwi, szyb, podszybie, tył przód, góra (nie mam szyberdachu) dół itp. nie żałuję wody ani ciśnienia. Werdykt: w środku całkowita susza.
Jadę do gościa od klimatyzacji sprawdzamy jeszcze raz ten przelot od klimatyzacji tj. odkręcamy, odchylamy, profilaktycznie przedmuchujemy - wszystko ok.
Składam znowu, ale nie do końca, jeżdżę dzień, dwa - ok, na trzeci dzień znowu ewidentnie pojawia się wilgoć.
Robię eksperyment na podłogę kładę suchą ścierkę, potem folia i dopiero gąbka wygłuszenia.
Sprawdzam za dwa dni ścierka wilgotna (wilgoć od podłogi) i to tylko z tyłu - z przodu susza.
W tym momencie zgłupiałem :(
Pomyślałem, że może wilgoć jakoś przechodzi z lewej strony, ale sprawdziłem tam susza.
Może ta warstwa na podłodze taka guma/wykładzina cienka przyklejona fabrycznie miejscami do podłogi długo oddaje wilgoć i to ona jest źródłem.
W tej chwili jeżdżę z wypatroszoną połową samochodu (wstawiłem tylko fotel) rano i wieczorem wkładam rękę pod wykładzinę, skończyły się upały niby ok, ale w piątek po południu znowu ewidentnie czuć mokrą gąbkę.
Sobota/niedziela wyschło ładnie, ale idzie jesień, zima, a ja nie znam przyczyny skąd ta wilgoć.
Na ten tydzień przewidziałem eksperyment - jeżdżę bez klimy - zobaczę co będzie.

Może macie jakieś pomysły/rady gdzie szukać przyczyny?

Będę wdzięczny za każdą myśl bo tracę już nadzieję :(

Pozdrawiam
Paweł

Tytuł: Re: [A6 C5] Wilgoć we wnętrzu nietypowy przypadek
PostNapisane: 14.wrz.2015 11:02:03 
Użytkownik

A sprawdzałeś drzwi? Może woda dostaje się przez uszczelkę szyby i wewnątrz drzwi przepływa do środka. Wiem, że to częsty problem np. w Skodach

Jest A6 2,4 ALF '98
Było B4 2,0 ABK '92
Było B3 1,8 NE '89

PostNapisane: 14.wrz.2015 18:56:41 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
Ja tez się kiedyś podobnie szarpałem , okazało się że górą odkleiła się tylna szyba , fabryczna szyba, musiała być źle zapodkładowana bo klej odstał od szyby i trzymał się tylko dołem (tył sedan). Warto tez sprawdzić przednią .

PostNapisane: 14.wrz.2015 20:05:37 
Użytkownik

Witam
Dzięki za podpowiedzi
Drzwi i szyby sprawdzone, wkładałem wąż ogrodowy z wąskim i silnym strumieniem i "obleciałem" wszystkie szczeliny drzwi i szyby i gdzie tam jeszcze się dało. W środku susza.
Miałem kiedyś taki przypadek ze źle wklejoną przednią szybą jeszcze w 100. Skończyło się na wycięciu i wklejeniu szyby.

W sobotę jeszcze raz wywaliłem wszystko i przejrzałem po raz kolejny na spokojnie. Wnioski:
1. Wiem w końcu co się dzieje z wodą ze skraplacza ta plastikowa rurka wchodzi w gumowy kołnierz/uszczelkę w podłodze i tyle - pod spodem jest ok 1cm przerwy do osłony termicznej tłumika. Woda leje się na tą właśnie osłonę. Nie wiem kto to wymyślił ale to potencjalny problem.
2. Wydaje mi się że ten właśnie kołnierz/uszczelka nie do końca dobrze "układał się" z rurką. Rurka jest trochę "na styk" z tym kołnierzem, wg. mnie tak jakby odrobinę za krótka. Guma był mocno wgięta i odkształcona poprawiłem to i od soboty susza. Zobaczę co dalej.

Ponieważ nie daje mi to spokoju opracowałem również sposób jak rozpoznać skąd pojawi się ewentualna wilgoć
Wyłożyłem całą podłogę (pod wygłuszeniem) szarym papierem toaletowym :), bardzo dobrze widać na nim ślady wilgoci i sprawdzam 3-4 razy dziennie.

Jak uznam sprawę za zamkniętą dam znać co i jak.
Pozdrawiam

PostNapisane: 05.paź.2015 09:27:13 
Użytkownik

Witam
Wypada napisać epilog tej historii, może komuś się przyda.
Wychodzi na to, że źródłem była nie dokładnie włożona w gumowy kołnierz/uszczelkę rurka od skraplacza, ale po 2 tygodniach "badań" pojawia się jeszcze jeden wniosek. Pod nogami pasażera z przodu w gąbce wygłuszenia jest taki usztywniający kawał styropianu i to z niego bardzo powoli "wychodziła" wilgoć i to wcale nie mało.
Efekt był taki, że pozornie wysuszona wykładzina, odwrócona gąbką do góry była sucha, ale wystarczyło ją położyć na dzień w normalnym położeniu i bez możliwości odparowywania i pojawiała się wilgoć.
Wniosek: suszenie mocno zalanej gąbki wygłuszenia musi trochę potrwać i najlepiej dosuszyć ją kładąc pod nią cokolwiek co zapewni cyrkulację powietrza (ja wrzuciłem kawałki rurki hydraulicznej fi 50mm i jeździłem tak 2 tygodnie).

Pozdrawiam
Paweł

Strefa czasowa: UTC + 1