.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 23.lis.2024 22:05:59

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: 3 Auta do oceny, bardzo prosze o pomoc w wyborze
PostNapisane: 01.paź.2015 18:04:58 
Użytkownik

Witam.

Poszukiwań ciąg dalszy, w tym lub maksymalnie przyszłym tygodniu chciałbym pojechać na oględziny któregoś z tych trzech aut:

1) http://otomoto.pl/oferta/audi-a4-s-line-ID6y90ST.html Środek bieda, ale ma sline zewnętrzny, po odpicowanych zdjęciach wydaje się zadbana

2) http://olx.pl/oferta/audi-a4-s-line-opl ... 594b8508c3 Dzis się pojawiła, sprowadzona z francji, przebieg jak dla mnie nie realny, ale to się zweryfikuje, cena trochę wysoka a i auto pewnie do opłat.

3) http://olx.pl/oferta/a4-2x-s-line-quatt ... bimON.html Tą wałkuje już 3 tygodnie (między czasie był ponad tygodniowy urlop na krecie więc się przeciągnęło) Motor 2.0TDI BPW po programie u goodhope, wyleciał też wtedy dpf. Napęd pompy ponoć zrobiony.

Dodatkowe zdjęcia jakie dostałem od sprzedającego:

http://www.fotosik.pl/u/deex1986/album/2244565

http://www.fotosik.pl/u/deex1986/album/2244566

Trochę wytarta kierownica z lewej strony i przedni fotel kierowcy, ale sprzedający zarzeka się, że ori przebieg i auto nie malowane, cała powłoka w oryginale. Dawno bym ja obejrzał, ale dzieli nas 400km w jedna stronę, a to trochę zniechęca (szczególnie, że już się sparzyłem na oglądaniach "perełek"

Czy ktoś może już był oglądać któreś z podanych prze zemnie aut? Może po zdjęciach już warto któreś odrzucić lub zauważacie coś czego ja nie widzę? Bardzo proszę o pomoc w wyborze i podpowiedzi, szukam już naprawdę długo i ręce mi opadają, jak tak dalej pójdzie to skończy się na innym aucie lub dopłacie do B8 z początków produkcji.

Ostatnio edytowano 02.paź.2015 17:43:21 przez mateusztbg, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł: Re: 3 Auta do oceny, bardzo prosze o pomoc w wyborze
PostNapisane: 02.paź.2015 07:30:44 
Klubowicz

Jeżeli 3 ma rzeczywiście zrobione to co napisałeś to jechałbym oglądać.

Audi A6c4 Ael Avant Quattro ECO Power by' To JA !
Audi 100 C4 red
Audi A3 1.9 8L
Obrazek

PostNapisane: 02.paź.2015 08:46:43 
Moderator

Auto: 80 2,3 10V
Według mnie tylko nr 3 jest warte czasu i $$$ aby pojechać zobaczyć. Wygląda najrozsądniej. Dla przykładu nr 2 to jakiś ulep - przód jest po dzwonku. Brak jakichkolwiek wlepek i przedni pas wygląda jakby go przyłożyli i kropelką skleili.

Audi A4 2.8 30VQ tip - było
Audi Cabrio 2,8 12V - było
Audi A8 4,2 32V tip - było
Audi 80 2,3 10V - pod kocem
Audi A4 1,9 TDI Quattro - nowa zabawka

PostNapisane: 02.paź.2015 17:42:24 
Użytkownik

Macie jednak oko Panowie, ja nie zauważyłem nic niezwykłego w nr2 :)

Dziękuje bardzo za opinię, do tego nr 3 dołączyłem dodatkowe fotki:

http://www.fotosik.pl/u/deex1986/album/2244565

http://www.fotosik.pl/u/deex1986/album/2244566

Dziwi mnie trochę ta wytarta kierownica tylko z lewej strony

PostNapisane: 02.paź.2015 18:48:36 
Moderator

Auto: 80 2,3 10V
Wytarcie to nic nadzwyczjanego. Prawdopodobnie kierowca był jednorękim bandytą a tak poważnie to proawdzić jedną ręką na zasadzie "mydełka fa". Zwróć uwagę czy oparcie keirowcy nie jest lekko przekoszone do prawej strony - jak ktoś prowadzi jedną reką często plecy podparte są tylko z prawej strony.

Audi A4 2.8 30VQ tip - było
Audi Cabrio 2,8 12V - było
Audi A8 4,2 32V tip - było
Audi 80 2,3 10V - pod kocem
Audi A4 1,9 TDI Quattro - nowa zabawka

PostNapisane: 02.paź.2015 21:15:56 
Użytkownik

Auto: A6Q C5/CQ B2/A3 8L
Dobry żart z tymi przebiegami. Prawie 10 letni diesel z przelotem poniżej 200kkm :D A Ty się martwisz lekko wytarta kierownicą. Każde z tych aut ma co najmniej 300kkm na blacie.

'98 Audi A3 1.8 20V Ambiente (AGN), 2013-? Obrazek
Obrazek

PostNapisane: 03.paź.2015 15:14:11 
Użytkownik

Przebieg oczywiście przed oględzinami sobie zweryfikuję po Vinie, jednak dla mnie ważniejszy stan auta niż to czy ma 200 czy 300tys przejechane :)

W dalszym ciągu panowie proszę o ocenę, jak ktoś się czegoś dopatrzył, oglądał lub wie to bardzo proszę się tym podzielić

PostNapisane: 03.paź.2015 19:51:24 
Użytkownik

Auto: Leśnego dziadka
I co w tym vinie zobaczysz??? Bedzie 120 tys w pietwsze dwa lata....potem pustka i nagle w 2014...190 tys ;)
Kupujac S6 wzialem po znajomosci wydruk z Aso... Autko od poczatku robilo po okolo 20tys rocznie... Co roku wymiana opon, oleju, kilku czesci itd... Ostatni wpis 2011 rok 220 tys... Wydruk ma....8 stron :) Takich historii serwisowych ci zycze ;)

Audi 80 B4 Sedan Quattro 2.0 8v 115PS - EX
Audi 80 B4 Avant Quattro 2.6 12v 150PS - EX
I znów Skoda :(

PostNapisane: 04.paź.2015 13:10:53 
Użytkownik

drookash napisał(a):
I co w tym vinie zobaczysz??? Bedzie 120 tys w pietwsze dwa lata....potem pustka i nagle w 2014...190 tys ;)
Kupujac S6 wzialem po znajomosci wydruk z Aso... Autko od poczatku robilo po okolo 20tys rocznie... Co roku wymiana opon, oleju, kilku czesci itd... Ostatni wpis 2011 rok 220 tys... Wydruk ma....8 stron :) Takich historii serwisowych ci zycze ;)

Chyba lepiej cos próbować spawdzić, niż wziac na oględziny dziewczynę ze sobą i nie sprawdzając nic kupić auto "bo ma ładne fele i dobre audio" jak to robi mój kolega a później płacze bo cyrki wychodzą.

Sprawdzę po vinie przed oględzinami, bo mam 400km w jedną stronę, zobaczymy co wyjdzie, resztę sprawdzi się w serwisie audi już na miejscu.

Dzięki, obym trafił na podobną historię serwisową :)

Panowie, tak z ciekawości, dlaczego odrzuciliście tą z 1 linku?

PostNapisane: 06.paź.2015 11:48:48 
Użytkownik

Vin wrzucony na sendspace, kto się zna to prosze o opinię:

https://www.sendspace.com/file/78xw8r

Wystarczy kliknąć download i pobierze się pdf z vinem

Serwisów trochę jest, przebieg wychodzi na to, że realny

W 2010roku wymieniane przednie nadkole i felga to tyle z większych napraw, poza tym wszystko wydaje się ok.

W 2007roku niebawem po zakupie wymieniony przedni zderzak

PostNapisane: 06.paź.2015 19:51:05 
Użytkownik

plik uszkodzony. Z tego co piszesz nic złego nie wynika

Obrazek

PostNapisane: 06.paź.2015 23:03:08 
Użytkownik

Zainstaluj adobe readera sprawdzałem przed chwilą i normalnie się pobiera i otwiera, na inne forum dawałem ten sam i chłopaki pobrali.

Klikasz tylko to niebieskie download, później otwierasz np adobe readerem

Jeszcze raz link w razie czego: https://www.sendspace.com/file/78xw8r

PostNapisane: 08.paź.2015 08:48:00 
Użytkownik

Może telefon sobie nie radzi. Sprawdzę potem na kompie

Obrazek

PostNapisane: 08.paź.2015 10:58:15 
Użytkownik

Masz opis z wczorajszych oględzin:

No i stało się, wróciłem z oględzin.

Wyjazd o 8 rano powrót o 1 w nocy, 800km przejechane w obie strony, auto nie kupione.

Co wyszło podczas oględzin naszych i w serwisie AUDI za które zapłaciłem 430zł

Auto wizualnie z daleka naprawdę robi wrażenie, genialne felgi, dobre dopasowanie elementów nadwozia, nie sprawia wrażenia umęczonego.

Wymieniona przednia szyba (tu właściciel miał papier od ubezpieczyciela, że uszkodzona na wskutek kamienia podczas jazdy) No ale przez telefon "zapomniał" o tym wspomnieć

Malowane 4 elementy (Zarzekał się, że całe auto w oryginalnym lakierze), po sprawdzeniu historii w ASO po VINIE auta wiedziałem, że wymieniany i lakierowany był przedni zderzak oraz jedno przednie nadkole, jednak tylny zderzak i przednie drzwi kierowcy wyszły dopiero podczas oględzin. Przedni zderzak ktoś lakierował jeszcze raz (Albo ASO w 2007roku tak spartoliło robotę) Żeby było ładne, na start do malowania powtórnego przedni i tylny zderzak, bo z tylnego aż łuszczyła się farba.

Uszkodzona vacum pompa, pedał twardy jak cholera, zapowietrzony

Wyciek oleju z silnika... Tu historia jest ciężka, wyciek był świeży i nie pochodził z żadnego węża itp lało gdzieś z silnika, dokładnie ciężko stwierdzić skąd a panowie a Audi stwierdzili, że to nie taka szybka robota, trzeba silnik wypucować, przejechać 100km i wtedy szukać wycieku, więc wielka niewiadoma

Własiciel twierdzi, że to może być wyciek spod pokrywy zaworów, bo jego mechanik wymieniał mu uszczelkę i trochę mu sie podwinęła... Zdjęliśmy plastiki i oczom naszym okazał się SILIKON, czyli lepa i druciarstwo pełną gębą, coś nie poszło z uszczelką to zaciapał na silikon, ale góra była sucha a wyciek dość świeży a właściciel twierdził, że robił to kilka miesięcy temu.

Obecny właściciel po zakupie tego auta serwisował je najczęściej u swojego znajomego mechanika (tego od silikonu), jak zobaczyłem ten warsztat aż z kolegami zaniemówiłem jak można takie auto naprawiać w takich warunkach i ... tu resztę pominę :) , próbował znaleźć skąd cieknie cały czas uspokajając nas i próbując wcisnąć jakieś kity, odwiedziliśmy go tylko dlatego, że właściciel sam chciał sprawdzić u swojego mechanika skąd ten wyciek.

Z 3 osłon dolnych silnika zostały 2 a właściwie jedna cała i połowa rozwalonej drugiej, chociaż tu mogę zrozumieć auto niskie i sztywne więc miał prawo o coś zahaczyć, całość zmontowana oczywiście na trytytki i gipsioki :)

Wnętrze... Kierownica strasznie wytarta, gorzej niż na zdjęciach, pomimo potwierdzonego przebiegu, fotele też dość zniszczone, nie działają głośniki w drzwiach kierowcy, sprzedający mówił o przylutowaniu kabelka który on już kiedyś lutował no ale się urwało :)

Serwisant AUDI odmówił przeprowadzenia jazdy testowej, ze względu na nie sprawny hamulec :E Który nota bene jakoś tam działał i podczas jazdy hamował w miarę przyzwoicie co jakiś czas.

Brak płyty DVD z nawigacją, na zdjęciach było zdjęcie z odpaloną, ale sprzedający twierdzi, że płyta jest tak porysowana, że raz działa raz nie i wrzucił ją do garażu i ma w razie czego (jaka prawda tu się nie dowiemy)

Do wymiany patrząc na podnośniku w serwisie: Łączniki stabilizatora, 2 osłony przegubów zewnętrznych, prawy wahacz nośny.

Przewiózł nas nią właściciel, o dziwo jechało się bardzo fajnie, brak stuków puków, auto prowadziło się pewnie, nie rzucało nim, było nawet komfortowo jak na -35 sprężyny i oryginalne amortyzatory sline z 19" Alufelgami, ładnie się zbierało.

Po tym wszystkim zrezygnowałem z zakupu, zbyt dużo niejasności, zbyt duże ryzyko wtopienia pieniędzy. Auto było wycenione na 36000zł z alufelgami 19" bez 34000zł Cena więc była spora, było to jedno z droższych Audi A4 B7 z 2007roku, więc wymagałem czegoś więcej za tą cenę. Nie szukałem żadnej okazji za pół ceny a tak się czułem oglądając ten samochód.

PostNapisane: 08.paź.2015 12:07:54 
Moderator

Auto: S6 C4
Rzeczywiście, straszne wady. Wymieniona przednia szybą, lakierowane zderzaki (jak tak można) a nawet któreś drzwi. Normalnie szrot :galy: Powiedzenia w zakupie blisko 9-letniej igiełki w dizlu :D

+
CFFB

PostNapisane: 08.paź.2015 12:15:18 
Użytkownik

Nieno żadnych wad, faktycznie z listy którą wypisałem zauważyłeś tylko przednią szybę, lakierowane zderzaki (idealnie, wcale nie do powtórnego malowania, to, że farba odchodziła płatkami z tylnego zderzaka to też nic, malowanie wzorowe

Nie wyłapałeś nic innego z tak długiej listy którą wypisałem? Zarzygany olejem motor + inne rzeczy które wypisałem za 36500 to okazja tak?

PostNapisane: 08.paź.2015 12:35:05 
Moderator

Czy zarzygany (jak to pięknie literacko przedstawiłeś) to nie wiem bo nie widziałem, ale to jest norma że się na silikon składa (nawet ELSA każe smarować w rogach). Uszczelka pokrywy zaworów zapewne kosmiczny koszt :D

Co za problem polakierować znów zderzak, który i tak prędzej czy później ktoś "potraktuje" gdzieś pod markerem albo innym parkingu. To co wymieniłeś to są głupoty będące podstawą do negocjacji ceny (jeśli ktoś potrafi kupować auto i rozmawiać ze sprzedającym) a nie coś co dyskwalifikuje auto.

To że ktoś naprawia w szopie "u Zdzicha" to jeszcze nic nie znaczy. Wolę naprawić u kogoś w stodole kto ma pojęcie niż u wymieniaczy w ASO.

+
CFFB

PostNapisane: 08.paź.2015 12:47:39 
Użytkownik

Ty potrafisz czytać ze zrozumieniem?

Wypisałem całą liste a Ty czepiłeś się 2 zderzaków do malowania

Silnik zarzygany, cholera wie skąd wycieki ryzykować wymiany motoru albo wsadzenia 5 tysięcy w sam silnik na start nie zamierzałem

Uszczelka pokrywy zaworów grosze, więc czemu ten mechanik z szopy nie zrobił tego jak powinien tylko "podwineła mi się więc obleciałem do okoła silikonem

Wyciek nie był spod klawiatury tylko gdzieś na tyłach silnika, zarzygany spód, skrzynia i cześć dyfra (stary olej zmieszany z nowym)

Znegocjuje 2 tysiące a wsadzę (zerknij na pozostałe rzeczy które wypisałem wyżej nie tylko te) 5 albo 10 bo cholera wie jeszcze co ze sprzęgłem, ile ta pompa vacum itp

Kupując samochód za 36tysięcy oczekuję czegos więcej niż trytytek, wkrętów, silikonu i całej listy rzeczy które trzeba zrobić "na start" Widać po prostu jak ktoś dbał o to auto przez te 3 lata. Na dobra sprawę mógłbym nawet nie dojechać tym autem do domu te 400km

"To że ktoś naprawia w szopie "u Zdzicha" to jeszcze nic nie znaczy. Wolę naprawić u kogoś w stodole kto ma pojęcie niż u wymieniaczy w ASO."

No ten miał zajebiste pojęcie powiem Ci, nawet ramy od podnośnika żeby podnieśc auto pozakładał na plastikowych progach zamiast na miejscach do tego przeznaczonych.

Kupuj sztrucle i wkładaj drugie tyle jak chcesz, pozdro

PostNapisane: 08.paź.2015 13:21:23 
Moderator

Nie unoś się chłopaku :!: uparłeś się na 2.0TDI w B7 jak szczerbaty na suchary (co już ktoś Ci napisał) to zapewne jeszcze trochę sobie pojeździsz, poszukasz :577: Nie wiesz jakie auta ja kupuję i nic Ci do tego. A takich znawców jak Ty wylewających żale na forum przewinęło się już tutaj tysiące.

+
CFFB

PostNapisane: 08.paź.2015 13:30:03 
Użytkownik

Śmieszny jesteś, wpadłeś do tematu popisałeś bzdury i na tym koniec nic wartościowego nie wniosłeś.

Ja się za znawcę nie uważam, dlatego byłem na serwisie i zabrałem ze sobą ludzi BO SAM się na tym nie znam a po prostu boje się wtopy, w tym modelu było za dużo znaków zapytania i możliwości wtopy, po prostu nie było zadbane, nie było serwisowane w Polsce przez te 3 lata tak jak powinno.

Nie napaliłem się, gdybym się napalił to kupił bym to auto z nadzieją, że nie puści mnie z torbami, wymienił fotele, kiere, zrobił audio i navi no i pytanie ile wpakował w mechanikę.

Nie napaliłem sie też na żadne 2.0TDi, po prostu znalezienie 1.9TDI z dobrą opcja wyposażenia graniczy z cudem, 1.8T podobnie. Na 3.0TDI obawiam się, że nie będzie mnie stać na prawidłowe utrzymanie ( żeby właśnie uniknąć druciarstwa i zastanawiania się kiedy rypnie mi rozrząd, kiedy CR itp)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1