.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 28.lis.2024 22:38:17

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Domofon - videofon - jakieś sugestie?
PostNapisane: 06.paź.2015 09:23:04 
Klubowicz

Auto: Audi 200 20V Avant V8 4,2, A8 D2 4,2
Jestem na etapie zastanawiania się nad domofonem, ew. videofonem do domu. Bramę z furtką mam raptem 12m przed domem, więc video nie jest niezbędne. Natomiast patrząc na ceny, to za 500 zł można już coś takiego nabyć (z ekranem do 7"). Do bramy mam pociągniętych 12 kabli (1,5 i 2,5 mm kw.). Miała być jeszcze 8-żyłowa skrętka, ale się spóźniłem, a teraz jest nieco za późno. (Z tych 12 żył z pewnością 3 pójdą na 230V, 2 albo 3 na oświetlenie, reszta w zasadzie do wykorzystania przez domofon). Pozytywne byłyby dwa panele obsługujące bramę i furtkę.

Macie może jakieś sugestie co sprawdzonego kupić?

Obrazekklik na zdjęcie
200 20V Avant 4,2

Tytuł: Re: Domofon - videofon - jakieś sugestie?
PostNapisane: 06.paź.2015 09:25:39 
Użytkownik

http://www.aliexpress.com/w/wholesale-v ... ideo+phone

kup se co u chinola ;)

PostNapisane: 06.lis.2015 06:55:18 
Użytkownik

Auto: 100 C4 Avant Quattro 2.8E Automat
Pamiętaj: Potrzebujesz - 3x2,5mm2 jako zasilanie bramy, 3x1,5mm2 jako zasilanie oświetlenia, 2x1,5mm2 jako zasilanie rygla furtki.

Zostają Ci cztery żyły (ogólnie to zasilania i sygnału nie puszcza się po jednym kablu), ale sytuacja do tego zmusza. Powiedzmy że mamy te cztery żyły i możemy szaleć :)

Dwie to zasilanie kasety domofonu i dwie to korespondencja pomiędzy słuchawką a kasetą. Szukaj unifonu cyfrowego. Najlepiej Zasugeruj sprzedawcy że Masz do zastosowania tylko 4 żyły przewodu. Jeżeli wymagany jest kabel koncentryczny to można założyć specjalne transformatorki i puścić sygnał po zwykłym kablu. Tak więc spokojnie wszystko da się zrobić.

Jeżeli będą mówić że się nie da to szukaj kogoś kto o tym nie wie - przyjdzie i to zrobi.

Osobiście polecam tą firmę: http://www.laskomex.com.pl/index.php

PostNapisane: 06.lis.2015 17:15:26 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
Energy napisał(a):
Pamiętaj: Potrzebujesz - 3x2,5mm2 jako zasilanie bramy, 3x1,5mm2 jako zasilanie oświetlenia, 2x1,5mm2 jako zasilanie rygla furtki.

Zostają Ci cztery żyły (ogólnie to zasilania i sygnału nie puszcza się po jednym kablu), ale sytuacja do tego zmusza. Powiedzmy że mamy te cztery żyły i możemy szaleć :)

Dwie to zasilanie kasety domofonu i dwie to korespondencja pomiędzy słuchawką a kasetą. Szukaj unifonu cyfrowego. Najlepiej Zasugeruj sprzedawcy że Masz do zastosowania tylko 4 żyły przewodu. Jeżeli wymagany jest kabel koncentryczny to można założyć specjalne transformatorki i puścić sygnał po zwykłym kablu. Tak więc spokojnie wszystko da się zrobić.

Jeżeli będą mówić że się nie da to szukaj kogoś kto o tym nie wie - przyjdzie i to zrobi.

Osobiście polecam tą firmę: http://www.laskomex.com.pl/index.php

Poplecznik Chojnackiego?
Jako ex pracownik tej firmy znający jej wyroby na wylot (przygotowanie produkcji) zdecydowanie odradzam videodomofony...
Szukać w Comax`ie względnie jakiegokolwiek chińczyka 4-przewodowego.
Będzie kilka razy taniej i tak samo zadziała...
Koncentryk przy tej odległości będzie zbędny.
Dalej ... Przy tych odległościach spokojnie wystarczy 3 x 1,5 mm2 jako zasilanie czegokolwiek (jako minimalny wymagany przekrój dla instalacji 230V AC).
Brama pociągnie do 500W, elektrozaczep działa spokojnie na 1 mm2 przy odległościach do 100 m. (testy w BK Laskomex`u).
Co do konwersji sygnału transformatorami po skrętce - ok.
Zdecydowanie polecę konkurencję łódzką - Miwi-Urmet- kompetentni do bólu, rozwiązań od groma i z nikogo nic nie zerżnęli ...

PostNapisane: 06.lis.2015 17:30:20 
Użytkownik

Auto: 100 C4 Avant Quattro 2.8E Automat
Kolega napisał co już w ziemi leży i to trzeba wykorzystać.

Poplecznik... Gruby zarzut. Montujemy ich zestawy w Siedleckim blokowisku "Nowy Świat", Sprawdzają się. Podobnie jak centrale alarmowe Satel-a.

PostNapisane: 06.lis.2015 22:33:32 
Użytkownik

Ceny części zamiennych w comaxie zabijają.
Padła mi (fakt faktem bo kilku latach ekspozycji na nasłonecznionej ścianie) kamera b/w w videodomofonie - cena w serwisie circa 250 zł.
Wykręciłem, pooglądałem, zwymiarowałem, zamówiłem w chinach podobną za 25 zł, odwróciłem polaryzację, zamontowałem - działa :)

Ale jeżeli chodzi o montaż w/w to rzeczywiście, ogarnia to średnio sprawna małpa :)

Strefa czasowa: UTC + 1