.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 27.lis.2024 03:25:35

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Kupno Audi Q7 bądź innego...
PostNapisane: 14.lis.2015 19:11:29 
Użytkownik

Kłaniam się, na wstępie chciałem wszystkich powitać, mam nadzieję, że zostanę nowym posiadaczem Audi i dołączę aktywnie do Waszego grona.
Moja przygoda z motoryzacją dość bujna, Obecnie rozstałem się z BMW E60 530 D, z 2007 roku. Niestety auto uległo uszkodzeniu nie miałem autocasco, nieopłacalna naprawa ( ważne , że mi się nic nie stało)
Przyszedł czas na kupno nowego samochodu, przeglądam różne opinie, słucham różnych mechaników i przyznaję- ile aut tyle opinii. Jednak w kwestii Audi mam nadzieję , że tu dowiem się czegoś konkretnie.
Więc pierwszy mój typ padł na Audi Q7 ( najlepiej w wersji 7 osobowej bo 2 tylne fotele są całkowicie chowane w podłodze a przy wyjazdach zagranice na wakacje to się przydaję.) Od czego zacząć poszukiwania, tego typu audi. Na co najbardziej należy zwrócić uwagę, dodam że pod lupę biorę silnik 3.0 Tdi, ew coś większego ( z gazem) ale widzę że te silniki nienawidzą gazu skoro nikt ich nie montuje) . Podobno bolączki są takie że wadliwe rozrządy, żłopanie oleju litrami (trzeba pilnować i dolewać) wadliwa pneumatyka, jakieś inne rzeczy elektroniczne układy itp. Czy ten silnik nie jest za słaby na taką budę? wcześniej miałem 218 koni na sedana i jeździło okej.
Samochód ten będzie służył mi głównie weekendami ( na co dzień mam auto zwykłe kompaktowe z salonu z gwarancją) Często jeździmy w góry czy na narty na rowery i własnie w bmw brakowało mi relingów porządnego bagażnika na rowery na dach bądź na hak dlatego stawiam teraz na Suva. W wakacje trasy ok 5-8 tys km . Auto będzie garażowane w ciepłym garażu. Co montowali dodatkowo w tych samochodach ? ( Lubie bajery) np w bmw wentylowane fotele był to kosmos.
Co ewentualnie polecilibyście takiemu użytkownikowi jak ja ( Podobają mi się najnowsze audi w tymi neonami ale to już sa duże koszta)
Chciałem jeszcze zapytać , bo widuję się na allegro wersje "Polift" W sensie ktoś montuje zderzak lampy ledowe przód , tylna klapę z tylnymi lampami LED. Wygląda to ( o ile jest dobrze zrobione) naprawdę ładnie. Czy ktoś się orientuje koszt takiej przeróbki ? (wolę mieć pewność że auto nie jest składane z kilku, a tak to sam bym sobie to przerobił stare "graty" zostawił .
Czy napęd który jest w tych audi naprawdę daje radę w zimie?
Dziękuje za opinie te pozytywne i negatywne. Pozdrawiam

Tytuł: Re: Kupno Audi Q7 bądź innego...
PostNapisane: 18.lis.2015 10:46:48 
Użytkownik

Z Q7 to jest tu na forum niewiele osób chyba
Jeśli brakuje Ci stosunku mocy do masy to lepsze będzie A6 Avant, lub A6 Allroad (który tylko jest osiągalny jako Avant). Od strony praktyczej chyba nie ma powodów, by stawiać na SUVa.
W temacie napędu - czasy niezawodności i taniego serwisowania w Audi skończyły się w latach 90-tych, ale jesli zasobność konta pozwala - czemu nie.

Co do napędu "quattro" - i tu już z własnego doświadczenia - nie ma lepszego. Powszechnie wiadomo również, że każda kolejna generacja napędu quattro była coraz bardziej zaawansowana i ....coraz gorsza, gdy auto się zakopie w śniegu, lub gdy trzeba ruszyć na śliskim i stromym podjeździe. Najlepsze napędy były do roku 1988 (dwie mechaniczne szpery) tu lepszy jest tylko Mercedes G-Klasse i każdy z pojazdów gąsiennicowych!... Potem w II generacji był torsen w skrzyni i szperowany tył (do roku 1991~1994 w zależności od modelu). W generacji III jest torsen w skrzyni tył bez szpery ale za to z (mało skutecznym) EDS czyli "elektronische differentialsperre". Potem jest już tylko coraz gorzej....Przynajmniej gdy auto musi wydostać się ze śniegu, błota, itp. Podczas jazdy na suchym asfalcie - nie ma to aż takiego znaczenia. Zresztą na youtube jest duuużo filmów, gdzie stare dobre audi gnają do przodu, a (pedalskie?) SUVy mielą jedną osią a druga nic nie ciągnie.....
Sad but true....

PostNapisane: 18.lis.2015 13:33:16 
Użytkownik

mój ojciec miał poliftowe Q7 3.0TDI. silnik za słaby do tej budy, po programie już dawał sobie radę. generalnie bardzo dobre auto, ale dość drogie eksploatacji

PostNapisane: 18.lis.2015 17:48:29 
Użytkownik

Witam!!!
Mam zamiar kupić Q7,mam nadzieję że to dobry wybór.
Szukam 3.0 tdi mam jedno na oku, to będzie moje pierwsze Audi.
Na co mam zwrać uwagę?
Czy ktoś z Was ma możliwość sprawdzenia nr Vin?
Jeśli napisałem post w złym miejscu proszę moderatora o przeniesienie.

PostNapisane: 18.lis.2015 18:43:27 
Moderator

Auto: A6 C5 AVF
VIN moze sprawdzi kolega Gawron. Daj linka do ogłoszenia to powróżymy.

Audi A6 AVF + blast by Spanky :)
BMW 5 GT 3.0 N57
--------------------------------------
1.03 CZEŚĆ I CHWAŁA BOHATEROM!!

PostNapisane: 18.lis.2015 19:50:01 
Użytkownik

http://moto.gratka.pl/tresc/19576540.html

PostNapisane: 18.lis.2015 20:06:36 
Użytkownik

Bardzo ładne z opisu wyżej, ale ja szukam wersji 7 osobowej jednak... Może się nie przydać ale może być . Panowie , co maksymalnie montowano w tych audi? co jest ponad standard...

PostNapisane: 18.lis.2015 20:17:48 
Użytkownik

W ogłoszeniu nie ma nr Vin ale postaram się go załatwić.
Pod czas jazdy próbnej zaczęła migać kontrolka świec żarowych i auto przeszło w tryb awaryjny. Po podpięciu do kompa pokazało błąd podciśnienia turbiny.

PostNapisane: 18.lis.2015 20:49:43 
Użytkownik

Rycerz81 napisał(a):
W ogłoszeniu nie ma nr Vin ale postaram się go załatwić.
Pod czas jazdy próbnej zaczęła migać kontrolka świec żarowych i auto przeszło w tryb awaryjny. Po podpięciu do kompa pokazało błąd podciśnienia turbiny.

...czyli: nie miał chłop problemów, to mu się używanego Q7 zachciało.....

PostNapisane: 19.lis.2015 22:41:41 
Użytkownik

Dowiedziałem się że to wina egr.
Czy to prawda że zawór wymienia się razem z chłodnicą spalin? Jaki może być ewentualny koszt takiej naprawy ?

PostNapisane: 20.lis.2015 01:01:20 
Użytkownik

Auto: 80b4
Wg mnie q7 3.0tdi przed liftem jest slabym wyborem, dla kogos kto lubi moc. Przesiadajac sie z 530d - bedziesz mocno zawiedziony. Nie mowiac juz o tym ze przedliftowe 3.0TDI trapią liczne problemy.
Poliftowe q7 jest juz duzo lepsze, silnik lepszy, ale nadal slaby jak do tej budy. No i koszt zakupu bardzo wysoki nadal.

Z Twoim budzetem i wymaganiami kupilbym fajne A4b8 3.0TDI. Tam jest juz silnik nowej generacji, mocniejszy i bezawaryjny. Po przesiadce z 530d bedziesz raczej zadowolony.

PostNapisane: 20.lis.2015 01:07:24 
Użytkownik

Auto: 80b4
cygaro-avant napisał(a):
Zresztą na youtube jest duuużo filmów, gdzie stare dobre audi gnają do przodu, a (pedalskie?) SUVy mielą jedną osią a druga nic nie ciągnie.....
Sad but true....

Kolega mial jakis czas q7 (dosc szybko zmienil na Land cruisera i do dzis strasznie klnie na audi) a ja w tym samym czasie jako główne auto miałem 80b4 coupe oczywiscie quattro i czesto jezdzilismy razem na wypad w gory w zimie, czy na Mazury do niego na dzialke no i co nawet mnie zadziwialo, stare coupe w sniegu szlo duzo lepiej niz q7. Dobre zimowki + blokada tylnego napedu, to jednak zestaw nie do pokonania. Nigdy nie zastanawialem sie jak naped jest rozwiazany w q7, ale namacalnie na wlasne oczy stwierdzilem ze to auto to bulwarówka dobra moze na autostrady ale w sniegu przegrywa ze zwyklym starym napedem quattro.

PostNapisane: 20.lis.2015 19:18:53 
Użytkownik

Panowie może ktoś sprawdzić VIN?
WAUZZZ4L57D011534

PostNapisane: 21.lis.2015 17:40:39 
Użytkownik

Frolik napisał(a):
Nigdy nie zastanawialem sie jak naped jest rozwiazany w q7, ale namacalnie na wlasne oczy stwierdzilem ze to auto to bulwarówka dobra moze na autostrady ale w sniegu przegrywa ze zwyklym starym napedem quattro.

Ależ mnie to wcale nie dziwi - z tymi nowoczesnymi napędami jest tak że producent zrobi wszystko, by napęd skomplikować do granic absurdu, oraz...aby nie był za dobry.
Jeśli pojazd ma masę ponad 2 tony, to by sprawnie się poruszać w śniegu musi mieć napęd w 100% opatry na mechanice (jak I i II generacja quattro) lub być pojazdem gąsiennicowym.
Smutno to pisać, ale cała seria Q3/5/7 w Audi (podobnie jak X1/3/4/5/6 w BMW) zupełnie sobie nie radzi poza asfaltem...

PostNapisane: 21.lis.2015 19:55:42 
Użytkownik

witam, jeśli q7 to tylko 4.2 tdi sam miałem go ponad pół roku i to w okresie zimowym, do tego silnik sprawdzony i nie ma deficytu mocy. napęd działa perfekt, unikaj 3.0 tdi a benzyny ogólnie dramat, koszty eksploatacji nieróżnią się od innych wersji, warto żeby przebieg był do 250k, i nie kupuj przeróbek jak bardzo ci się to podoba to zrób to sam bo przeróbki najczęściej biora się z przejść. pozdrawiam

PostNapisane: 21.lis.2015 19:57:45 
Użytkownik

a pan cygaro chyba nigdy nie jeździł q7.... skoro pisze że sobie nie radzi

PostNapisane: 21.lis.2015 22:48:45 
Użytkownik

Auto: A8, R8
Q7 to tylko 4.2 TDI lub V12 TDI :)
7 osobowa fajna sprawa tylko czy będziesz z tego korzystał ?
2 ostatnie miejsca dla dzieci :)
Szukaj modeli z nową skrzynią 8 biegową po lifcie

PostNapisane: 22.lis.2015 14:54:23 
Użytkownik

cwebb1 napisał(a):
a pan cygaro chyba nigdy nie jeździł q7.... skoro pisze że sobie nie radzi

Piszę, że nie radzi sobie w śniegu gdy jest spadek, bo jest ciężkie i nie ma szper. Ile mocy i momentu nie miałby silnik, każde Q7 objadę moim 28mio letnim ACQ z dwoma szperami..... Obaj to wiemy

Próbujmy czytać ze zrozumieniem, OK?

PostNapisane: 26.lis.2015 14:34:53 
Użytkownik

Panowie a jak to jest z tym pneumatycznym zawieszeniem,jest bardzo awaryjne?
Słyszałem że ludzie przerabiają je po awari na zwykle zawieszenie, jest taka opcja?

PostNapisane: 26.lis.2015 15:34:15 
Użytkownik

nie słyszałem jeszcze o awarii pneumatyki w Q7.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1