.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 23.lis.2024 17:13:42

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: A3/A4 - pomoc w doborze auta
PostNapisane: 25.gru.2015 14:38:53 
Użytkownik

Witam, piszę z prośbą o pomoc w doborze auta. Mam zamiar sprawić sobie nowy samochód, budżet to około 25tys (+/-). Będzie to moje drugie auto w życiu, a pierwsze za taką kwotę i nie chciałbym kupić czegoś czego będę później żałował, dlatego postanowiłem zapytać ludzi z doświadczeniem. Samochód będzie użytkowany razem z moją dziewczyną, czyli będą nim jeździć głównie dwie osoby i głównie na dojazdy do pracy. Około 25km w jedną stronę, z czego część trasy jest przez miasto w korkach, a część po autostradzie. Będą też zdarzały się dłuższe wypady np. na jakieś wakacje, wycieczki... i podróże do UK, gdyż to właśnie tam pracujemy, a Polskę czasami trzeba będzie odwiedzać samochodem :P.

Typy które mnie interesują to Audi A3 8P Sportback lub Audi A4 B6 sedan. Nie wiem jednak na jaki silnik się zdecydować. Wolałbym benzynę i nie szkoda mi pieniędzy na paliwo, ale dobrze by było gdyby średnie spalanie wychodziło 10-12 litrów w cyklu mieszanym. Wiadomo zależy jak kto jeździ i jak ma ciężką nogę. Ja zazwyczaj jeżdżę spokojne ale lubię sobie czasami przycisnąć i mieć świadomość, że mam wystarczająco mocy by wyprzedzić czy wykonać jakiś dynamiczny manewr. Nie jestem fanem diesla i raczej się na niego nie zdecyduję. Chciałbym by auto było dynamiczne, dobrze brzmiało, przyjemnie i komfortowo się nim jechało.

Zastanawiałem się nad silnikami 1.8T lub 2.0 TFSI. Pytanie do was, który samochód według was byłby lepszy do moich potrzeb, jaka wersja, który silnik, jak i ogółem cały samochód będzie mniej awaryjny? nie chciałbym czegoś co chwilę naprawiać. A może polecilibyście coś innego? No i czy za tą kwotę dostanę te auta w dobrym stanie?

Myślałem też nad VW Golf V GTI. Czy warto?

Tytuł: Re: A3/A4 - pomoc w doborze auta
PostNapisane: 25.gru.2015 19:38:14 
Użytkownik

Auto: A8 D3 4.2 TDI V8
Jedyny oczywisty wybór dla Ciebie względem Twoich potrzeb to A4 B6 w 1.8T.
Co do A3 SB nie ma się co oszukiwać, że dobrej w tej kwocie nie kupisz. Zaś na B6 to idealny budżet. Za tą kwotę kupisz ładny model, nawet chyba z końca produkcji a ewentualną resztę przeznaczysz sobie na zestaw startowy (rozrząd, płyny, itp).
W A4 podczas Twoich tras będziesz czuł się lepiej i bardziej komfortowo. Do tego masz większy bagażnik i więcej miejsca w środku.
Jednak jeżeli auto ma spełniać rolę "towarowego" pomyśl nad A4 avant.

Tytuł: Re: A3/A4 - pomoc w doborze auta
PostNapisane: 25.gru.2015 20:18:26 
Użytkownik

Zapomniałem dodać, że auto będę kupował pod koniec lutego / na początku marca, chociaż nie wiem czy to ma jakieś teraz znaczenie. "Towarowego" nie chcę, wolałbym mniejszy samochód. Kolejną rzeczą o której zapomniałem to od jakiego roku najlepiej szukać potencjalnego samochodu, pod względem niższej awaryjności?( Czy w młodszych rocznikach poprawiali jakieś typowe usterki/bolączki?) Albo poniżej którego roku lepiej się nie pchać zarówno w A3 i A4? Dochodzi też A4 B7 czy za tą cenę jest sens zawracać sobie głowę?

Strefa czasowa: UTC + 1