.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.lut.2025 00:45:04

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 C6 BMK] webasto - prędkość nawiewu
PostNapisane: 20.sty.2016 21:39:47 
Użytkownik

Witam,

Otóż niestety skończyły mi się już pomysły i mam nadzieje, że któryś z forumowiczów będzie wstanie mi pomóc, dodam iż przeszukałem forum i nie znalazłem odpowiedzi.

A więc dołożyłem do swojej A6 C6 3.0 TDI (BMK) webasto taki mój custom (część z a8, część z a6), instalacja z pomocą elsy i kodowanie metodą prób i błędów.
Wszystko działa ładnie, webasto uruchamia się z pilota lub z MMI (pełna funkcjonalność) + działa jako dogrzewacz, pełen luksus ;)

Problem pojawia się w momencie gdy przed zgaszeniem auta ustawiam temp (na climatronicku), tryb pracy auto lub konkretny nawiew oraz prędkość wentylatora. A mianowicie w momencie uruchomienia już ogrzewania postojowego (przy zgaszonym samochodzie) nie można ustawić większej prędkości niż 5 jako siłę nawiewu :(

Czy ktoś z was już się spotkał może z podobną sytuacją?

Ostatnio edytowano 20.sty.2016 22:11:44 przez z0max, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł: Re: [A6 C6 BMK] webasto - prędkość nawiewu
PostNapisane: 20.sty.2016 22:57:19 
Użytkownik

Auto: Leśnego dziadka
System sterowania jest na tyle mądry że nie pozwoli by większa siła nawiewu wystudziła nagrzany obwód silnika.
Pamiętaj że Webasto ma tylko okolo 5kW mocy co jest małą wartością by zdołać utrzymać temp gdy nagrzewnica wystudza z pełnym przepływem powietrza.
Widziałem podobną sytuację w Superbie. Dopiero po okolo 15 minutach od odpalenia webasto można było zrobić większy nawiew.
Inna sprawa...to ochrona akumulatora. Chodzi pompka obiegu płynu i wentylator...gdyby ten wysysał energię z ako zbyt szybko to webasto nie zdążyło by dobrze rozgrzać wnętrza a już ako osiągnęło by dolny pułap napięcia i grzanie off. Mam już drugie auto z webasto i woem jakie to cudo :)

Audi 80 B4 Sedan Quattro 2.0 8v 115PS - EX
Audi 80 B4 Avant Quattro 2.6 12v 150PS - EX
I znów Skoda :(

Tytuł: Re: [A6 C6 BMK] webasto - prędkość nawiewu
PostNapisane: 21.sty.2016 08:53:15 
Użytkownik

Rozumiem, to moje pierwsze auto z webasto i myślałem, że coś nie tak :)
Jeśli chodzi o webasto to faktycznie jeśli mało paliwa to off, jeśli aku słaby to off ;)

Strefa czasowa: UTC + 1