Witam serdecznie. Może ktoś pomoże rozwiązać mój problem. Samochód: Audi A4 B6 2003r 2.5TDI Problem: W dowolnym momencie, niczym jak dla mnie nieuwarunkowanym, zaświecają się kontrolki ABS, ESP, przestaje działać tempomat, prędkościomierz, parktronic. Pierwsza sytuacja była gdy samochód stał, chodził na wolnych obrotach, silnik był rozgrzany. Po podpięciu do VAGa wywala błąd: 00283 - ABS Wheel Speed Sensor: Front left (G47) 30-00 - Open or Short to B+. Czasem przejadę 20 km i nic się nie dzieje, a czasem po 5 km pojawia się usterka. Czujnik wymieniłem na nowy (nie najtańszy) , przejechałem coś ponad 600km i stojąc w korku kontrolki znów się zaświeciły. Zauważyłem, że jak jeżdżę na miejscu, do 5 km, czyli jeszcze silnik i wewnątrz chłodno, to nic się nie dzieje, a wystarczy, że zgaszę i odpalę ponownie, przejadę kawałek i kontrolki się pojawiają. Zazwyczaj jak kontrolki się świecą, po zgaszeniu i odpaleniu, gasną, lecz nie zawsze. Sporadycznie (zdarzyło się może 3-4 razy) pojawiły się też takie objawy: 1. gdy systemy działały, ABS włączał się mimo, że nie było ślisko i hamowanie było delikatne. 2. Rano kilka razy pojawił się komunikat na FISie: Central Brake Light Warning. 3. Ostatnio kontrolka od ESP świeciła się w trakcie jazdy (ABS i reszta działała). Jak to ugryźć? Wiem, że się rozpisałem, ale chciałem dokładnie opisać co i jak. Ma ktoś jakiś pomysł? Będę wdzięczny za rady.
|