.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 27.lut.2025 13:26:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A4 B5 2.4 V6 ALF] Przerywa przy przyśpieszaniu.
PostNapisane: 27.sty.2016 21:16:49 
Użytkownik

Witam jestem nowy na forum. Potrzebuje pilnie pomocy gdyż moja A4 ma problem z silnikiem i jest to jej pierwszy problem z motorem od 8 prawie lat jak ją mam. Chodzi o objawy typowe lub podobne do niesprawnego elementu zapłonu. Do tej pory użytkowania takie objawy dawały niesprawne przewody po których wymianie auto działało poprawnie. Aż do tej chwili. Sprawa ciągnie się już od listopada ubiegłego roku (2015) i wraz z mechanikiem nie możemy dojść do przyczyny usterki. Auto na początku 2015 roku (styczeń) pierwszy raz zaczęło dawać takie objawy tegoż przerywania oraz problemy z odpalaniem przy rozgrzanym silniku na początku sporadycznie pojawiały się te problemy z czasem zaczęły się nasilać. Nadszedł też czas na planowaną wymianę rozrządu i problemu z termostatem (auto nie uzyskiwało temperatury roboczej). Po wymianie rozrządu (cały komplet + termostat który zblokował się na otwartym obiegu), wymianie przewodów (NGK) i świec (NGK), szarpanie ustało lecz nadal pojawiały się problemy z odpalaniem rozgrzanego auta i to coraz częściej. Pierwsza wizyta u mechanika który podejrzewał czujnik położenia wału korbowego. Czujnik został wymieniony (w maju 2015) na Vemo V10-72-0938-1. Po wymianie objawy znikły auto działało prawidłowo bez szarpania i odpala bez problemu. Niestety po upływie kilku miesięcy tj. około października zaczęły pojawiać się chwilowe szarpnięcia sporadycznie lecz z dnia na dzień coraz częściej aż do dziś. Momentami ok "ciągnie" na każdym biegu , po chwili już szarpie przy przyspieszaniu (jak by jeden cylinder przestawał działać) najgorzej między 2-3 tyś obrotów ale też szarpie i na wyższych z momentami że jest ok i nie widać żadnego spadku mocy. Da się jechać ale to jest straszne. Mechanik podejrzewał że to cewka. Została zmieniona na nową lecz nic to nie dało. Więc znowu może czujnik wału ?? Kupiłem Boscha 0261210147 lecz to nic nie zmieniło. Jeszcze raz świece na Beru - nic. Ostatni zakup to przewody Magneti Marelli i nadal bez zmian. Mechanik chce teraz sprawdzać ciśnienie na cylindrach... Proszę o pomoc to już trwa ponad 2 miesiące.
Auto odpala bez problemu chodzi równo na wolnych obrotach (bez żadnego pływania , przygasania , gaśnięcia), na postoju normalnie po dodaniu gazu wszystko ok wchodzi normalnie na obroty nic się nie dzieje. Nic nie kopci ,żadnego bulgotania z rury zupełnie nic. Oczywiście usterka jest identyczna na benzynie i na gazie.

Tytuł: Re: [A4 B5 2.4 V6 ALF] Przerywa przy przyśpieszaniu.
PostNapisane: 27.sty.2016 21:19:27 
Użytkownik

Auto: 100 C4 Avant Quattro 2.8E Automat
Posiadasz Audi od ośmiu lat i dopiero Odwiedzasz forum jak coś się popsuło? W takim przypadku odwiedza się (DOBREGO) MECHANIKA.

Ciśnienie to pierwsze powinien zmierzyć.

PostNapisane: 27.sty.2016 21:29:39 
Użytkownik

Myślałem że takie fora są jak potrzebna pomoc. Mechanik nie daje rady więc próbuje szukać podpowiedzi to źle ?? Poza tym nie wiedziałem że jak sie kupi audi to trzeba obowiązkowo ''odwiedzać'' fora. Szczerze nawet o istnieniu nie wiedziałem. Kiedyś nie miałem problemów a jak coś to pytałem znajomych teraz sie sytuacja zmieniła i nie mam sie kogo poradzić. Jak ktoś będzie łaskaw mi pomóc to będzie mi miło bo sam też bym pomógł gdybym mógł. A jeśli nie to trudno. W każdym bądź razie już jestem tu zarejestrowany więc będę teraz zagladać jeśli o to chodzi.

PostNapisane: 27.sty.2016 21:36:30 
Użytkownik

P.S. Tak jak i fora są po coś tak i mechanicy też więc nikt nie chodzi do mechaników żeby pogadać i popić wódkę bo ma auto tylko przychodzi jak ma problem z autem i potem sie albo zaprzyjaźnia albo i nie ;)

A tak wracając do wątku sprawy to smutne to że w Polsce trudno znaleźć dobrego rzetelnego mechanika który pochyli sie i poświęci cały swój czas nad jednym moim autem. Czasem ja klient muszę po nocach studiować i zastanawiać się co mogło sie zepsuć w moim aucie a powinien to robić mechanik bo to on sie na tym zna. No ale niestety cóż dlatego sięgam rady może siedzi tu jakis mechanik który zna bolączki tych silników.

PostNapisane: 28.sty.2016 07:39:13 
Użytkownik

Auto: Audi S6 C5 2003 sedan
Jakbyś tak napisał skąd jesteś to może jakiś mechanik by się znalazł

PostNapisane: 28.sty.2016 10:17:13 
Użytkownik

Zielona Góra

PostNapisane: 28.sty.2016 18:15:52 
Użytkownik

Dziś sprawdzone ciśnienie i jest ponoć bardzo dobre 5 cylindrów 12 jeden 11

PostNapisane: 04.lut.2016 11:01:47 
Użytkownik

Kolego. Mam takie auto z takim samym motorem i miałem ten sam objaw.
Okazało się, że kiedyś ktoś grzebał przy pompie paliwa. Był pęknięty wąż. Wymieniłem węże i pompę na nową. Od wymiany pompy problem nigdy nie powrócił (7 lat)

Jest A6 2,4 ALF '98
Było B4 2,0 ABK '92
Było B3 1,8 NE '89

Strefa czasowa: UTC + 1