.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 27.lut.2025 15:59:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Audi 80 b3 falujace obroty
PostNapisane: 01.lut.2016 18:18:45 
Użytkownik

Witam. Jestem posiadaczem Audi 80 B3 1.8 90 KM LPG. Od pewnego czasu mam problem z falujacymi obrotami na biegu jałowym. Na benzynie jak i na gazie. Silniczek krokowy działa, wymienione przewody WN , dziś założyłem nowe świece, kopułke oraz palec. Był przerwany kabel sondy Lambda ale zarobilem go. Wszystkie przewody od powietrza do obudowy filtra powietrza są podpiete. Podstawa gaznika nie jest uszkodzona więc nie wygląda na to żeby łapał lewe powietrze. Po zrobieniu kabla sondy Lambda, dzisiejszej wymianie świec oraz palca i kopułki silnik przestał falować na gazie. Zmniejszylo się również falowanie obrotów na benzynie jednak nadal one pozostają. Jeśli ktoś wie co może dolegać silnikowi proszę o pomoc. Pozdrawiam.

Tytuł: Re: Audi 80 b3 falujace obroty
PostNapisane: 02.lut.2016 18:22:37 
Klubowicz

Posprawdzaj wszystkie wężyki podciśnienia. Nawet, jeśli "na oko" są OK, to guma parcieje pod oplotem i pękają. To auto jest bardzo wrażliwe na wszelkie nieszczelności układów podciśnieniowych.

Pozdrawiam

Tytuł: Re: Audi 80 b3 falujace obroty
PostNapisane: 05.lut.2016 23:13:49 
Użytkownik

Dokładnie przejrzalem wszystkie przewody i węże od podcisnienia i wszystkie wyglądają na szczelne. Niektóre faktycznie są sparciałe ale szczelne. Zdemontowałem też przepustnicę i sprawdziłem stan gumy pod nią. Nie jest sprawiała, uszkodzona ani popękana. Po założeniu jej odpalilem silnik i na pracującym silniku zacząłem ruszać podstawą filtra powietrza "patelnią" ale silnik nie zmieniał obrotów więc wygląda na to że jest szczelnie. Zapomniałem natomiast o sprawdzeniu filterka gazu. Po dobraniu się do niego okazało się że jest bardzo mocno wypracowany. Niezwłocznie go wymieniłem. Jednak po wymianie filtra gazu auto podczas jazdy na gazie zaczęło szarpać na trzecim biegu. Walczę z tym tematem już tak długo że niedługo zacznie spędzać mi to sen z powiek. W akcie desperacji myślałem już nawet o sprzedaży jednak nie darował bym sobie gdybym go sprzedał bo samochód jest naprawdę zadbany i ładnie utrzymany. Jak tylko uda mi się go naprawić poinformuje Was o tym co było przyczyną szarpania i nierównej pracy silnika. Pozdrawiam.

Strefa czasowa: UTC + 1