.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 27.lut.2025 16:30:58

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [80 B4 1,9 1Z] Kontrolka cisnienia oleju swieci się ale...
PostNapisane: 05.lut.2016 22:03:49 
Użytkownik

Witam serdecznie.

Posiadam Audi 80 B4 1,9TDI z 1994 roku, przejechane ma już ponad 400tyś i praktycznie od nowości jestem jego właścicielem. Historie auta znam całkowicie.
Ostatnio jednak gdy chciałem wrócić z noworocznego urlopu do domu Audi pierwszy raz na poważnie zastrajkowało, stało tydzień na mrozie ale w sobotę jechałem krótki dystans było ok a w niedzielę problem.

Po uruchomieniu silnika po około 2- 4 sekundach zapala się kontrolka oleju ( zawsze jest tak samo).
Pierwsze co pomyślałem to brak ciśnienia - i wróciliśmy zastępczym transportem.
Samochód przywiozłem do mechanika.

Mechanik (BOSH Service) stwierdził :

Ciśnienie oleju bardzo dobre ( wkręcał manometr)
Czujniki ( oba) sprawne - wymieniał ponoć inne, testował obecne.

No i tu mechanik już ponoć sprawdzając wszytko - poddaje się. A ja już jestem miesiąc bez auta, które stoi ciągle w warsztacie.
Zaczynam więc szukać rozwiązania na własna rękę.
Mechanik kombinuje z "licznikiem" twierdzi, że tam morze być przyczyna - ale mój sprawdził i nie znalazł tam nic "podejrzanego"

Macie jakieś pomysły? Bo mechanik już kombinuje, że odłączy mi czujnik który zapala kontrolkę i będzie ok bo "przecież tam są dwa czujniki", lub karze kupować inny "licznik" bo wtedy porównamy i może to będzie to....

Ja nie jestem fachowcem ale mechanik tez mi coś podpada z takimi propozycjami...

Proszę o radę.

Mateusz

ps. wymiany oleju regularne, Od początku leje Mobil 1 5W50 pełen syntetyk. Zawsze w tym samym serwisie ( ale nie tym gdzie teraz stoi auto). Ostatnia wymiana oleju i wszystkich filtrów - Listopad 2015.

Tytuł: Re: [80 B4 1,9 1Z] Kontrolka cisnienia oleju swieci się ale.
PostNapisane: 06.lut.2016 06:58:05 
Użytkownik

Auto: 100 C4 Avant Quattro 2.8E Automat
Czujnik ciśnienia oleju który zapala kontrolkę zapewne działa "zero / jedynkowo". Ale Poszperaj w necie. Odepnik kabelek od czujnika i zwyczajnie Dotknij nim do masy np. do silnika. Jak kontrolka zmieni stan to znaczy że od czujnika do zegarów jest wszystko OK. Twierdzą że mierzyli ciśnienie oleju i że dobre, a jakie to jest "dobre", bo np. dla mnie dobre są kanapki. Co to za warsztaty w których takich rzeczy nie potrafią zrobić ?!

Tu Masz podobny temat: http://www.audiklub.org/forum/viewtopic.php?f=&t=60222

Tytuł: Re: [80 B4 1,9 1Z] Kontrolka cisnienia oleju swieci się ale.
PostNapisane: 06.lut.2016 09:11:16 
Użytkownik

Jeśli chodzi o ciśnienie to jak dobrze pamietam podano mi wartości: 4 bar na zimnym silniku a na rozgrzanym 2bary

Strefa czasowa: UTC + 1