.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 27.lut.2025 16:30:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Audi A6 C6 2.4 Klekotanie silnika .Prośba o pomoc .
PostNapisane: 30.lip.2015 18:51:57 
Użytkownik

Witam . Jestem nowy na forum. Chciałem się poradzić odnośnie silnika audi a6 c6 2.4 v6.
Stoję przed wyborem kupna audi z tym silnikiem. Poszukuję auta obecnie w Niemczech , dotychczas obejrzałem 2 auta z przebiegiem
159 tys. km książka serwisowa oraz 166 tys.km oba auta po odpaleniu strasznie klekotały wraz z dodawaniem obrotów było to coraz głośniejsze . Stukanie było bardzo głośne . Odpuściłem zakup tych aut ponieważ stwierdziłem ,że to jakiś problem z rozrządem o którym często czytam na forum .

Moje pytanie do was panowie czy to aż tak częsta usterka tych aut , że przy serwisowym stosunkowo małym przebiegu występuje ten problem?

Zdecydowałem się ostatecznie na silnik benzynowy bo słyszałem dużo pozytywnych opinii natomiast drugie auto z książką serwisową ma ten sam problem a koszty naprawy sięgają kilku tys. Mieliście podobne problemy ze swoimi autami przy takich przebiegach ?

Proszę o pomoc, będę wdzięczny . Pozdrawiam

Tytuł: Re: Audi A6 C6 2.4 Klekotanie silnika .Prośba o pomoc .
PostNapisane: 02.sie.2015 22:36:14 
Użytkownik

Z tego co sie orientuje to jest to jeden z lepszych silników jezeli chodzi o audi c6. W v6 tdi trzeba pilnować wtrysków bo jezeli leja wypala dziurę w tłoku. Natomiast w 2.4 v6 często występują problemy z rozrządem i to grzechotanie to mógł być właśnie pierwszy objaw. Trudno powiedziec nie słuchając tego dzwieku. Czasami moze być to wina nawet przepracowanego oleju. Zdarzało sie tak ze samochód chodzil jak srutownik i po wymianie wszystko ok. Ale to jak gra w lotka. Musisz liczyć sie z tym ze są to juz nowszej generacji silniki i nie będą one nigdy tak dobre jak te starsze. W bmw jezeli chodzi o rozrząd w tych nowszych z serii 1 czasami po 30-40 tys km potrafi sie rozleciec

PostNapisane: 07.lut.2016 12:58:32 
Użytkownik

Witam.
Ja miałem przy 190 tys. Rozciągają się górne łańcuchy. Koszt jednego 70 Euro.
Kiedy delikatnie terkoli podczas odpalania na zimnym. To jeszcze nie jest za pózno. Można wymienić bez wyciągania silnika. Właśnie z tym walczę. Zrobilem tez post http://www.audiklub.org/forum/viewtopic.php?f=27&t=136843
Kiedy wali już głośno i cały czas, to znak ze zawory lekko uderzają o tłoki i będą wymagały wymiany.

PostNapisane: 11.lut.2016 18:48:50 
Użytkownik

Znalazłem auto z przebiegiem 97 tys książka serwisowa . Moja fascynacja tym silnikiem trwała zaledwie 15 tys km ,problem dopadł i auto z takim przebiegiem . Nie mogę w to uwierzyć .
.Po wymianie oleju <5w30 castro> na drugi dzień pojawił się
błąd na fisie. Vag pokazał
P0010-przestawienie wałka rozrządu
P0011- przestawienie wałka rozrządu w kierunku późniejszym -nieosiągnięta wartość wymagana-sporadyczny.
Pojawił się również lekko słyszalny metaliczny stukot w silniku
rosnący w tempie równomiernie z dodawaniem gazu słyszalny tylko przy otwartej masce.Silnik pracuje równo i bez problemu.

Ostatnio po agresywnej jezdzie błąd sam znikł z fisu po czym po 300 km ponownie się zapalił.
Diagnozowałem to w aso i innych mechaników mówią ,że rozrząd i tyle.
Auto ma przejechane 113 tys oryginalnie .Jestem zaskoczony ,że tak wcześnie siada rozrząd.
Jak myślicie czy cewki zapłonowe mogą zakłócić pracę wałków rozrządu ? Fis nic nie pokazuje ale wybieram się na akcję serwisową.Czy jest możliwość , że szwankuje których z czujników g40 położenia wałka ale fis nie pokazuje
Jak myślicie ? Wymiana samych wadliwych napinaczy może pomóc ? nikt nie chce się podjąc wymiany samych napinaczy jak już to cały rozrząd.
Proszę o pomoc i sugestie .

Strefa czasowa: UTC + 1