.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 27.lut.2025 16:17:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: A4B6 2.0 ALT nie odpala, nie słychać pompki paliwa
PostNapisane: 15.sty.2016 07:50:30 
Użytkownik

Witam koledzy. Mam problem, którego nie potrafię rozwiązać. Jakiś miesiąc temu po wyłączeniu silnika, ponownie nie moglem go uruchomić. Po przekreceniu kluczykiem silnik kręci lecz nie słychać pompki paliwa. Poprosilem kolege o sholowanie mnie do domu. Podczas holowania spróbowałem odpalic, wrzuciłem drugi bieg i odpalił. Od tamtej pory odpalał bez problemu do dziś. Rano jadąc do pracy próbowałem odpalic i problem ten sam. Kreci lecz nie słychać pompki paliwa. Nie da sie odpalic. Na popych nie próbowałem bo nie miałem nikogo do pomocy. Co może być przyczyną tego problemu? Dodam jeszcze że mam już dość mocno zużyte szklanki. Po dość długim postoju strasznie halasuja przez chwilkę. Mogą mieć jakiś wpływ na odpalanie? Kiedyś podlączalem kompa i wyskoczył mi też błąd czujnika położenia wałka rozrządu. Ale żaden czek przez to nie wywalał. Miał może ktoś podobny oroblem? Może ktoś podpowie co się dzieje?

Tytuł: Re: A4B6 2.0 ALT nie odpala, nie słychać pompki paliwa
PostNapisane: 15.sty.2016 13:23:36 
Użytkownik

Auto: B4 quattro cel S4 2.7 biturbo
Najpierw zmień ten czujnik. Sprawdź jeszcze czy wtyczka nie jest pęknięta/ rozłączona oraz czy kabel idący do wtyczki nie jest uszkodzony.
Przez błąd tego czujnika właśnie nie odpalisz silnika.

PostNapisane: 15.sty.2016 17:06:26 
Użytkownik

Czujnik wymieniony. Bez rezultatów. Nie chce zapalić. Sprawdziłem bezpieczniki, są ok. Sprawdziłem zasilanie pompy paliwa, zasilanie jest jak kręcę silnikiem. Co jeszcze można sprawdzić? Co może być nie tak?

PostNapisane: 14.lut.2016 10:14:24 
Użytkownik

do wymiany czujnik wału to zacznie odpalać, a klekotanie na zimnym przy odpalaniu to wariator do wymiany bądź regeneracji

PostNapisane: 14.lut.2016 11:15:44 
Użytkownik

Auto: przeważnie starsze Audi
pawelle8 napisał(a):
.... silnik kręci lecz nie słychać pompki paliwa... Sprawdziłem zasilanie pompy paliwa, zasilanie jest jak kręcę silnikiem

jesli zasilanie dochodzi do pompy paliwa, a ona nie kręci... to ja bym wymienil pompe paliwa. 1xx zł.
ale przed wymianą spróbuj ją "wskrzesić". trzeba wyjąć. opukaj ją, bo byc może podwiesiły sie w środku szczotki. oraz daj ją na stole na lewe obroty, to może żwir wyleci. jedna pompka ktora tak zrobilem jezdzi już 5 lat, a druga u braciaka od pol roku. jednak dla siebie bym wymienił.

PostNapisane: 15.lut.2016 11:05:44 
Użytkownik

Dzieki za podpowiedź. Okazalo się że to wina pompy paliwa. Wymieniłem i ok. Pali. A jezeli chodzi o klekotanie przy odpalaniu. Ja jestem przekonany ze to szklanki. A Leszek1973 piszesz mi ze to wariator. Co to jest? Gdzie tego szukać i jak sprawdzić czy to faktycznie wariator do wymiany?

PostNapisane: 15.lut.2016 20:17:18 
Użytkownik

Proszę bardzo, standardowa usterka wariatora w 2.0 alt, poczytaj i regeneruj bądź wymieniaj, albo jeździj :)

http://a4-klub.pl/index.php?/topic/1296 ... m-silniku/

Też to miałem, zregenerowałem wariator i już nie słychać

PostNapisane: 16.lut.2016 09:35:19 
Użytkownik

No ok Panie Leszek1973. U mnie są te same objawy. Klekot tak jak na filmiku, spływanie oleju do miski nie wiadomo skąd. Poczytałem te forum ale ludzie też piszą o uszkodzonym napinaczu łańcuszka, nastawce bądź też regulatorze faz rozrządu, popychaczach i tak jak Pan pisze wariator. Im więcej czytam tym większy mętlik w głowie i przerażenie. Jest jakiś prosty sposób na zdiagnozowanie przyczyny klekotania???

Strefa czasowa: UTC + 1