hiszpan115 napisał(a):
rozważam zakup auta z taką skrzynią i nie wiedziałem ilu biegowy to automat . trochę przeraża mnie bo cos nie do końca pracuje ta skrzynia jak powinna . podobno wina sprzęgła a jak wiadomo to nie tania zabawa i dlatego sie waham
Najpierw zadzwoń do serwisów ASB w swojej okolicy i zapytaj, ile kosztuje
1) regeneracja konwertera
2) remont kapitalny ASB
Pierwsze pytanie rozwiń o "co jeśli nie będzie się nadawał do regeneracji". Konwerterów do VW097 były chyba trzy typy, nie pamiętam już dokładnie.
Drugie rozwiń o to, czy się w ogóle tego podejmą - czy będą do tego części. Pamiętam, że kiedy moja skrzynia była robiona, to np. ten zespół planetarny występował w magazynach w JEDNYM egzemplarzu w Europie. A nigdy nie wiesz, co w tej skrzyni leży.
Jeśli chcesz odpowiedzi na pytanie "czy kupić to auto" to ze swojego doświadczenia odpowiedziałbym: nie. Dołożysz - tak jak pisze @mały v8 - 3 kawałki i będziesz miał skrzynię zrobioną... może, bo może uwalone jest bardziej, a może siadł jeszcze TPS, albo komputer skrzynki. Speców od tego mało - albo nie będą się chcieli podjąć, a jeśli już, to za $$$, bo grzebanie w poszukiwaniu pierdół wielu mechaników nie obchodzi, ilość włożonego czasu do ilości pieniędzy, jaki za to dostaną ( a raczej jakie dostaliby za inne rzecz, które mogą robić w czasie, kiedy grzebią takiego strupa) jest mizerna. Aha, ale tam jeszcze masz wtrysk K-Jet, który też pewnie będzie Ci dawał w tyłek. No i najważniejsze: automat w tym aucie nie powoduje, że jest ono wersja ciekawą, unikatową, wartościową dzięki temu.
Odpuść, dołóż, poszukaj z quattro i z innym motorem. Wtedy będzie się opłacało naprawiać, bo auto będzie miało jakąś wartość.