.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 27.lut.2025 20:34:22

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 C5 2.5 TDI AFB] Problem z mocą silnika i skrzynią
PostNapisane: 21.mar.2016 20:07:17 
Użytkownik

Witam ;-)
Kilka dni temu zakupiłem A6 2.5 TDI AFB . Dzień po kupnie standardowo wypłyneło sporo mankamentów, chciał bym się dowiedzieć czy jest to coś poważnego, jeśli nie będę wymieniał rozrząd, olej filtry odme itd, jeśli to coś poważnego auto idzie dalej.
1. Najbardziej podejrzane wydaję mi się brak mocy do 2-2,5tys obr, nagrałem krótki film na którym widać mniej więcej o co mi chodzi https://youtu.be/DFEAE9NatHI , po wrzuceniu na 3ci bieg wcisnąłem gaz w podłogę, jeśli obroty były by trochę niższe trwało by to wieczność, tak samo jak był by wyższy bieg. Czy to normalne w tych silnikach, czy coś się już poddało, np wałki ?
2. Skrzynia strasznie słabo działa, mianowicie po przelaczeniu na dwójkę w pewnym momencie jest duze szarpnięcie spadają obroty i dalej jedzie na dwójce, czasem szarpie z 2 na 3 , widać ten podwójny 2gi bieg na filmiku wyżej. Nagrałem też film z jazdy w trybie D, strasznie skrzynia przeciąga. https://youtu.be/cCQlI9iCbUU Na końcu widać gaz w podłodze, czy tak powinien mniej więcej jechać ten silnik ? W dodatku temp oleju nawet w trasie nie przekroczyła mi nigdy 80stopni, zazwyczaj jest ok 70. Tutaj krótki dźwięk pracy silnika https://youtu.be/rwAIB3FZFdg
Do tej pory wyczyściłem przepływke, poprawiło się trochę w górnym zakresie obrotów, podłączyłem pod komputer i pokazało błąd w skrzyni , p10857 czy jakoś tak, chodziło o bląd ładowania , w silniku pokazało błąd kąta wtrysku i czujnik temperatury powietrza dolotowego. Ciepły sinik lub do kilku godzin postoju pali z pół obrotu, po dniu postoju trzeba pokręcić kilka sekund.
3. Nie działa mi zamek kierowcy i zamykanie z pilota w kluczyku, zamek sie przekreca w jedna i druga, ale zero reakcji, tak samo brak reakcji na guziki w kluczyku, poprzedni właściciel zamontowal chinska centralke, ale raz juz mialem problem zamknac auto i wolał bym fabryczne rozwiązanie. Co muszę kupić by to naprawić ?
Jutro znajomy ma przyjechać z kablem i postaramy się zrobić logi .
Pozdrawiam

Tytuł: Re: [A6 C5 2.5 TDI AFB] Problem z mocą silnika i skrzynią
PostNapisane: 22.mar.2016 11:22:47 
Moderator

Auto: Audi S4
Zrob diagnostykę.
Statyczną na początek... ale komplet.

PS
W dzień po zakupie zauwazyles te mankamenty... a w dzień zakupu nie ?

S4 B5 Avant quattro ..AGB.. szybka czarnulka

Była : B5 Avant quattro ..APU..
Była : B3 Limo ..SB..
Była : C4 TDi Avant quattro ..AEL..
Była : B5 TDi Avant quattro ..AFN..
Była : B3 Limo ..SF..
Była : B5 TDi Avant ..AFN..
Była : B5 TDi Limo ..AFN..
Była : B4 TDi Avant ..1Z..

PostNapisane: 22.mar.2016 14:46:33 
Użytkownik

Ok postaram się dziś zrobić.
Nie zauważyłem bo kupiłem auto z rzekomo uszkodzoną turbiną, dostałem drugą, 2 mechaników tak stwierdziło, a okazała się zasyfiona przepływka, wtedy silnik nie miał w ogóle mocy i nie było to tak odczuwalne.
A co może być z tym zamkiem ?

PostNapisane: 22.mar.2016 18:40:38 
Użytkownik

Podlaczylem pod komputer , wczesniej czyscilem 2gi raz przeplywke acetonem i bledow w silniku i skrzyni brak. Nie udalo mi sie zrobic logow bo vag com nie chcial zadnym sposobem uruchomic sie na win7. W polskim vagu w grupie 04 bylo tylko wyprzedzenie zaplonu zadane 121 a uzyskane 119 , przeplywka wartosc zadana 840 okolo i uzyskane 835 , cisnienie doladowania rowniez bylo zblizone.

PostNapisane: 22.mar.2016 23:40:56 
Moderator

Auto: Audi S4
Żeby zacząć rozmowe muszą być logi statyczne. Sprobuj odpalić program jako administrator na WIN 7 albo jedz do kogos kto Ci zrobi diagnostykę [logi].

S4 B5 Avant quattro ..AGB.. szybka czarnulka

Była : B5 Avant quattro ..APU..
Była : B3 Limo ..SB..
Była : C4 TDi Avant quattro ..AEL..
Była : B5 TDi Avant quattro ..AFN..
Była : B3 Limo ..SF..
Była : B5 TDi Avant ..AFN..
Była : B5 TDi Limo ..AFN..
Była : B4 TDi Avant ..1Z..

Strefa czasowa: UTC + 1