.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 23.lut.2025 10:01:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Audi 80 B4 problem z zegarami
PostNapisane: 06.mar.2016 22:44:01 
Użytkownik

Witam w ostatnim czasie zakupiłem audi 80 B4 94r. 2.0 16v 140km i zauważyłem że dwa wskaźniki jakoś źle działają, są to wskaźniki od temp. płynu i od poziomu paliwa, czasem działa a czasem nie mam też założone trzy dodatkowe z temp. oleju, ciśnieniem oleju i ładowanie akumulatora, które działają poprawnie temperaturę oleju mam ok 80-90 stopni więc chyba silnik się nie przegrzewa ale jest to trochę irytujące jak wskaźnik pokazuje albo 0 stopni lub ok 60, z tego co czytałem może być to wina czujnika ale sam nie wiem, i zostaje jeszcze problem z wskaźnikiem paliwa który też czasem nie pokazuje ile jest lub za każdym razem pokazuje inną wartość ( raz rezerwa raz 1/4 barku lub trochę nad rezerwą. Mam nadzieje na szybką odpowiedz i jutro spróbuje coś tam podłubać może kostka się poluzowała itp.

Tytuł: Re: Audi 80 B4 problem z zegarami
PostNapisane: 07.mar.2016 07:37:56 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
W zegarach to Ty grzeb na końcu. Na początek wymontował bym pływak, bo pewnie wydarły się ząbki na potencjometrze suwakowym, a czujnik temperatury zewrzyj do masy i sprawdź czy wskaźnik temperatury pójdzie na max, jak pójdzie płynnie , to zapewne czujnika wina.

PostNapisane: 07.mar.2016 08:16:59 
Użytkownik

A jak go mam zmasować i pływak dziś zobaczę.

PostNapisane: 07.mar.2016 12:25:41 
Użytkownik

Zostaw pływak i czujniki w spokoju. Wymontuj zegary i popraw luty w miejscach gdzie oba wskaźniki są przykręcone do płytki PCB. Tam cyna śniedzieje i nie ma właściwego styku. Miałem to samo u siebie i pomaga w 100%

Jest A6 2,4 ALF '98
Było B4 2,0 ABK '92
Było B3 1,8 NE '89

PostNapisane: 07.mar.2016 14:52:01 
Użytkownik

OK jak będę miał czas to rozbiorę to bo dziś zauważyłem że temperatura zaczęła poprawnie działać i wahała się ok 80-90 stopni więc na razie ją zostawię w spokoju chyba że znów zacznie odmawiać posłuszeństwa, lecz zostaje nadal problem z stanem benzyny który dziś nawet sie nie podniósł wpierw sprawdzę jak działa pływak i wtedy dam znać.

PostNapisane: 28.mar.2016 12:59:32 
Użytkownik

Rozwiązane przez wyjęcie zegarów i przeczyszczenie styków.

PostNapisane: 29.mar.2016 06:21:22 
Użytkownik

A widzisz kolego. Fajnie, że udało się naprawić :):

Jest A6 2,4 ALF '98
Było B4 2,0 ABK '92
Było B3 1,8 NE '89

PostNapisane: 28.lis.2016 12:23:18 
Użytkownik

Auto: Audi 80 B4 1.9 TDI
Witam,
Przepraszam,jeżeli wpisuje nie w tym dziale w którym powinienem, ale jestem tutaj nowy.Proszę o wyrozumiałość.
Jestem szczęśliwym właścicielem Audi 80 B4 1.9TDI 1Z z '92 roku.
Autko blacharsko, silnikowo, wszystko jak najbardziej ok.
Problem mam z zegarami.A konkretnie z prędkościomierzem.Od jakiś 3 tygodni przestał pokazywać prędkość jazdy i przejechany dystans.
Czytałem,ze to może być kwestia gniazd przy skrzyni biegów.Przeczyściłem je,popryskałem sprayem kontaktowym, i nadal nic.Zegary tez przeczyściłem, i efekt jest taki,że działają jak chcą.Raz pogazuje prędkość, a za chwile nie.Wskazówka podskakuje, próbuje złapać i opada na dół.
Obrotomierz, wskaźniki paliwa i płynu działają.Podświetlenie też ok.
Na szrocie zdobyłem licznik też od B4 tyle,że benzyny, to nie działa podświetlanie, tylko obrotomierz.A licznik był sprawny wcześniej.
Bardzo proszę o pomoc i poradę co zrobić, bo już mam dosyć.A jazda bez prędkościomierza nie jest fajna...
Pozdrawiam,
Grzegorz

PostNapisane: 28.lis.2016 13:27:33 
Użytkownik

Auto: Audi 80 B4 1.9 TDI
PieterB napisał(a):
To pewnie impulsator w skrzyni powiedział papa, lub coś z kabelkologią

Kolego,a możesz mi powiedzieć, czy żeby wymienić impulsator, to trzeba targać skrzynię?. Czy można go wymienić bez ściągania skrzyni?.
A z kabelkami,masz jakoś pomysł?.Bo zauważyłem ostatnio, jak wypinałem zegary, że jeden kabelek przy niebieskiej kostce, tej po prawej koło licznika, jest luzem.Ale szukałem, i nie ma nigdzie jego dalszej części..Nie wygląda na urwany.Poprostu jest nie podłączony.Taki dosyć krótki jest.Ale myślę,że to nie ma wpływu na to wszystko...

PostNapisane: 28.lis.2016 20:09:06 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
Grzes_Krak napisał(a):
Witam,
Przepraszam,jeżeli wpisuje nie w tym dziale w którym powinienem, ale jestem tutaj nowy.Proszę o wyrozumiałość.
Jestem szczęśliwym właścicielem Audi 80 B4 1.9TDI 1Z z '92 roku.
Autko blacharsko, silnikowo, wszystko jak najbardziej ok.
Problem mam z zegarami.A konkretnie z prędkościomierzem.Od jakiś 3 tygodni przestał pokazywać prędkość jazdy i przejechany dystans.
Czytałem,ze to może być kwestia gniazd przy skrzyni biegów.Przeczyściłem je,popryskałem sprayem kontaktowym, i nadal nic.Zegary tez przeczyściłem, i efekt jest taki,że działają jak chcą.Raz pogazuje prędkość, a za chwile nie.Wskazówka podskakuje, próbuje złapać i opada na dół.
Obrotomierz, wskaźniki paliwa i płynu działają.Podświetlenie też ok.
Na szrocie zdobyłem licznik też od B4 tyle,że benzyny, to nie działa podświetlanie, tylko obrotomierz.A licznik był sprawny wcześniej.
Bardzo proszę o pomoc i poradę co zrobić, bo już mam dosyć.A jazda bez prędkościomierza nie jest fajna...
Pozdrawiam,
Grzegorz

O ile pamiętam w mojej ex B4 1Z `93 podobny problem rozwiązałem przelutowując wszystko co się dało w szafie.
Wymontuj szafę i daj elektronikowi, który dysponuje lutownicą typu hotair ...

PostNapisane: 30.lis.2016 12:31:49 
Użytkownik

Miałem kiedyś podobną awarię ale w B3. tam układ elektryczny jest taki sam jak w B4. Wyciągnij wtyczkę od tego impulsatora który jest na skrzyni i przy włączonym zapłonie (bez uruchomionego silnika!) spróbuj szybko zwierać i rozwierać te dwa styki we wtyczce od impulsatora. Poproś drugą osobę by usiadła za kierą i sprawdziła czy wskazówka prędkościomierza się porusza. Jeśli tak to masz zwalony impulsator i trzeba go naprawić (mnie się udało wymienić kiedyś sam kontaktron, który tam siedzi) lub wymienić cały impulsator. Jeśli nic się nie będzie działo ze wskazówką to sprawdź przejście tych dwóch przewodów które biegną od impulsatora do licznika. Jeśli będą OK to szukaj zimnych lub zaśniedziałych lutów na liczniku.

Jest A6 2,4 ALF '98
Było B4 2,0 ABK '92
Było B3 1,8 NE '89

Strefa czasowa: UTC + 1