.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 23.lut.2025 15:53:34

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: A4 B6 problem z alarmem i centralką
PostNapisane: 27.kwi.2016 15:37:25 
Użytkownik

Auto: A4 B6 QUATTRO, S-Line, Tiptronic, AKE
Witam.

Mam problem ze zdalnym otwieraniem autka. Samochód sprowadzony, problem mam już od początku. Pilot 100% sprawny, sprawdzany jakimś tam testerem pilotów w punkcie dorabiania kluczy. Brak możliwości zaprogramowania pilota do samochodu, programowanie odbywało się przez konsolę, nie przez PC'ta. Z tego co mi mówił gość w punkcie - próbował automatycznie programować oraz manualnie - przez 4 systemy ( w tym przez VW ).

Po podłączeniu konsoli pojawiły się następujące błędy:
1134 ALARM SIREN SHORT TO GND gdzie szukać tego zwarcia?
1370 ALARM ACTIVATED BY INTER SENSOR
1371 ALARM ACTIVATED BY DRIVER'S DOOR
1562 to jakiś stary błąd

Auto otwieram kluczykiem, po kilku sekundach włącza się alarm ( bez dźwięku co może być spowodowane błędem 1134 ). Jeżeli przekręcę kluczyk w stacyjce alarm się wyłącza oraz otwiera się reszta drzwi i bagażnik. Błąd 1370 i 1371 podejrzewam, że jest spowodowany moim trybem dostawania się do samochodu. Kiedy przekręcę klucz w drzwiach i ich nie otworzę, alarm się nie załącza nawet po 2 minutach, natomiast jeśli otworzę drzwi alarm się aktywuje i mrugają światła. Myślę, że gdybym otwierał auto pilotem, alarm by się wyłączał i nie było by błędów. Mam rację, czy jestem w błędzie?
Alarm oryginalny, mam 2 przyciski w drzwiach kierowcy. W wyposażeniu mam kod 5D1 - więc częstotliwość pilota zgodna z samochodem ~434MHz. Brak natomiast kodu 4K4 - (Centralny zamek ze zdalnym sterowaniem radiowym, sterowaniem wewnętrznym i oddzielnym sterowaniem zamka pokrywy bagażnika.) a pilot posiada 3 przyciski, chyba, że ten kod wychodził w nowszych wersjach (?)

Podczas programowania brak jakiejkolwiek reakcji na wciskanie przycisków z pilota, gdzie więc szukać problemu?

Auto w wersji S-Line, 2003r, Czerwony FIS.

Tytuł: Re: A4 B6 problem z alarmem i centralką
PostNapisane: 27.kwi.2016 16:05:45 
Użytkownik

Auto: Leśnego dziadka
Syrenkę masz zwartą do masy - szukaj jej w bagażniku po lewej głęboko w boczku.
Jest jak napisałeś - alarm aktywuje się jeżeli w ciągu 10 czy 15 sec od otwarcia drzwi immo nie wykryje właściwego kluczyka w stacyjce.
Być może nie miałeś możliwości otwierania z pilota klapy a jedynie drzwi.
Najpierw sprawdź syrenkę i skasuj błędy gdyż często jest tak, że nie zaprogramujesz kluczyka jak siedzą błędy wyzwolenia alarmu - przynajmniej w A6C5 tak bywało.

Audi 80 B4 Sedan Quattro 2.0 8v 115PS - EX
Audi 80 B4 Avant Quattro 2.6 12v 150PS - EX
I znów Skoda :(

PostNapisane: 27.kwi.2016 16:51:10 
Użytkownik

Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź.

Kluczyk wydaje się być oryginalny, chyba, że ktoś wcześniej zmienił samego pilota na oryginał. Zobaczymy co będzie z klapą jeśli zadziała :)

Syreną zaraz się zajmę.

Mam tylko zapytanie: czy te błędy muszę skasować VAGiem, czy da się je usunąć odpinając akumulator na kilka minut?

PostNapisane: 27.kwi.2016 20:47:19 
Użytkownik

Co ja się tej syreny naszukał.... Z prawej strony jest :D
Ale podczas szukania tej informacji trafiłem na ciekawy temat odnośnie alarmu i w zasadzie problem wyeliminowany.

Tutaj porada dla szukających rozwiązania problemu z błędem 1134
Syrena o kształcie kwadratu, kod części: 8L0 951 605
W sedanie 2003r znajduje się z prawej strony w boczku w bagażniku, na samym dole.

DEMONTAŻ TAPICERKI W BAGAŻNIKU ( pozwoliłem sobie zapożyczyć opis z internetu ):
1. Ściągamy uszczelkę od klapy bagażnika (wystarczy tylko z dołu i z prawej strony)
2. Odkręcamy 2 prawe uchwyty które znajdują się w każdym z rogów w bagażniku. (śruba znajduje się pod chromowanym uchwytem).
3. Podnosimy podłogę w bagażniku aby dostać się do koła zapasowego, wyjmujemy koło (tego wcale nie trzeba robić) aby mieć łatwiejszy dostęp do 2 śrub, które są w tylnej ścianie bagażnika - jest to ta plastikowa osłona, w której znajduje się min. podświetlenie a która również osłania element zamka bagażnika.
4. Po odkręceniu 2 śrub delikatnie aczkolwiek stanowczo wyciągamy ją uważając aby nie zerwać kabla od oświetlenia.
5. Zdejmujemy okrągłą zaślepkę na połowie wysokości lampy prawej (można podważyć płaskim śrubokrętem)
6. Najgorsza część - demontujemy prawą wewnętrzną osłonę bagażnika - znajduje się tam kilka spinek (wsuwek), można sobie przyświecić i zobaczyć jak to wygląda. Ja przy wyciąganiu tych wsuwek pomagałem sobie szerokim, płaskim śrubokrętem.
7. Kiedy już wypniemy 3 wsuwki, zaglądamy od dołu w bagażnik - w samym górnym rogu z prawej strony będzie zagięta blacha, która trzyma tapicerkę, wciskając ją lekko do środka i w dół - wyjdzie.
8. Demontaż syreny: klucz numer 13 i demontujemy razem z wysięgnikiem.

Kostka ma 3 piny, u mnie były napięcia 3,5V i 12V
Po wyjęciu syreny na stół, fajnie jest do niej zajrzeć - ten typ jest zgrzewany i ma baterie wewnątrz. Zacząłem rozbieranie dużym nożem, a skończyłem... brzeszczotem. I polecam tę drugą opcję, ale ciąć z głową. Jeśli zrobimy to umiejętnie, to nie będzie problemu z poskładaniem syreny spowrotem.

U mnie wylały się baterie i elektronika w syrenie wygląda tak:
https://zapodaj.net/images/88ff5b4be5768.jpg
https://zapodaj.net/images/0062fa0623701.jpg
https://zapodaj.net/images/81fc488bf06cf.jpg
https://zapodaj.net/images/ee0c1bba1776c.jpg

Zamawiam nową syrenę, po podłączeniu i skasowaniu błędów dam znać co się dzieje.

Strefa czasowa: UTC + 1