Witam wszystkich forumowiczów,
Od jakiegoś czasu mojemu autku dolega następujący problem:
Gdy ruszam ze świateł bądź gdy auto toczy się i dodaje gazu, w okolicach 1200-1600 obrotów pojawia się drganie które ustępuje po przekroczeniu tego zakresu.
Drgawka występuje tylko na najniższych biegach (1 i 2) zarówno podczas ruszania z postoju jak i przy przyspieszeniu z niskiej prędkości i obrotów.
Trochę bawiłem się na placu zatrzymując i ruszając, aby dokładniej określić problem ale zwyczajnie nie wiem co powoduje taki efekt.
Poruszam się najczęściej po mieście, od świateł do świateł i te drgania są niestety męczące bo pominąć je można tylko dając więcej gazu tak by silnik wkrecił się od razu powyżej wskazanego przeze mnie zakresu.
Nie bardzo wiem w której kategorii na forum powinienem napisać bo moje spostrzeżenia nie wskazują jednoznacznie ani na silnik, ani na skrzynie ani układ hamulcowy dlatego mogę jedynie podpowiedzieć co mi się wydaję i proszę o wasze opinie/sugestie.
Za ok. 1-2 tys km szykuje mi się wymiana tarcz i klocków hamulcowych z przodu ( tył robiłem pare msc temu, ale w serwisie twierdzili żeby przodu jeszcze nie ruszać bo nie warto)
Hamulec łapie dość nisko i nieraz podjeżdżając wolno do świateł na wciśniętym lekko pedale wyczuwam delikatnie drgania - są dość podobne do tych opisanych wyżej.
Czy układ hamulcowy może mieć wpływ na delikatne drgania również przy ruszaniu?? (coś nie odbija, ociera, wpada w drgania??)
Czy problemem może być skrzynia ?? / jakiś podzespół typu sprzęgło itd. (dodam że nie ma najmniejszych problemów ze zmianą biegów ani w normalnym ani sportowym trybie łącznie z manetkami)
Zdaję sobie sprawę że ciężko jest na pewne pytania odpowiedzieć nie zaglądając do auta ale zanim pojadę do serwisu i posłucham niektórych wypocin, wolę zapytać tych dla których "cztery pierścienie" to coś więcej jak kolejne auto na serwisie w kolejce do wymiany wszystkiego;)
Czekam na waszą pomoc
Pozdrawiam
Paweł
PS. Ok miesiąc temu naprawiałem układ wydechowy bo miał kilka nieszczelności - może to również naprowadzi kogoś na trop.