.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 23.lut.2025 15:08:15

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: wiazka elektryczna kokpitu Audi A4 B5 prosze o pomoc
PostNapisane: 15.maja.2016 21:03:59 
Użytkownik

Witam
Auto: Audi a4 b5 1999r. po lifcie, silnik: 1.8 benzyna, auto posiada: klimatyzacje, podgrzewane fotele, nie posiada tempomatu. Mam dosc mcno powazny problem, a miianowicie spalila mi sie instalacja elektryczma kokpitu. Auto stoi u elektryka i jest dosc duzy problem ze znalezieniem wiazki elektrycznej. Elektryk stwierdzil ze tamta juz jest tak spalona ze koniecznosc jest szukania nowej. Bylem w serwisie i zapytalem o koszt takiej wiazki.. szczerze? auto mniej kosztowalo. :( Pozostalo mi szukanie uzywanej, ale tez nie jest latwo. Dużo osob ma powkladane wiazki i nie chca rozbierac kokpitu poniewaz nie wiedza czy kupie, czy bedzie pasowala. No i zjawiłem się tutaj na waszym forum by zadać wam pare pytan.
Czy wiazka elektryczna z silnika benzynowego, ale o innej pojemnosci bedzie pasowala?
Czy wiązka z TDI bedzie pasowała?
w jaki sposob ktos kto ma wlozaona wiazke moze sprawdzic czy bedzie pasowala do mojej? jakies numery sa gdzies gdzie mozna latwo sprawdzic? bardzo by pomogla mi ta informacja.
Jeżeli też macie jakies namiary na kogos kto może taką posiadać to będę bardzo bardzo wdzieczny.
tu wstawiłem zdjecia mojej spalonej wiazki: http://imgur.com/a/O0K6k

Z góry bardzo dziekuje za udzielone mi odpowiedzi i informacje, czekam :)

Tytuł: Re: wiazka elektryczna kokpitu Audi A4 B5 prosze o pomoc
PostNapisane: 16.maja.2016 06:13:14 
Użytkownik

Zobacz w Etce jaki numer ma twoja wiązka i do jakich aut była montowana. Wówczas bez zaglądania pod kokpit będziesz wiedział gdzie szukać.

Jest A6 2,4 ALF '98
Było B4 2,0 ABK '92
Było B3 1,8 NE '89

PostNapisane: 16.maja.2016 17:35:07 
Użytkownik

Jestem słaby w tych sprawach, nie wiem jak to wyszukac ;/

PostNapisane: 17.maja.2016 06:51:08 
Klubowicz

Auto: AUDI
Patrząc na klimatronik i gniazda głównej wiązki oraz licznik Jegera to obstawiam A4B5 po "małym lifcie" jak to nazywam, kod silnika zczytałem z ECU http://www.audiklub.org/silniki/apt.html

Odszukaj wszystkie taśmy z numerami jak najbliżej głównych gniazd wiązki - może cos więcej się znajdzie

P.S. Jak to się stało?

AUDI C4 AVANT QUATTRO 2.8 AAH - sprzedane...
AUDI 80 Cabrio 1Z :-)
AUDI A4 B6 1,8TQ OETTINGER

PostNapisane: 17.maja.2016 18:45:30 
Użytkownik

Dziekuje wam za odpowiedzi. Jak to sie stało? Zwarcie poszło od radia. sluchalem radia i w momencie gdy przekreciłem kluczyk poszła zwara. zaczelo sie dymic, chcialem zgasic szybko auto, ale juz wyjecie kluczykow nie zadziałało. Pozostalo mi otwarcie klapy i odlaczenie szybko akumulatora, niestety wyrwac klem nie moglem, szwagier pobiegl po klucz, przybiegl i szybko rozkrecilismy. No i w tym czasie narobilo sie tyle szkód;/ umówiłem sie z elektrykiem ze bede podsylal mu zdjecia znalezionych wiazek do audi a4 b5 benzyna po lifcie, ale jeszcze zadnej odpowiedzi od niego nie dostalem wiec z tego powodu jutro jade bo te auto juz stoi tam z 4 tygodnie. Gdzies ktos mi powiedział że ta główna wiazka dzieli sie na pare wiazek, ze to tylko tak wyglada ze to jedna gruba. No i np. jezeli zamowie wiazke cała ta instalacje od kogoś, a licznik byl np inny (cały fis, a nie pół fis) podlaczany do niej to czy kable beda pasowały? Jestem zupełnie zielony w tym wiec bede nprwde wdzieczny za wszystkie rady. Auto rok temu kupilem i jeszcze je splacam, wiec nie chce sie go pozbywac z powodu spalonej wiazki. ;/

a i zdjecia wszystkich tych opisow przy kablach postaram sie porobic jutro

PostNapisane: 18.maja.2016 07:12:36 
Klubowicz

Głowna wiązka dzieli się na kilka - większość rozchodzi się z gniazda na słupku po lewej stronie nóg kierowcy (taka jakby skrzynka z kolorowymi etyczkami). Tam maja początek mniejsze "systemy"

PostNapisane: 26.maja.2016 19:18:47 
Użytkownik

udało się znaleźć po ciezkich poszukiwaniach pare wiazek, z 7 szt. elektryk po zdjeciach stwierdzil ze jedna z nich bedzie pasowala, została zamowiona, a na miejscu sie okazalo ze jednak nie.. no i wiadomo w plecy z kasa jestem bo zwrocic jej juz nie moge. elektryk mi powiedzial ze wiazka ktora szukam musi posiadac wyposazenie identyczne jak moje auto. czyli. Klimatyzacja, podgrzewane fotele, itd. znalazlem kolejna wiazke, a;e brak w niej podgrzewanych foteli i ten pan od tej wiazki co znalzlem mowi mi ze wiazka od foteli zupelnie oddzielnie idzie. NIe mam pojecia czym sie juz sugerowac szukajac tej wiazki. Idzie znaleźć, ale wiadomo potrzeba czasu. Mam do was kolejne pytania, czy z tymi siedzeniami to faktycznie tak jest? jak szukac tej wiazki wreszcie, czy po numerze nadwozia mozna stwierdzic jakas ze od tego numeru do tego np. wszystkie auta byly wypuszczone z identycznym wyposazeniem? i te wiazki, skoro one faktycznie sie dziala na mniejsze to czy mozna bedzie wykorzystac z innej wiazki, podobnej pasujace te mniejsze wiazki? Elektryk powiedzial ze mozna bedzie wykorzystac kostki najwyzej. Prosze was o jakas konkretna rade bo zamawiac w ciemno i na miejscu sie ma okazywac ze jakas tam kotska jednak nie pasuje to ja juz nie chce. elektryk widzial niby zdjecia tej wiazki, ale wyszlo jak wyszlo.. sporo osob tez ma zapakowane te wiazki w kabine i nie chca rozbierac skoro nie wiedza czy ja kupie ją. Dlatego zapytałem czy po numerze nadwozia mozna dojsc do tego czy bedzie pasowała, czy nie. zalezy mi na odpowiedziach i z góry bardzo dziekuje

PostNapisane: 26.maja.2016 19:33:59 
Klubowicz

Stary, zmień elektryka bo ten Cię na kasę wydusi. Każdy system w aucie jest zasilany OSOBNĄ wiązka: jedna idzie do foteli, inna wiązka to ABS, inna poduchy itd. Wszystkie są spięte razem opaskami lub taśma parciana - każdą możesz rozpiąć i dowolnie zmodyfikować. Twój elektryk idzie na łatwiznę - dostać gotowa wiązkę, zapiąć i wziąć dużo kasy bo robota ciężka i trudna była

PostNapisane: 26.maja.2016 19:49:57 
Użytkownik

no auto juz tam stoi miesiąc, a nic innego nie robie z Tata jak obdzwanianie mnóstwo osob i wypytywanie czy wgl posiadaja wiazke, także no te co znalezlismy to bylo ciezko. Ja pracuje, mam czasu mniej, Tata juz ma emeretura to ma wiecej tego czasu. po slowach elektryka bylismy pewni ze to ta i sam powiedzial ze mamy zamowic. Więc no juz nie mamy pojecia jak szukac ;/ slyszelismy wlasnie ze dzieli sie na wiazki i sami tu tez napisaliscie, sporo sie mi tam spalilo, ale nie wszystko.

PostNapisane: 26.maja.2016 19:58:25 
Użytkownik

Gradzik223 napisał(a):
no auto juz tam stoi miesiąc, a nic innego nie robie z Tata jak obdzwanianie mnóstwo osob i wypytywanie czy wgl posiadaja wiazke, także no te co znalezlismy to bylo ciezko. Ja pracuje, mam czasu mniej, Tata juz ma emereture to ma wiecej tego czasu. po slowach elektryka bylismy pewni ze to ta i sam powiedzial ze mamy zamowic. Więc no juz nie mamy pojecia jak szukac ;/ slyszelismy wlasnie ze dzieli sie na wiazki i sami tu tez napisaliscie, sporo sie mi tam spalilo, ale nie wszystko.

PostNapisane: 26.maja.2016 20:00:35 
Użytkownik

Auto: 100 C4 Avant Quattro 2.8E Automat
Brak grzanych foteli to najmniejsze "zło" jakie może Cię spotkać. Sporo roboty z tym będzie, ale dobry fachowiec by sobie poradził mając tylko część wiązki i kilka sprawnych wtyczek w miejsce spalonych. Przewody można wymienić lub "wszczepić" część wiązki. Szukaj innego fachowca.

PostNapisane: 26.maja.2016 20:05:24 
Użytkownik

a co z tym szukaniem po numerze nadwozia?

PostNapisane: 04.cze.2016 15:35:02 
Użytkownik

Witam ponownie, wiązkę pasującą udało mi się znaleźć, elektrycy już ją założyli. Auto odpala, ale na liczniku pojawia sie kontrolka silniczka po czym auta gasnie + miga kierunkowskaz. Zauważyłem ze tak juz sie działo w momencie gdy mi sie to wszystko paliło. Elektryk obstawia ze licznik mi sie spoalił, rozebrał go ale nie moze odszukac miejsca spalenia. Powiedzial ze jezeli ebde musiał kupić to bedzie musiał być identyczny, dokladnie taki sam numer poniewaz gdyby to byl inny to juz jakies tam przerabianie by musiało być. i tu znow problem, licznik z idenmtycznym numerem jak moj kosztuje 600zl za uzywany to minimum. widzialem tansze, i tez pol fis. Czy to jest prawda z tym ze numer licznika musi byc identyczny? czy to wina licznika czy może cos z komputerem? elektryk twierdzi ze pierw musi licznik dzialac by sprawdzic czy bledu w komputerze nie ma.

PostNapisane: 05.cze.2016 07:15:41 
Klubowicz

Daj ten numer licznika.

PostNapisane: 05.cze.2016 17:09:19 
Użytkownik

8D0920900B - NUMER LICZNIKA

PostNapisane: 05.cze.2016 17:20:19 
Klubowicz

Tak myślałem, że to Jaeger... Najbardziej awaryjny licznik, psuje się bez problemu sam. Co do teorii elektryka to nie wiem, ale do odczytania błędów wystarczy sam ECU położony na stole z podłączonym zasilaniem i interfejsem diagnostycznym. Licznik raczej nie ma nic do tego

Jakie objawy uszkodzenia licznika - co stwierdził ten elektryk?

PostNapisane: 05.cze.2016 19:05:56 
Użytkownik

ciagle swieci sie kontrolka silnika i kierunkowskazu. Komputer podpinali i komputer nie wykrywa bledow, silnik sprawdzali w jakis tam sposob i mowia ze to tez nie wina silnika. w piatek widzialem ze elektryk rozebral licznik i szukal miejsca spalenia, ale nie mógl znaleźć i powiedzial ze jak nie znajdzie to przy7jdzie mi kupic taki sam a koszt za uzywany to 600zl ;/ wiazka ktora zalozyl pochodzila ze zwyklego licznika, ale mowi ze to nie ma znaczenia.

PostNapisane: 13.cze.2016 16:47:16 
Użytkownik

Licznik znalazłem, identyczny tyle ze wersja angielska "w milach" Po podpieciu problem dalej ten sam, licznik wymieniony, wiazka wymieniona.. w czym kurcze może być ten problem? wiazka pochodzi z auta ktore mialo licznik normalny, bez fisa. elektrycy stwierdzili ze ta wiazka bedzie git no i racja, wszystkie kostki pasowaly. auto odpala, klima dziala itd. Pozostaje jedynie problem z tym licznikiem. mruga tam na nim ABS, kierunek nie dziala i kontrolka silnika sie swieci. Gdy mi sie to wszystko paliło tego nieszczesnego dnia, widziałem ze faktycznie licznik zaczal swirowac. skoro to nie wiazka i nie licznik to gdzie może być ten problem ? Prosze o pomoc i z góry dziekuje bo juz nie mam sił na to ;/

Strefa czasowa: UTC + 1