.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 23.lis.2024 15:36:09

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Audi A4 B7 - pierwszy zakup, co wybierać, na co uważać?
PostNapisane: 12.cze.2016 15:32:02 
Użytkownik

Czołem wszystkim ;)

Pojawiłem się na tym forum, ponieważ jestem coraz bliżej zrobienia prawka i kupna pierwszego wozu.
Od jakiegoś czasu się za czymś rozglądam, przy budżecie do 25-30 tysięcy w oko wpadło mi Audi A4 B7, zarówno sedan, jak i avant.
Poczytałem co nieco o tym wozie, dowiedziałem się, by odpuszczać sobie 2.0TDI, najlepiej rozglądać się za 1.9, bądź 2.7/3.0. Jednak wydaje mi się, że 2.7 czy 3.0 i moc, jaką oferuje taki samochód, nie jest dobrym wyborem na pierwszy wóz. Biorąc pod uwagę to, że na zakup dla mnie jest przeznaczony kawał pieniądza, mógłbym chcieć czuć się znacznie lepszym od "sebków" w Golfach i E46, szukać czegoś z dużą mocą, jak takie 200-konne A4 B7 2.7, ale mi nie o to chodzi, a w dodatku nie wiem, czy bezpieczne jest pakowanie się w cztery koła o mocy 200 koni z kawałkiem na pierwszy samochód.
Chciałbym się dowiedzieć od Was, za jakimi innymi silnikami można się rozglądać, do jakiego przebiegu szukać, a także na co jeszcze zwracać uwagę.

Nie znam jeszcze kultury tego forum, ale proszę nie kwestionować tego, jaki mam budżet na pierwsze 4 koła (że za duży, że po co itd.), bo to jest sprawa indywidualna. ;)

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

Tytuł: Re: Audi A4 B7 - pierwszy zakup, co wybierać, na co uważać?
PostNapisane: 12.cze.2016 15:33:11 
Użytkownik

Auto: A8 V8 Manual Quattro.
Nie dalej jak tydzień temu było kilka takich tematów-zacznij od czytania potem zadawaj pytania.

PostNapisane: 12.cze.2016 15:51:40 
Użytkownik

MAXA8 napisał(a):
Nie dalej jak tydzień temu było kilka takich tematów-zacznij od czytania potem zadawaj pytania.

Przewałkowałem kilka ostatnich tematów na temat A4 B7 na tym forum i właśnie znalazłem tyle, że 1.9TDI i 1.8T to silniki godne polecenia, poza forum wyczytałem, że równie dobre są 2.7 i 3.0, natomiast nie wiem, ile w tym prawdy, odradzano natomiast 2.0TDI i benzyniaka 1.6.
Pozostało jeszcze kilka wersji, jak poszukam sobie opinie o każdej z osobna w internecie, to przy każdej znajdą się zalety i wady, a zestawienia nie znalazłem, gdzie miałbym wskazane egzemplarze, którymi warto się zainteresować, a które omijać szerokim łukiem.

PostNapisane: 12.cze.2016 16:01:26 
Użytkownik

Auto: A8 V8 Manual Quattro.
Mi 2 miesiące wystarczyło by trafnie wybrac sobie auto-2 miesiące czytania i nie zadałem ani jednego pytania i to było 8lat temu więc dzis gdzie fora aż kipia od informacji zadawanie pytań który silnik bedzie najlepszy w 10letnim aucie to przejaw jawnego lenistwa.

Jak chcesz dac sztuki do oceny to jest od tego dział-dawaj i dyskutuj :)

Strefa czasowa: UTC + 1