.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 27.lut.2025 22:07:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: A4 B5 Awarja na Autostradzie pomocy silnkreci ale nie odpala
PostNapisane: 27.cze.2016 20:39:14 
Użytkownik

Witam was,

Upal 33stopnie asfalt 54.. korek 1,5godziny stania..

potem przyspieszam do 150 i zaczynam tracic moc przerywa jak przy braku paliwa. chwile pozniej jak sie zatrzymuje szarpie jak by szedl na 3garach..

Silnik kreci pompa paliwa nie podaje paliwa a iskry rowniez nie ma. nie odpalał jak podałem mu preparat na spirytusie do wlotu powietrza.

dzis podpiełem pod komputer.. kilka błedów

18010 napiecie zasilania silnika 30 za niskie...
515 czujnik halla g40
16518 sonda lambda brak zmian napiecia

błedy skasowane. i sie nie pojawiały.. odpiąłem akumulator i na nowo odczyt błedów.. teraz tylko
1810 napięcie zasilania silnika 30 za niskie..

test wyjsc pompa paliwa dziala.. podaje paliwo na wtryski..

iskry brak..

czy to moze byc komputer silnika? jak to sprawdzic?
czy moze cewka zaplonu? tylko jak i ja sprawdzic? ja mam osobna kopułe z fajka + cewke +moduł
na module cewju sprawdziłem na wł. zapłonie jest 12v

czy ktos ma jeszcze jakis pomysł?

A4 B5 1,6l ADP benzyna

pozdrawiam
szakal.aw

Tytuł: Re: A4 B5 Awarja na Autostradzie pomocy silnkreci ale nie od
PostNapisane: 27.cze.2016 21:15:44 
Użytkownik

Auto: AEL
Z Twojego opisu wygląda to na czujnik położenia wału, z drugiej strony za niskie napięcie, do sprawdzenia masy i główne prądowe tematy i/lub główny przekaźnik

PostNapisane: 27.cze.2016 23:44:21 
Użytkownik

Witaj tqmeh,

jutro postaram sie załatwić czujnik bo to najprostsze.. a jaki to jest przekaznik? i gdzie go znajde?

posprawdzac masy.. chodzi o te w komputerze silnika? na głownych grubych przewodach (2) mialem 12,1V.. chyba ze jeszcze gdzies..

PostNapisane: 28.cze.2016 10:02:38 
Użytkownik

Auto: AEL
12,1 to mało sprawdź napięcie w trakcie kręcenia rozrusznikiem, wygląda to na uszkodzone aku albo brak dobrego styku gdzieś po drodze
przy rożnych naprawach zdarza się że mechanik nie podokreca przewodów dobrze i dzieją się cyrki tzn zmierz co masz pomiędzy blokiem auta a aku
Jak już zasilania bedą ok dopiero szukaj dalej, główny przekaźnik odpowiada za zasilanie silnika w audi nie jest normą ale sprawdź czy po nim jest pełne napięcie

PostNapisane: 28.cze.2016 10:07:29 
Użytkownik

totalny brak ładowania to raz
czujnik halla do sprawdzenia

Bestia 2,2 T 20 V Q pod kołderką w garażu

PostNapisane: 29.cze.2016 20:05:03 
Użytkownik

Witam,
wiec tak.. sprawdziłem napięcie na module cewki.. i bylo.. wiec sprawdziłem iskre na głownym przewodzie i byłą!
wymieniłem paluch.. i zaskoczył!

ALE chodzi strasznie nie równo.. szarpie nim..pierdzi jak ruszam.. tak jak by nie chodzil jeden gar.. na trójce jest lepiej.. jutro wymienie paluch na nowy i nową kopułe.. moze swieca sie jakas pozegnala?

PostNapisane: 30.cze.2016 05:15:45 
Użytkownik

Auto: Audi S6 C5 2003 sedan
Czemu ignorujesz ten hallotron? Masz błąd komputera który ci mówi, że jest on zepsuty, ludzie tu ci to samo sugerują, objawy się zgadzają... idź w tę stronę zanim pół auta wynienisz na czuja.

PostNapisane: 30.cze.2016 18:37:08 
Użytkownik

Czesc.. a gdzie miał by byc ten czujnik Halla?

ja mam palec, kopułe rozdzielczą, cewke, i moduł osobno..

to jak sie ma palucha to też jest czujnik Halla? czy to nie jest przypadkiem to samo w tym momencie?

wymieniłem dzis swiece.. na stare i na stare kable.. ktore działaly przy demontazu a wymieniłem je tylko profilaktycznie.. jest tak samo jak bylo.. samochod chodzi i strzela z tlumika jak traktor.. jak nim dzis przejechałem z 2km na probe to zaczeło sie z pod maski lekko z przegrzania dymic.. ale temp. silnika byla 90stopni..

kopułe i palec wymieniłem na dzis na nowy..

błedy z komputera znikly.. w sprawie sterownika silnika..pozostał i powraca na włączonym silniku tylko czujnik Halla.. na wyłaczonym nie ma tego błedu.. ale ten bład od zawsze juz był..

jak powiecie ze ten samochod ma czujnik Halla i gdzie on jest to go oczywiscie wymienie jak to jest to..

dla przyopmnienia..

A4 B5 1.6l ADP

PostNapisane: 01.lip.2016 20:21:12 
Użytkownik

Auto: Audi S6 C5 2003 sedan
Na wyłączonym nie możesz mieć błędu hallotronu, bo on działa tylko jak silnik chodzi :)

Prawdopodobnie ten czujnik jest właśnie w rozdzielaczu zapłonu - jakaś zębatka która się kręci na wałku i czujnik przy niej który wyłapuje pozycje zębów - dzięki niemu auto wie kiedy ma odpalić zapłon i wtrysk, bez tego jedzie po jakiejś mapie na sztywno.

Tylko błąd czujnika nie musi od razu oznaczać uwalonego samego czujnika - może być problem na jego kablach. Można sprawdzić oscyloskopem sygnał z samego czujnika.

PostNapisane: 02.lip.2016 17:05:21 
Użytkownik

Problem rozwiązany :)

ok i wszystko jasne..

w 2014 kupiłem kable zapłonowe ProLine.. wymieniłem kopułe +palec.. profilaktycznie.

teraz padł palec. jak stałem na autostradzie to wyciągnąłem kabel z pierwszego cylindra zeby sprawdzić iskre.. kabel siedział tak mocno, a do tego guma na fajce przykleiła sie do ceramiki swiecy.. przy wyciaganiu na wszystkich oprocz jednym kablu ta jakosciowo dobra guma z kabli sie urwała..

w domu wymieniłem palec uzywany który mi został. auto zagadało.. potem kupiłem nową kopułe i palec. przy wymianie zaczeli mi dzwonić 3 osoby :) i musiałem zamienić kable tzn. nałozyłem je w odwrotnym kierunku 1342 w drugą strone zegara..

zamieniłem również stare kable które miałem.. ale jednego brakowało wiec wziąłem ten ostatni proline z tymi gumami..
a raczej ich brak..

w ten sposób na tym jednym cylindrze iskra zamiast do swiecy latała po nie izlowanej fajce. wymiana kabla na inny rozwiązał problem.

wszystkim dziękuje za pomoc i zycze miłego spokojnego weekendu :)

Strefa czasowa: UTC + 1