.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 25.lut.2025 22:01:07

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Xenony: zmiana HID->D2S/D2R
PostNapisane: 17.maja.2012 13:16:06 
Klubowicz

Auto: S2 Coupe
Owszem, miało oznaczenie, ale jest to oznaczenie, które nie odpowiada aktualnie stosowanym. Dlatego panowie diagności i policjanci, którzy nie posiadają odpowiedniej wiedzy, bezprawnie odsyłają z kwitkiem, mimo, że ori xenon jest legalny.

Piszę poprawnie po polsku

PostNapisane: 17.maja.2012 13:36:00 
Użytkownik

Auto: A4 B6, A4 B5 Avant, Cabriolet
No to co diagnosta ma tu wiecej do powiedzenia. On dopuszcza auto do ruchu. :) :D Auto jest z poprzedniej epoki i wtedy tak własnie produkowali. Domniemywam ze przerobki chcesz zrobic w soczewkach w S2 Coupe. Może soczewki z xenonem z A4 B5 podejdą. Znajomy zamontował do takich reflektorów własnie biksenon ze Skody Roomster. Trzeba było tylko wyciąć większy otwór w plastiku z racji rozmiaru soczewki.

http://swiatla.arbiter.pl/galeria/porow ... eflektorow

PostNapisane: 17.maja.2012 13:37:49 
Użytkownik

KORU napisał(a):
... Może soczewki z xenonem z A4 B5 podejdą.

I jaki jest sens wszczepiania soczewek z A4 B5?
Jeśli się bawić, to wyrzucić obecne soczewki i wrzucić z dowolnego innego auta z bixenonem. Hev powinien doradzić z czego najlepiej. O ile pamietam to on wkładał z mietka E-klasy (ale mogę sie mylić)

PostNapisane: 18.maja.2012 12:24:36 
Użytkownik

Wrzucając jakąkolwiek soczewke z bixenonem trzeba bedzie poszerzyc (tez nad tym mysle do lampy s2/cabrio) miejsce w lampie, to na pewno. Jak już wsadzac to moim zdaniem wlaśnie BI. Ew. jakąś soczewke na same mijania może być i od a4 b5 po Fl tyle tylko zeby bylo od ori xenonu (ogniskowa i inne tego typu pod ksenon). Jest na forum a4(nie wiem czy zagladzasz, trzeba sie rejestrowac), człowiek który robi takie rzeczy, sprzedaje rowniez same soczewki ze swiezych samochodow, tym samym masz jakas tam pewnosc ze nie sa wypalone. DS2 to palnik pod soczewke. D2R z przeznaczeniem pod reflektor z czarna przeslona na bance aby nie oślepiać. Więc w Twoim przypadku (mowa o soczewce) tylko jakies DXS wchodzi w grę. Jak bedziesz kiedys jeszcze kupowal Hid to celuj w 4300K, wiecej swiatla ;)

http://a4-klub.pl/showthread.php?169059 ... e-bixenonu dokladnie o tego uzytkownika mi chodzilo.
http://a4-klub.pl/showthread.php?234646 ... do-lamp-b5

ps. przemek w kazdym temacie o ksenonach piszesz to samo, my o tym dobrze wiemy, bierzemy na klate konsekwencje. A logicznym jest, że nowy odbłyśnik halogenowy będzie swiecił lepiej niż 10 letni, ale jeszcze lepiej będzie swiecił nowy ksenon i po temacie :/ Światła w nocy nigdy za wiele.

PS2. KOLEJNY RAZ PISZESZ BREDNIE I WPROWADZASZ W BŁĄD. KAŻDA SOCZEWKA (ktory z zalozenia ma działac jako mijania) CZY TO KSENONOWA CZY ZWYKŁA MA ODCIĘCIE (przesłona otwiera się dopiero na drogowych). ZWRACAŁEM CI JUZ KIEDYS NA TO UWAGE, JEDNAK DALEJ POWTARZASZ BAJKI. Ew. moze miec (tak jest w przypadku s2 zrobiony skos, zamiast drugiego poziomego progu, wtedy nalezy dokleic element ktory to wyrówna).

viewtopic.php?f=8&t=51512&start=240

I edit jeszcze raz, czy to ksenon czy zwykly halogen odciecie w soczewce jest przez przeslone i nie ma zadnego problemu z wyregulowaniem tego. Reszta to bajki i mity

R5/R5efi/1.8T/V8 manual/2.7 H6/PB V6 manual/1.8PB/1.8T AWT/2.7BiT/AWX

PostNapisane: 18.maja.2012 13:12:39 
Użytkownik

zgredek27 napisał(a):
Wrzucając jakąkolwiek soczewke z bixenonem trzeba bedzie poszerzyc (tez nad tym mysle do lampy s2/cabrio) miejsce w lampie, to na pewno. J... Ew. jakąś soczewke na same mijania może być i od a4 b5 po Fl tyle tylko zeby bylo od ori xenonu ...Jak bedziesz kiedys jeszcze kupowal Hid to celuj w 4300K, wiecej swiatla ;)

przypomina mi sie z mlodych lat ..... "Pan samochodzik i templariusze" - sorki ale garazowo lepione swiatla na bazie kradzionych podzespolow (no chyba ze czlowiek silnej wiary to "z aut powypadkowych") - łelkam in jurop
zgredek27 napisał(a):
ps. przemek w kazdym temacie o ksenonach piszesz to samo, my o tym dobrze wiemy,

odnosisz sie do postow co maja 2 lata? amator odgrzewanych kotletow?

Pozdrawiam,
Przemek
P.S.
pare miesiecy temu gdzies artykulik w jakiesj onetowyborczej widzialem, ze rzad pracuje nad zakazem sprzedazy czesci samochodowych bez homologacji (obecnie mozna sprzedawac ale nie mozna uzywac na drogach)... i zakonczy to faze hidowania starych aut

EDIT
ok, tlumaczyles mi, podzieliles sie wiedza... nie bede taki i tez Ci cos wytlumacze:
w prawym gornym rogu jest data - odgrzebywanie tych majacych prawie 2 lata nazywa sie na internecie "odgrzewaniem kotleta"
Obrazek

Ostatnio edytowano 18.maja.2012 14:16:43 przez przemekk74, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 18.maja.2012 13:32:52 
Użytkownik

przemekk74 napisał(a):
zgredek27 napisał(a):
Wrzucając jakąkolwiek soczewke z bixenonem trzeba bedzie poszerzyc (tez nad tym mysle do lampy s2/cabrio) miejsce w lampie, to na pewno. J... Ew. jakąś soczewke na same mijania może być i od a4 b5 po Fl tyle tylko zeby bylo od ori xenonu ...Jak bedziesz kiedys jeszcze kupowal Hid to celuj w 4300K, wiecej swiatla ;)

przypomina mi sie z mlodych lat ..... "Pan samochodzik i templariusze" - sorki ale garazowo lepione swiatla na bazie kradzionych podzespolow (no chyba ze czlowiek silnej wiary to "z aut powypadkowych") - łelkam in jurop
zgredek27 napisał(a):
ps. przemek w kazdym temacie o ksenonach piszesz to samo, my o tym dobrze wiemy,

odnosisz sie do postow co maja 2 lata? amator odgrzewanych kotletow?

Pozdrawiam,
Przemek
P.S.
pare miesiecy temu gdzies artykulik w jakiesj onetowyborczej widzialem, ze rzad pracuje nad zakazem sprzedazy czesci samochodowych bez homologacji (obecnie mozna sprzedawac ale nie mozna uzywac na drogach)... i zakonczy to faze hidowania starych aut

Odnoszę się do postów o ksenonie, nie wiem kiedy to było, ale dość dokładnie wtedy tłumaczyłem Ci że każda soczewka ma przesłone. Moze lepiej zaloz temat z przepisami prawa na temat lamp wyładowczych i admin go podwiesi, nie bedziesz musial ciągle tego wklejać.

Soczewka równie dobrze może być z lampy po "dzwonie" jesli jest nie uszkodzona aż żal nie wykorzystać. Nie wszystko jest czarne albo białe. Pomijam że nie o tym był temat... ;)

edit. dobrze wiem gdzie jest data, mam ciekawsze zajęcia, niż sprawdzanie tego.

Ostatnio edytowano 19.maja.2012 18:54:21 przez zgredek27, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 19.maja.2012 17:54:41 
Klubowicz

To ja z głupim pytaniem... Jeżeli mam na lampie w A8 D2 oznaczenie HC/HC/HR i żmijkę, do tego oryginalnie ksenony na światłach mijania, to na ile nielegalne będzie założenie HID-ów na przeciwmgłowe i mijania? Cienkie przetwornice mieszczą się elegancko w środku lampy, z zewnątrz nic nie widać.

Pozdrawiam

PostNapisane: 19.maja.2012 20:48:01 
Użytkownik

Auto: AEL
Coś pomieszałeś piszesz że masz xenon na światłach mijania i że chcesz założyć.
Co do legalności, lampa była homologowana z takim zestawem źródeł światła jak w oryginale.
Wszystko co ponad powoduje że homologacja jest nie ważna, co do konsekwencji jedni jeżdżą i się nie przejmują inni są biali od "ostrzeżeń" co i kto im za to może zrobić.
4300K + normalne ustawienie aby nie dawało po oczach i nikt nie widzi różnicy.

Pozdr

PostNapisane: 19.maja.2012 21:35:44 
Użytkownik

Nie pomieszał, ma Hid chce normalne D2R co wiaze sie ze zmianą soczewki. Czytajcie dokladnie ;)

PostNapisane: 19.maja.2012 22:16:22 
Klubowicz

Nie mam HID-ów. Mam normalne D2R na mijania - fabrycznie. Oznaczenie na szkłach też fabryczne, podobnie jak brak samopoziomowania ;)
Pytałem o założenie HID-ów zamiast pozostałych żarówek, tj. na światła drogowe i przeciwmgielne - w każdej lampie są 4 żarówki - pozycyjna, D2R na mijania plus halogenowe na przeciwmgielnych oraz drogowych. Pytanie dotyczyło wymiany halogenowych na ksenonowe HID-y.
Precyzując: czy miśki będą się czepiać, skoro w serii było oznaczenie HC (halogenowe mijania) HC (też niby halogenowe mijania, ale to są przeciwmgielne) i HR (halogenowe drogowe), a jest fabrycznie ksenon na mijania (czyli wg obowiązujących aktualnie - ale nie w roku produkcji samochodu - oznaczeń DC). Oznaczenia literowe są z lewej strony szkła, a na dole po prawo jest "żmijka". Nigdzie nie jest napisane, że "żmijka" dotyczy tylko świateł mijania...
A to, że przetwornica się mieści wiem, bo wstawiłem taką do jednej lampy kiedy padła oryginalna, przykręcona do obudowy reflektora ;)

Pozdrawiam

PostNapisane: 19.maja.2012 23:00:00 
Użytkownik

Auto: RS6 C5
Aście Pany namieszali mi w głowie ;) . Jutro wkładam z powrotem xenony.

2014 Seat Ibiza "mieszczuch"

Było :
2000 Volvo V70 T5+ MTE Performance
2003 Seat Arosa TDI powered EDC-tuning.pl
2005 Volvo V50 T5+

PostNapisane: 20.maja.2012 07:09:43 
Użytkownik

Tak też myślałem ale napisałeś mijania x2 i nie było jasne o co chodzi ;)
Czyli masz taką lampę?
Obrazek

Xenon na p. mgielnym będzie świecił dobrze i bezpiecznie jest ustawiony fabrycznie poniżej św. mijania.
Znajomy ma wstawiony tak właśnie w A6C4
Długie jest na zwykłym lustrze i tu xenon będzie "dawał po oczach" więc jak dla nie odpada
Jest jeszcze jedno rozwiązanie zamontować w miejsce obecnych św. mijania bi-xenonowy zestaw.
Jak jest już wyżej powiedziane to jest dopiero mocne oświetlenie drogi

Pozdrawiam

PostNapisane: 20.maja.2012 08:06:03 
Użytkownik

Auto: S8 D2 MTM Optikpaket Schwarz
Co do A8 D2 przed liftem. Samopoziomowanie rowniez wystepowalo ale od roku modelowego 98.
Ja u siebie mam oznaczenie na szkle 00DC i 'wezyk' : http://imageshack.us/photo/my-images/693/dscf0088p.jpg/ mam spryski, nie mam samopoziomowania.
Ten temat byl juz z reszta omawiamy na a8team. Szkla dla ksenonu czy nie byly te same, roznily sie tylko i wylacznie tym oznaczeniem (teraz kupujac juz nowe szkla, nie kupimy innych niz te z oznaczeniem 00DC).
Jak ktos nie jest pewny co mial fabrycznie, niech sobie zdekoduje VIN.
Przyklady:
8JG - Headlight with gas discharge lamp for driving on the right

8BB - Halogen headlight for driving on the right
8Q1 - Headlight-range adjustment
8X1 - Headlight washer system

PostNapisane: 20.maja.2012 10:27:50 
Klubowicz

tqmeh napisał(a):
Tak też myślałem ale napisałeś mijania x2 i nie było jasne o co chodzi ;)
Czyli masz taką lampę?

Pozdrawiam

Ta na zdjęciu jest halogenowa, u mnie są przetwornice przykręcone na stałe z tyłu lampy. Drogowe zawsze dają po oczach, dlatego się zmienia na mijania.... ;)

Pozdrawiam

PostNapisane: 20.maja.2012 10:56:52 
Użytkownik

wordeck napisał(a):
Ta na zdjęciu jest halogenowa, u mnie są przetwornice przykręcone na stałe z tyłu lampy. Drogowe zawsze dają po oczach, dlatego się zmienia na mijania.... ;)
Pozdrawiam

:peace: źle się wyraziłem - zamontowanie oczywiście xenonowej żarówki do zwykłej lampy na światła mijania miałem na myśli. Używanie xenonu jako światła bez bi-x to lipa

PostNapisane: 20.maja.2012 19:15:35 
Użytkownik

Ksenon na swiatla mijania wystepuje i to seryjnie, np outlander przed liftem ale tam jest zarnik D2R który ma pasek czarny na bance zeby nie oslepiac powyzej pewnej wysokosci (odbijanego swiatla od odblysnika):

Przykladowa aukcjie gdzie jest D2S i D2R:

http://allegro.pl/zarnik-xenon-hid-d2s- ... 28426.html

PostNapisane: 06.lip.2016 21:26:32 
Użytkownik

W swojej s2 zamontowałem zestaw HID taki zwykły z przetwornicą slim, od tego czasu pojawia się błąd spalonej żarówki na fisie. Zamontowałem więc filterki i dalej to samo, spotkał się ktoś z takim problemem? Żarówki sprawdzone i nie działa tylko tylny przeciwmgielny (uszkodzony przełącznik), wątpię jednak aby to miało wpływ.

PostNapisane: 06.lip.2016 22:09:43 
Użytkownik

Jak założysz normalne jest OK?

PostNapisane: 07.lip.2016 07:37:15 
Użytkownik

tqmeh napisał(a):
Jak założysz normalne jest OK?

Nie próbowałem, a nie pamiętam jak było na żarówkach.

PostNapisane: 08.lip.2016 08:55:28 
Użytkownik

Ma ktoś jakiś pomysł co może być grane?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1