Pomysł na: hamulce tył
Jako, że UFO miało przyjemność wylądować w V8 wyłącznie na przedniej osi, a elementy tylnych hamulców są nadal dostępne i stosunkowo tanie to raczej się ich nie rusza, bo nie jest to konieczne. Gdyby jednak ktoś miał ochotę trochę wzmocnić serię to można zrobić to tak:
Co potrzeba:
Zaciski: TRW z jarzmami tył z VW Phaeton V10 TDI. Zacisk ten sam co w audi A6 ale ze standardową linką hamulca ręcznego.
Tarcza: ze względu na wysokość użyłem tarczy z A6 średnicy 330 mm i wysokości 49,4 mm o nr. 24.0122-0223.1 ale można zastosować tez tarczę 335mm z Phaetona. Różnią się wysokością (42,4 mm), więc konieczne było by jeszcze nieznaczne zmodyfikowanie adapterów.
Klocki: GDB 1516
Wężyki elastyczne na obie strony
W pierwszej kolejności jarzmo musiało ulec modyfikacji,
Zdjęcie jarzma gdzieś mi zaginęło więc wrzucam poglądowo zdjęcie przed:
i po modyfikacji:
Jak widać otwory montażowe musiały powędrować w głąb jarzma. Stare uszy z otworami zostały odcięte a płaszczyzna montażowa przedłużona w głąb jarzma. W innym przypadku nie było by możliwości poskładania tego w całość.
Adapter - dla chętnych służę modelem:
Szybki prototyp, o dziwo udało się na nim całość na próbę skręcić:
I na poważnie:
Elementy przed montażem:
Musiałem się rozstać z osłoną tarczy:
Porównanie rozmiarów tarcz 269 vs 330 mm:
Przed:
I po montażu.
Konieczna jest również zmiana położenia linki hamulca ręcznego. Optycznie wygląda, że powinna pasować ale jeszcze nie udało mi się tego sprawdzić.
Odpowiadając na poniższe pytanie:
Jeśli chodzi o hamulce na osi przedniej to ze względu na felgę 17" w aucie znajdują się tarcze 347 mm i nic większego się w tą średnicę nie zmieści. Sposób przeprowadzonych modyfikacji hamulców UFO znajduje się na drugiej stronie tego wątku. Gdybym całość robił jeszcze raz przy obecnej wiedzy, to z przodu znalazły by się najprawdopodobniej 8 tłoczkowe zaciski i tarcza 360 mm z Phaetona, w zestawie z jeszcze rozsądną felgą 18", natomiast z tyłu to już za wiele się chyba nie da wymyślić nie idąc przy tym w jakieś chore pieniądze.