.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 27.lut.2025 23:25:18

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [Q7] [3.0Tdi] filtr cząstek stałych
PostNapisane: 03.sie.2016 18:21:15 
Użytkownik

Kłaniam sie. W czasie wyjazdu na wakacje na Fisie pokazał mi sie komunikat filtra dpf oraz zeby skontaktować sie z serwisem. Pozniej ikona zgasła i mrugaly świece żarowe oraz check engine . Auto było w trybie serwisowym miało ograniczona moc. Wróciłem do domu podpiąłem komputer i mam błąd P2002.
Pytałem kilku osób co najlepiej zrobic jak temu zapobiec ale ile osób tyle wersji.
-regeneracja filtra
-wypalanie filtra
- usunięcie filtra

W samochodzie nie dało sie zrobic regeneracji ktsem bo było juz w trybie serwisowym. (Musiało byc bardzo zapchane )
Jeden znajomy który lubuje sie w Audi zrobił taki myk ze wyzerowal czujnik tego filtra i wtedy wprowadziliśmy auto w tryb regeneracji DPF auto trzymało sie kilka minut na obrotach 1500 . Zrobiliśmy ten zabieg 2 rady. Skasowany błąd nie wrócił ale czy to zapewni bezawaryjna jazdę ?
Jakie macie sprawdzone sposoby na dpf wiem ze wycinanie filtra jest nielegalne i ścigane za granica.
Podobno jakość wtrysków ma znaczenie i przez padające wtryski moze zapychać Dpf
Forumowicze proszę Was o porady.

Dodam jeszcze , ze dosłownie 3 dni przed wywaleniem błędu wymienialem wszystkie filtry plus olej w samochodzie.

Tytuł: Re: [Q7] [3.0Tdi] filtr cząstek stałych
PostNapisane: 03.sie.2016 21:26:01 
Użytkownik

Auto: A8, R8
a skad jesteś ?
Trzeba zrobić diagnozę auta

PostNapisane: 04.sie.2016 07:15:40 
Użytkownik

Małopolska / podkarpackie.

PostNapisane: 04.sie.2016 17:58:44 
Użytkownik

Nad czym się tu zastanawiać, wywal to dziadostwo bo Ci tylko nerwy będzie psuło. Pseudo eko szmelc, który z eko nie ma nic wspólnego do tego niszczy Twój silnik, bo nie wiem czy zdajesz sobie sprawę z tego, że w celu zwiększenia temp. spalin przy każdym wypalaniu filtra masz dolewane dużo więcej ropy, która nie wypalona ląduje w misce olejowej. Usunięcie 1500zł, nowy filtr ok 6k + montaż, dziękuję dobranoc :)

- Audi A6 Avant BES 2.7T manual + soft - ukradli :(
- BMW 528iA Touring 97r
- BMW 540i6 Touring technoviolett - 95r
- Lexus GS430

PostNapisane: 04.sie.2016 19:39:37 
Użytkownik

Nikt za granica sie nie doczepi ? Co dokładnie wyciąć bo podobno katalizator musi zostać sonda musi zostać oraz czujniki musza zostać ?
Chce to zrobic porządnie wiec całość pewnie bedzie osłaniała nierdzewka w środku jakas rurka .
Przy okazji mam kogoś kto ogarnia to komputerowo i zachęca mnie tez do zmiany programu na mocniejszy. Warto sie pchać ?

PostNapisane: 04.sie.2016 20:29:48 
Użytkownik

Auto: Q7 3,0 TDI
Rozumiem, ze Kolega ktory zaleca usuniecie mial zle doswiadczenia z dpf w 3.0 tdi i dlatego zaleca usuniecie. U mnie dla odmiany po serwisowym wypaleniu, o ktorym pisalem w innym watku jest zupelny spokoj. Wieksza dawka paliwa podawana jest w celu zwiekszenia temperatury spalin ale ta niespalona ropa trafia do oleju tylko w przypadku kiedy zgasisz auto w trakcie wypalania. Sprawdzac w PL na razie nie beda ale kto wie jak dlugo? Za Odra np. moga byc problemy. No i wreszcie nowy filtr dpf w razie koniecznosci wymiany kupisz spokojnie do 1500 PLN czyli tyle, co za usuniecie. Co do programu mam zrobiony na prawie 300 KM bez wywalania dpf.

Strefa czasowa: UTC + 1