memphis21 napisał(a):
Jak wiadomo, na aukcjach internetowych mało jest info o tym jaki silnik posiada auto. OD któego roku wszedl ten silnik. Czy audi A3 2.0 TDI po 2006 roku to dobry zakup ( marzy mi się w wersji S-line/sportback). Cena jakoś nie gra myślę roli ( ważne aby cena byłą adekwatna do modelu). Rocznikowo 2006-2008 .
Jak pozanać silnik BKD czy BMM
BKD ma pokrywe w audi A3 dwukolorową czarno-srebrną z wlewem oleju umieszczonym mniejwiecej po środku silnika
BMM ma pokrywe całą czarną z wlewem oleju umieszczonym po lewej stronie silnika
To tyle co do szybkiego rozpoznania wizualnego
Zdarzają sie silniki BMM w roczniku 2006 ale jest tam też dużo BKD, w 2007 jest na 95% BMM ale zawsze sprawdzajcie, bo spotkałem tam też raz BKD
Ogólnie co do auta, jesli pasuje wam wielkość(to raczej sredniej wielkości auto) macie mozliwość zakupu takiego to sie nie zastanawiajcie, dobry egzemplarz wypatrzeć i daje gwarancje ze nie bedziecie załować.
Osobiście gdybym miał kupować jeszcze raz to szukałbym jeszcze na opór jakiejś wypasionej wersji, "golasy" odradzam, co do wyglądu zewnetrzego to najlepiej wygladaja wersje 5drzwi i koniecznie z relingami na dachu, lotka do wyglądu także daje dużo ale te wersje sa juz zazwyczaj droższe od wiele bardziej
Auto polecam, szczególnie w dieslu 2.0 zeby było czym przycisnąć, bo to auto nie dla "dziadków" i aż sie prosi o dynamiczną jazde, modele po lifcie(2009<) maja silniki commonrail ale otych jeszcze nic zabardzo nie słychać a podobno jezdzą także ok.
Co do prowadzenia to posiadam wersje ambition(sport) i trzymanie auta w zakrętach to bajka, zakręt 90st. mozna pokonać z prędkością z którą inne auta sie w nim nie utrzymają, teraz zima i jesli ktoś chciałby sie poslizgac taką a3 to łatwo nie jest(bez uzywania recznego) auto nie wprowadza sie zbyt łatwo w konkretny poślizg(nie mówiąc już z właczonym ESP) a jesli już wprowadzimy to zazwyczaj jest tak silny ze nie sposób go kontrolować
Jelsi ktoś lubi filmiki z zartem, mozna sie coś dowiedzieć jakichś podstawowych informacji, o serji A3:
https://www.youtube.com/watch?v=o6ACYNOPWH8