.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 31.sty.2025 00:43:21

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [C5 ALLROAD] Woda w klapie bagażnika?
PostNapisane: 29.paź.2016 14:31:28 
Użytkownik

Witajcie. Mam pewien problem. Dzisiaj po otwarciu klapy na złączeniu plastików po lewej (jakby połowa słupka klapy) wywaliło mi masę wody, jakby woda była w klapie w środku. Cała wykładzina klapy była tak morka, ze można z niej ręcznie "strząsnąć" wodę. Na rolecie w bagażniku (była rozłożona) również mam ślady jakby plam po wodzie, jednak takie zaschnięte, nie mokre - świeże. Co ciekawe podsufitka jest sucha i nie ma na niej znaków plam, wody, wilgoci. Skąd ta woda? czytałem trochę w internecie i wyczytałem problem z blendą, uszczelkami lamp i trzecim światłem stopu. Tutaj odpadają raczej lampy - nie ma w nich wody, nie parują - nic tych rzeczy, a dodatkowo są niżej od rolety. Jak skonstruowana jest blenda i te światło stopu? Są tam jakieś uszczelki? Czy żeby ewentualnie wyjąć światło stopu muszę rozbierać plastiki "od środka" klapy - szyby? Mogę jakoś zweryfikować którędy "wchodzi" ta woda do klapy? Cała reszta bagażnika - wnętrze, boki, koło jest suche. Jak wygląda sytuacja odpływów z tyłu? Woda wygląda jakby dostawała się z kierunku dachu spływając w trakcie deszczu po klapie, dlatego zastanowił mnie temat blendy i światła stopu - jest to najwyższe miejsce skąd może lecieć woda, ale nie jestem pewien czy to dobry trop. Może ktoś z Was miał już podobny przypadek i może oś doradzić. Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

Pozdrawiam

Tytuł: Re: [C5 ALLROAD] Woda w klapie bagażnika?
PostNapisane: 29.paź.2016 14:37:55 
Użytkownik

Auto: S4 B6 Cabrio
Witaj,

Miałem podobny problem w A6 kombi. Najprawdopodobniej problem leży w wężyku do spryskiwacza tylnej szyby, który pęka. Nie pamiętam czy u mnie pękł w samej klapie czy w doprowadzeniu w dachu, ale od tego tropu bym zaczął.

PostNapisane: 29.paź.2016 14:46:45 
Użytkownik

Tez o tym czytałem, ale ostatnio padało, więc dlatego tę przyczynę odstawiłem na bok. Swoją droga jest jeden zbiornik płynu, a go nie ubyło. Nie pryskałem również na tylna szybę. Po drugie płyn jest pachnący i kolorowy, raczej to samo by wyleciało z klapy i notabene by pachniało. Tak mi się przynajmniej wydaje, ale warto sprawdzić. Jak on biegnie do tej klapy, żebym nie musiał rozbierać całego tyłu ;) Chce zebrać parę informacji i wtedy jakoś się za to zabrać.

PostNapisane: 29.paź.2016 16:04:08 
Użytkownik

Nie pomogę niestety, mechanik mi to robił. Na pewno zdejmowali podsufitkę.

PostNapisane: 29.paź.2016 18:07:28 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
Na moje oko to nieszczelność w blendzie pod rejestracją.ew szyba się gdzieś dołem odkleiła. Warto było by rozebrać sprawdzić a przede wszystkim udrożnić odpływy.

PostNapisane: 29.paź.2016 18:38:15 
wodnik szuwarek

Na 3 światło stopu raczej bym nie stawiał. Tam jest uszczelka i przywiera dobrze. Chyba, że ktoś tam grzebał, coś połamał i pozamiatane.
Po bokach masz plastikowe, kwadratowe zaślepki w kolorze lampy. Są dobrze dopasowane, na wcisk z 2 małymi plastikowymi zaczepami po przeciwnych stronach. Jeśli jednak będziesz tam zaglądał to do podważenia nadaje się bardzo cienki śrubokręt, cienki nóż kuchenny lub nożyk do papieru. Pod zaślepkami są 2 długie śruby z wtykiem torx (o ile pamiętam). Jak wyciągniesz śruby to pozostaje Ci wyciągnąć obudowę na siłę. Oprócz 2 śrub jest mocowana na wcisk. Łatwo coś połamać przy wyciąganiu. Przy wkładaniu nie śpiesz się, jak nie ustawisz na środku to będziesz musiał jeszcze raz wyciągać - nie da się przesuwać na boki. (Siłowo się da, ale ja prawie połamałem). Przy dokręcaniu śrub uważaj z siłą, plastik jest kruchy i jak mocniej dociśniesz pękają uchwyty. Jak jednak połamiesz uchwyty... natnij miejscami plastik tak, aby powstały rowki i bruzdy. Później poxilina lub spaw w płynie (np CX80), powinno się trzymać. Super glue nie daje rady.

Zerknij na zaślepki, jak nie ma śladów otwierania, wszystkie lampki się palą - zaczepiaj 3 światła stopu.

Mały, jak szyba się odklei, to chyba będzie widać? Obstawiam coś przy blendzie.

Audi A6 C4 ACK 2.8 manual avant quattro + LPG BRC, '97, Europa Blue Mica - "Kaprys" - sprzedane
Audi A6 C4 ACK 2.8 manual avant, '96, Ming Blue Mica - "Smoczek" - rozbite, sprzedane

PostNapisane: 29.paź.2016 18:49:19 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
Widać dopiero jak cieknie :) . W 90-tych latach miałem Vectrę i szyba tylna trzymała się na 30cm dołem. Wóz nie bity z zachodu a jakoś tak się odkleiło w około od szkła. Dopiero zauważyłem jak tylnymi drzwiami trzasnąłem a szyba podskoczyła.

PostNapisane: 29.paź.2016 21:52:00 
Użytkownik

Auto: Allroad AKE
Tak jak MałyV8 wczesniej wspomniał, cieknie przez blende niestety promieniowanie UV zbiegiem lat zrobiło swoje :/

PostNapisane: 30.paź.2016 16:20:36 
Użytkownik

Dzięki za pomoc. Mam już jakiś plan działania. speco, dzięki za tak szczegółową instrukcję. Z tego co wiem nikt nigdy klapy nie ruszał, a ty bardziej światła. Niemniej zerknę, ale raczej jak będą dobrze spasowane zaślepki to nie będę tego ruszał. Chyba, że wykluczę blendę. Jest tam jakaś uszczelka? Tutaj jak się domyślam również samą klapę muszę rozebrać (poszycia wewnątrz)? Szyby bym tutaj raczej nie obstawiał - delikatnie ją "popychałem" i nic. Jadąc z tyłu tez nie słychać żadnych "przedmuchów" powietrza itp. A powiedzcie mi jak to wygląda z wycieraczka z tyłu - przez to może cieknąć? Chociaż wątpię, by naleciało aż tyle. Wygląda to tak jakby deszcz spływał i trafiał do wnętrza klapy. Macie może sposób jak mogę sprawdzić czy to blenda pod rejestracją? Raczej od środka nic nie zobaczę jak mniemam, bo to wlatuje do środka. Chyba, ze rozebrałbym poszycie (przynajmniej od strony blendy, trójkąta) i wtedy lał wodę na dach, szybę i bagażnik.

Wybaczcie, ze tak dopytuję o rozbiórkę, ale nie chce nic na się połamać i potem kupować z własnej głupoty. Powiedzcie mi jeszcze, w klapie na dole są takie jakby dwa plastiki - to otwory odpływowe? Mogę to wyjąc, bo wygląda na wciśnięte. Niech to wylatuje tamtędy i schnie. Pomysł może głupi, ale na razie do czasu znalezienia przyczyny jedyny jaki mi wpadł do głowy. Są jakieś szczególne punkty odpływowe z tyłu, które powinienem sprawdzić?

Dzięki jeszcze raz za pomoc.

PostNapisane: 30.paź.2016 17:32:36 
Użytkownik

Witam,

Nie to żebym się upierał przy mojej wersji, absolutnie nie. Chciałem tylko powiedzieć, że u mnie wystarczyło na chwilę spryskiwacz tylnej szyby odpalić, a tapicerka klapy była tak mokra jakby ktoś pół wiadra tam wylał.

Jak tam coś wiadomo? Daj znać dla potomnych:-)

Strefa czasowa: UTC + 1