.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 28.lut.2025 10:37:09

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: uszczelka pod głowicą audi a3
PostNapisane: 03.gru.2016 21:31:16 
Użytkownik

Witam
Mam problem kupiłem 2 tygodnie temu audi a3 8l 2001r po lift przebieg 220 tys 1.6 benzyna
i teraz przemierzalem sie do wymiany paska i oleju ale mechanik powiedział że będzie jeszcze uszczelka pod głowica do wymiany.
Jak go kupiłem dolałem trochę płynu chłodniczego, od tamtego czasu przejechałem ok.700km i ubyło go ok.100ml.
Objawy do wymiany uszczelki u mnie:
- temperatura ok.100 stopni podczas jazdy
- jak pracuje silnik i odkrece korek zbiorniczka wyrownawczego plynu chlodniczego unosi sie on do gory i slychac syczenie (cisnienie wylatuje)
- maź pod korkiem wlewu oleju

Mechanik powiedział że będzie to koszt 500zł , czy to dobra cena ?

Mieliscie podobne sytuacje ? Nie ukrywam ze troche jestem zdenerwowany ta sytuacja ale wiem ze to nie jest nowe auto. Czy wymiana uszczelki zwiastuje koniec silnika ?

Tytuł: Re: uszczelka pod głowicą audi a3
PostNapisane: 05.gru.2016 00:14:16 
Użytkownik

Auto: B4 quattro cel S4 2.7 biturbo
Co ten mechanik za 500zł wymieni? Samą uszczelkę? Zapytaj czy obrobi głowice, czy będzie planowana, gniazda zaworowe dotarte jak i same zwory, uszczelniacze trzonków zaworowych należało by wymienić przy okazji oraz sprawdzić luzy prowadnic zaworowych. Sama obróbka głowicy potrafi kosztować 300zł uszczelka około 100zł to mechanik skasuje 100wkę za pracę? A gdzie nowe śruby rozrządu? nowy pasek rozrządu? (starego kategorycznie nie można użyć ponownie). Rolki rozrządu(w tym napinacz). Płyn chłodniczy trzeba upuścić. Po taniości nie ma co iść bo za "chwilę" będziesz musiał znowu to samo naprawiać. I uszczelka pod głowicą bez przyczyny nie jest do wymiany więc trzeba poszukać dlaczego tak się stało i to rozwiązać.

PostNapisane: 05.gru.2016 16:43:54 
Użytkownik

Hmm nie dramatyzowałbym auto ma pare latek to i uszczelka mogła paśc. Jedyne co to za 500 zeta chce przełożyć nowa uszczelkę bez nowych śrub i robienia głowicy a to już średni pomysł. Dołożyć pare złoty i zrobić to jak sztuka nakazuje.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

PostNapisane: 06.gru.2016 09:45:40 
Użytkownik

Auto: Audi A4 b5 1.8T
A tak z ciekawosci to czy ten drugi objaw ponoc padnietej uszczelki to nie jest normalna rzeczą? Bo przeciez uklad dziala pod cisnieniem i wlasnie jest taki syk po odkreceniu korka. Natomiast maz pod korkiem wlewu oleju to juz faktycznie nie powinna wystepowac no chyba ze sa mrozy i ktos jezdzi na krotkich odcinakch ,bo wtedy wiele aut tak ma. Najbardziej niepokojacym objawem wg mnie to jest to,ze trzyma teperature 100 stopni podczas jazdy.

Strefa czasowa: UTC + 1