Pany... prowadzę uczciwie i bywały miesiące, że 50 tysi Vatu do USu szło... płakać można !!! RYCZEĆ !!! Tam chyba na hall of fame powiesili mnie na zdjęciu
Raz zakombinujesz i zawsze smród zostanie... znajdą, przyjdą... bo się kto inny potknie i pociągną za sznureczki a wyskoczy kukiełka.
Problem w tym, że nawet jeśli prowadzisz uczciwie i masz wszelkie papierki i protokoły, zamówienia pisemnie, faktury zakupowe opisane to i tak... ZAWSZE znajdą haczyk. U mnie nigdy, ale mam wieeelu znajomych z firmami i co kontrola to sypią się kolosalne kary / mandaty skarbowe itd... Czynny żal to za mało, tak samo jak dobrowolne poddanie się karze.
Przykład banalny... kupujesz 5L bańkę oleju 5W30.
Masz 5 aut z pełnym VATem, 3 na połówkach VATu - dolewasz gdy potrzeba ale czy rozpisujesz ile setek oleju do którego wlałeś ? No nie... a już skąd masz wiedzieć ile gdzie dolejesz jak przecież dopiero co bańkę otworzyłeś, a faktura daawno u księgowej w zeszłym miesiącu rozliczona. Uwierzcie, że potrafią się do tego doczepić... Kupić trzeba więc tyle baniek ile aut, flamastrem opisać numerami rejestracyjnymi i jeszcze na fakturze rozbić opisowo, że 3 bańki odliczasz 50% VATu.
Można mieć pełen VAT, ale wiąże się z tym pełna kilometrówka... To jest poje...ane...
Przykład inny... auto z pełnym VATem. Przychodzi pracownik - szef... mogę sobie choinkę przywieźć?. Spoko... bierz i odstaw wieczorem. No i... fotka tajnego pracownika US z parkingu jak ładuje choinkę do opisanego auta (a takie mam i jeszcze kogity na dachu). Auto z VAT-1 TYLKO do celów służbowych... co gorsza - ukryte świadczenie na rzecz pracownika, nieopodatkowane po żadnej stronie. Na dzień dobry wyjmują do 5 lat wstecz z VATu i na dodatek dostajesz karę za świadczenia.
Perełka... tym razem ZUSowa. Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych - jeden z elementów składki ZUS płaconej za pracownika. Mam PHU, jestem w spółce dodatkowo i mimo iż mam pracowników tyko w spółce - muszę płacić składkę i z PHU i z s.c. Co gorsza... zwłoka nawet o JEDEN dzień to 10 tyś kary - kolega właśnie dostał. To są stawki na te 200% premi naszych ustawodawców ?