.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 22.sty.2025 22:56:58

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: A6 C5 - Nivo oszalało.. Pilna pomoc potrzebna!
PostNapisane: 01.sty.2017 17:05:50 
Użytkownik

Auto: A6 4.2 ARS
Panowie, pilna sprawa.. Bo jeździć nie mogę :/
Pacjent A6 C5 4.2 V8 z nivo.. Otóż odkąd ją mam czasem sobie siądzie tył na postoju. Mam z prawej chyba poduszki delikatny "wyciek" powietrza, ale kompresor po przekręceniu kluczyka ładnie pompuje i podnosi autko do właściwego poziomu i staje.

Niestety stało się coś dziwnego.. Rano wsiadam do auta, było OK, nie siadło. W czasie jazdy zauważyłem że coś jest nie halo, zatrzymałem się - prawa strona auta siedzi zupełnie. Jechałem tak z 70km, nic się nie poprawiło, na desce też zaden błąd nie wyskoczył co dziwne. Zajechałem na miejsce, pogmerałem żeby sprawdzić wtyczkę przy kompresorze ale w sumie nie zrobiłem nic i zaczął pompować, tylko że... Nie przestał!! Dopompował auto tak że jest wyciągnięte do góry na max z obu stron, dosłownie mam 30cm prześwitu.. I tak stoi jak za przeproszeniem po viagrze.. Przy okazji wyskoczył błąd nivo na zegarach, najpierw mrugał (podczas dopompowywania), potem już świeci na stałe. Cóż to się mogło wydarzyć? Jak to ogarnąć?

Mała aktualizacja - po kilku godzinach.
Auto dalej stoi z tylnym zawieszeniem napiętym jak baranie jaja, wystarczy że troszkę powietrza ujdzie a on się włącza i dobija na full dokąd bardziej się nie da.
Vaga ogarnąłem, po pierwszym podpięciu wypluł w nivomacie następujące błędy:
1) 01583- Leak in system detected 35-00
2) 01400 - Suspension Level Control 11-00 Control Limit Not Reached
3) 01577 - Turn Off due to over-temp 35-00
4) 65535 - Internal Control Module Memory Error 00-00

Błędy skasowałem dalej niby znikają całkiem, ale jak wyjdę z odczytu i wejdę spowrotem to wywala ciągle błąd nr 4, pozostałe nie wróciły odrazu po skasowaniu.

Myślałem że to może coś przymarzło więc porządnie potraktowałem cały spód i tył gorącą wodą z karcherem, a potem przez kilka godzin grzałem kompresor farelką i suszarką. Niestety, poskutkowało to tym że jak przekręciłem kluczyk to kontrolka nivo na zegarach zaczęła mrugać a kompresor dalej pompować.. Także bez zmian Poratuje ktoś gdzie szukać problemu?? Serio to poważna sprawa, bo samochód jest mi niezbędny do funkcjonowania..

I jeszcze jedna sprawa. Jaki czujnik odpowiada za wysokość Nivo? Ten sam co za xenon czy ma swój? Diagnozowałem xenon w vagu i wygląda na to że działa dobrze, w odczytach przedni czujnik ma 3v a tylny 1v - duża różnica właśnie by odpowiadała temu że tył jest kilkanaście centów wyżej niż przód.. Chyba że jednak pokazuje nie tak jak trzeba..

Tytuł: Re: A6 C5 - Nivo oszalało.. Pilna pomoc potrzebna!
PostNapisane: 01.sty.2017 17:50:55 
Użytkownik

Auto: Audi A6C7 2.0TDI S-Tronic
Nivo ma swój czujnik, jest taki sam jak ten od xenonu ale znajduje się mniej, więcej po środku budy w okolicach tylnego dyfra.
Sprawdź wtyczkę przy czujniku.

PostNapisane: 01.sty.2017 20:50:04 
Użytkownik

Auto: Leśnego dziadka
Czwarty błąd to udzkodzenie / złe programowanie pamięci wewnętrznej.
Sprawdź stan akumulatora, mas i zasilania do modułu kompresora i czy nie zawilgotniał. Z podobnym błędem pompy ABS idą do reanimacji - może tu też będzie potrzebna podobna akcja.

Audi 80 B4 Sedan Quattro 2.0 8v 115PS - EX
Audi 80 B4 Avant Quattro 2.6 12v 150PS - EX
I znów Skoda :(

PostNapisane: 03.sty.2017 11:55:59 
Użytkownik

Auto: Audi A6 C5 2.5 TDI
Według Vaga błąd to:

1111 65535 P0603 FFF Uszkodzony sterownik ECM.

- - - - - 1400 - - - - - 0578 System poziomowania pojazdu

- - - - - 1577 - - - - - 0629 Wyłączony z powodu nadmiernej temperatury

PostNapisane: 03.sty.2017 17:56:59 
Użytkownik

No a więc panowie, podjechałem do elektryka, błędy wywalił na kompie warsztatowym ciut inne - nie było uszkodzonego modułu a właśnie wyciek, wyłączenie przez wzgląd na temp i uszkodzenie poziomowania. Weszliśmy w odczyty, na podpiętym czujniku poziomowania nivo pokazuje w jednej z grup "-90mm", czyli tak jakby cały czas widział że auto jest w dole i pompuje aż nie wywali zabezpieczenie przegrzania kompresora. Jak czujnik się odepnie to wywala usterkę ale w odczytach pokazuje +88mm.

Teraz koledzy proszę - podrzućcie numer tego czujnika, bo nie wiem jak go szukać a po numerze będzie łatwiej. Z czujnika nie idzie odczytać numeru jak jest na aucie i nie ma się kanału..

PostNapisane: 03.sty.2017 20:06:56 
Użytkownik

Auto: Audi A6 C5 2.5 TDI
Jeżeli dobrze widzę to jest numer OEM 4B0 907 503 A

http://allegro.pl/czujnik-poziomowania- ... 91566.html

PostNapisane: 03.sty.2017 20:38:58 
Użytkownik

Kolego ale nie chodzi o czujnik poziomowania świateł, bo te działają na czujnikach przy kołach, tu chodzi o czujnik umieszczony centralnie na stabilizatorze - nivo bierze informacje tylko z niego.. Chyba że te czujniki są takie same?

PostNapisane: 04.sty.2017 17:51:05 
Użytkownik

Ja bym najpierw wlazł do kanału, odpiął czujnik od wahacza / stabila pozostawiając wpiętego w instalację i nim poruszał od krańca do krańca obserwując wskazania w grupach. Jeżeli nic się nie zmienia to masz problem z ECM. Jeżeli wartości zmieniają się np. skokowo czy nieliniowo to uwalony czujnik.
-90 to zwarcie, a +90 to otwarty obwód - takie skrajne wartości przyjmuje ECM z czujnika. Zwarcie często robi się we wtyku - śniedzieje bo pracuje w "solonych" warunkach.

PostNapisane: 04.sty.2017 19:01:31 
Użytkownik

yezozwierz napisał(a):
Kolego ale nie chodzi o czujnik poziomowania świateł, bo te działają na czujnikach przy kołach, tu chodzi o czujnik umieszczony centralnie na stabilizatorze - nivo bierze informacje tylko z niego.. Chyba że te czujniki są takie same?

Człowiek pisze a kolega nie czyta, w drugim poście przecież napisałem, że czujnik xenon i nivo są takie same :)

PostNapisane: 06.sty.2017 09:54:55 
Użytkownik

Wybacz kolego, czytałem twojego posta, ale myślałem że masz na myśli zasadę działania :P Na szczęście kupiłem w ciemno czujnik do poziomowania xenonów nowy - ma inne cięgna, ale moje były sprawne więc założyłem nowy czujnik, triumfalnie wpiąłem bezpiecznik do systemu nivo (wcześniej wyjąłem żeby nie zajechać kompresora) no i cóz się stało..? Zaczął się pompować dalej..

Nie wiem jakim cudem ani jakim sposobem ale po pół godzinie gmerania w VCDS czujnik w końcu pokazał że jest wypoziomowane.. Z tym że mam wrażenie że jednak tył jest odrobinkę zbyt wysoko. Na pewno jest wyżej niż był wcześniej odkąd kupiłem auto, ale wtedy co jakiś czas opadał, pompował się kilka razy dziennie, czasem spadał całkiem. Ale ogólnie był zbyt nisko bo sprawiał wrażenie jakby cały czas przyspieszał :D Po wymianie czujnika ani razu się nie napompował sam, cały czas stoi. Tylko że ciut zbyt wysoko, chyba.. Ale sztywność zawieszenia jest 100% ok, prowadzi się jak trzeba, amortyzuje też w porządku. Więc chyba tak ma być :D

PostNapisane: 06.sty.2017 10:08:52 
Użytkownik

Nie wiem jak w Audi ale w E39 u kumpla ustawiałem wysokość wyjściową w nivo.
Pewnie w adaptacji VAG jest gdzieś taka opcja.

PostNapisane: 07.sty.2017 12:23:27 
Użytkownik

Oczywiście że jest - poszukaj po sieci. To procedura podobna do poziomowania xenonów w A6. Najważniejsze jednak by czujniki w położeniu podawały zwrotnie napięcia mieszczące się w określonym przedziale - tylko wówczas adaptacja ruszy i system się skalibruje.

PostNapisane: 18.sty.2017 08:22:38 
Użytkownik

Drookash podeślesz coś? Znalazłem kalibrację ale do allroada.. To jeden problem, drugi że problem wrócił znowu.. Nie pompuje się aż tak wysoko, ale jest znów twardszy i ledwo da się jechać, w dodatku wywalił błąd 01393 Sensor For Level Control (G84) 57-00 - Electric Circuit Failure, i nie da się go usunąć.. Przyznam szczerze że wizja pieca hutniczego coraz częściej pojawia mi się w głowie :P

PostNapisane: 24.sty.2017 17:58:38 
Użytkownik

Panowie, błagam znów o pomoc.. Dostaję do głowy naprawdę.

A więc po kolei. Oddałem auto do elektryka. Dzisiaj byłem przejazdem sprawdzić czy już coś wiadomo i okazało się że auto jest gotowe. Sprawdzili wtyczki, zrobili adaptację i auto wróciło do normalnego poziomu i komfortu. Błąd z zegarów zniknął. Przejechałem się, wszystko super.. Wróciłem po auto po kilku godzinach, zapłaciłem, wziąłem kluczyk, odpaliłem i po kilkudziesięciu sekundach wywalił na zegary błąd. Uzgodniłem z elektrykiem że jak będzie nie ok to jutro wrócę. Uruchomiłem silnik ponownie, błąd zniknał, ale w czasie jazdy auto opadło od strony pasażera na ziemię.. I tak sobie wesoło leży. Noż kur... Podpiąłem pod vaga w domu, najpierw przeleciałem całą sekcję od Nivo - wszystko ok. Zrobiłem test diagnostyczny - przeszedł cały bez problemu (podniósł się, opadł, szkoda że dalej z jednej strony niżej z drugiej wyżej). Potem chciałem poobserwować przebieg testu zzewnątrz, ale już nie udało mi się połączyć ze sterownikiem nivo. Wyskakuje tylko numer i nazwa a po kilku próbach łączenia wypluwa komunikat że za dużo błędów by się połączyć. W inne sterowniki wchodzi. Ktoś będzie w stanie powiedzieć w czym rzecz? Uwalony sterownik?? Dzwoniłem do zakopanego do gościa co handluje częściami do c5 v8 i mówi że sterownik jest razem z kompresorem w jednej puszce.. A ja tymczasem w etce widziałem wyżej za zmieniarką. Gdzie on jest??

PostNapisane: 27.sty.2017 22:16:19 
Użytkownik

Temat do zamknięcia, problem nie rozwiązany. Kupiłem zestaw zawieszenia z S6 na sprężynach bo mam dość :D

PostNapisane: 28.sty.2017 10:42:43 
Użytkownik

yezozwierz napisał(a):
Temat do zamknięcia, problem nie rozwiązany. Kupiłem zestaw zawieszenia z S6 na sprężynach bo mam dość :D

I słusznie, ja od dawna mówiłem, że w A6 4.2 największym nieporozumieniem jest nivo...

- Audi A6 Avant BES 2.7T manual + soft - ukradli :(
- BMW 528iA Touring 97r
- BMW 540i6 Touring technoviolett - 95r
- Lexus GS430

Strefa czasowa: UTC + 1