Witam! Jestem prawie nowy na forum, więc pokrótce się przedstawię. Nazywam się Marcin, pochodzę z terenów nadmorskich, i mam 22 wiosny za sobą. Do swojego portfolio mogę wpisać AUDI 80 B4, A6 C4, i aktualnie A6 C5 (w międzyczasie golf i 2 beemki).
Moje A6 jest z rocznika 2000r, a jej wersja nadwoziowa to avant. Autko jest w dokładnie takim kolorze jak te literki, do tego 1.9 TDI i mamy króla mojej wsi. Otóż, że autko ma juz trochę lat i jego lampy zrobiły się matowe, pod maską siedzi emerycki klekot, a ja jestem przed czterdziestką, chciałbym troszkę "zmodzić" sobie refletrory.
Zmierzać chciałbym do takich:
I teraz zaczynają się moje pytania, jedno po drugim.:
- Reflektor ze zdjęcia to prawdopodobnie bixenon (mówi to jedno z wyrazów na amerykańskim forum, skąd w.w. zdjęcie pochodzi), ja nie posiadam ksenonu, tylko samą soczewkę. Czy w takim wypadku, wnętrze lampy różni się bardzo, czy są one podobne lub identyczne?
- Wiem że reflektor montowany jest na 3 śruby od góry. Ale czy montowany jest też z którejś ze stron lub od dołu?
- Na co zwrócić szczególną uwagę podczas demontażu lampy, aby nie uszkodzić mocowań samego reflektora lub/i kostek zasilania albo czegokolwiek?
- Demontaż na części pierwsze odbywa się od przodu?
- Szkło trzyma się klejem/silikonem czy na zatrzaskach jak to ma się w większości aut z szachownicą na masce?
- Jak najlepiej demontować lampę aby nie narobić sobie strat materialnych?
- Czym polerować szklo? Głośno ostatnio było o paście do zębów, czy skuteczne? Czy zastosować metodę taty - pasta tempo i jazda 2 godziny w kółko?
- Czy malowanie wybranej części będzie wiązać się z łuszczeniem i odłażeniem farby, nawet jeśli dobrze przygotuję powierzchnię? To pytanie zadaję, ponieważ w mojej poprzedniej Bawarce e34 były właściciel zamontował ringi i pomalował wnętrze lampy na czarno co strasznie odłaziło - nie mam pojęcia w jakich warunkach przygotowywał lampę.
- Czy montaż ringów po zewnętrznej stronie soczewki (kwestia gustu) jest bardzo trudna i skomplikowana, czy do ugryzienia dla amatora mocnych wrażen? Ewentualnie proszę o podpowiedź, ile mm ma średnica?
Na razie to tyle z pytań. Jeśli chodzi o moje umiejętności - moją szkołą było technikum informatyczne, a od 2 lat pracuje w serwisie IT, więc klejenie na gorąco czy lutowanie nie jest mi obce. W najbardziej ekstremalnym przypadku - potrzebie, mam do dyspozycji lutownice Hot-Air (z regulacją temperatury do 480*C)
Za wszelkie podpowiedzi serdecznie dziękuję z góry. Za samą modyfikacją zamierzam zabrać się od ok połowy bieżącego miesiąca, i do tego czasu chciałbym już być trochę bogatszy w wiedzę.