.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 27.lut.2025 07:18:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5783 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95 ... 290  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Feniks z popiołów - kącik polityczno - obyczajowy - STA
PostNapisane: 08.sty.2017 17:35:21 
Użytkownik

myszon90 napisał(a):
2rafal7 napisał(a):
Przede wszystkim, program 500+ to pomysł chory, oczywistym jest, że tą obietnicą przekupili wyborców - do póki będą wypłacać, elektorat pisu będzie nie zmienny, dla tego zrobią wszystko, żeby go utrzymać. Tylko sytuacja wygląda następująco, pieniędzy na to w budżecie nie ma, wszystko powoli idzie do góry, a pan Morawiecki "specjalista" ds. gospodarki stwierdził, że obniżenie podatków nie ma nic wspólnego ze wzrostem gospodarczym kraju i podatki obniżane nie będą (ale podwyższane jak najbardziej). Koło się zamyka, nieroby dostaną 500+, a uczciwy i pracujący obywatel będzie dojony - czyli norma. Żeby nie było, jestem za jakąś tam zapomogą dla dzieci z rodzin najbiedniejszych, ale NIGDY, powtarzam NIGDY nie wolno dawać pieniędzy do łapy bo nie wiadomo czy zostaną wydane na cele, na które zostały przeznaczone. Jedynym rozwiązaniem są np. darmowe żłobki, przedszkola, książki itp, wtedy to ma sens, a nie w takiej dziadowskiej formie jak teraz. Bezrobocie wśród kobiet się powiększyło, znajomy, który prowadzi szwalnie, mówi, że nie ma kobiet chętnych do pracy od momentu kiedy wprowadzili 500+ i ma teraz nie mały problem. Takim postępowaniem rozleniwia się naród i przyzwyczaja do złego - "mnie się należy pincet i już...". Kiedyś nie było jakiś 500 plusów i dzieci się rodziły, a czasy były o wiele gorsze aniżeli teraz, taka jest teraz moda, liczy się kariera zawodowa, a nie wychowywanie dzieci i żadne 500+ nie zachęci kobiet do nagłego rodzenia dzieci, zapomogę pobierają tylko Ci, którzy już je mają. Dlatego dla mnie pisory, PO i nowoczesne to jedno ścierwo, które powinno zostać wywalone w trybie natychmiastowym na zbity ryj z sejmu za szkodę na rzecz państwa, nic nie robią tylko mlaskają tymi mordami, śmieją i bawią się za nasz hajs...szkoda gadać jak to u nas wygląda i na kogo ludzie od lat 26 głosują...
Ja rozumiem, że ty chciałbyś decydować, kto i na co ma wydawać pieniądze, żeby przypadkiem do patologii nie trafiło...
Jedynie 600 przyznanych świadczeń zostało zamienione z kasy na konkretne rzeczy...
Cytuj:
a pan Morawiecki "specjalista" ds. gospodarki stwierdził, że obniżenie podatków nie ma nic wspólnego ze wzrostem gospodarczym kraju i podatki obniżane nie będą (ale podwyższane jak najbardziej).

Jakie tobie podatki podnieśli :?: :?: gdzie to w ogóle usłyszałeś, zmień program..
A kolega od szwalni, niech zacznie płacić, to znajdą się kobiety...
Jeszcze jedna sprawa, współćzuję dzieciom, które są do żłobków oddawane...

Nie oglądam wiadomości itp w telewizji w ogóle. Jesteś przeżarty pisowską propagandą i bronisz ich zaciekle. Twoja sprawa mnie nic do tego, jak Tobie się tak super żyje w świecie kaczki to spoko, widocznie żyjemy w innym świecie. Już samo stwierdzenie Morawieckiego, że obniżenie podatków nie ma wpływu na rozwój gospodarki jest dowodem na to, że nie ma o czym z takim człowiekiem dyskutować, a tym bardziej obdarzyć go jakimkolwiek zaufaniem...samo podniesienie akcyzy na auta jest idealnym przykładem podejścia tego człowieka do sytuacji.

PS: Nie znasz mojego znajomego co prowadzi szwalnie to nie oceniaj - proste.

- Audi A6 Avant BES 2.7T manual + soft - ukradli :(
- BMW 528iA Touring 97r
- BMW 540i6 Touring technoviolett - 95r
- Lexus GS430

PostNapisane: 08.sty.2017 17:44:11 
Użytkownik

Auto: 8QB31.8T Coupe 7A automatic
Może i jestem przeżarty, może widzę jednak różnicę w podejściu do polityki gospodarczej i widzę właśnie "dobrą zmianę"...
Uszczelnienie systemu jest faktem, obniżenie CIT-u też jest faktem...
Ale czekam dalej, aż ktoś wprowadzi takie ustawy podatkowe, żeby nie tylko chciało się pracować ale i opłacało i żeby wszyscy mieli takie same warunki i byli tak samo opodatkowani...

Dodam jeszcze tylko, że nie da się 25-cio letniego rozkradania państwa naprawić w jeden rok..
A akcyza to akurat dotyczy sprowadzanego złomu...

PostNapisane: 08.sty.2017 17:59:23 
Użytkownik

myszon90 napisał(a):

Boże, co za brednie...patrząc na Twój podpis to właśnie takim złomem jeździsz - według Twojego rozumowania oczywiście. Nowa akcyza uderza we WSZYSTKIE auta, nie ważne czy są one w stanie dobrym czy opłakanym. Tysiące ludzi straci pracę bo to jest cała machina, handlarze, laweciarze, firmy, które zajmowały się opłacaniem aut sprowadzonych. Auta krajowe również znacznie podrożeją, dla czego my obywatele mamy płacić więcej z tego powodu, że jakiś jeden idiota zupełnie oderwany od rzeczywistości stwierdzi, ze akcyzę trzeba podnieść, ja się pytam jakim prawem? Jak im tak zależy na tej kasie z akcyzy to powinni zrobić odwrotnie - obniżyć akcyzę, wtedy sprzedaż aut i wpływy do budżetu zwiększyły by się dwukrotnie, ale jednostki z obecnego i poprzedniego rządu są za tępe żeby to pojąć, no ale przecież garze z programu koryto + muszą się zgadzać, przecież sobie od mordy nie odejmą nie?

- BMW 528iA Touring 97r
- Lexus GS430

PostNapisane: 08.sty.2017 18:07:37 
Użytkownik

2rafal7 napisał(a):
myszon90 napisał(a):

Boże, co za brednie...patrząc na Twój podpis to właśnie takim złomem jeździsz - według Twojego rozumowania oczywiście. Nowa akcyza uderza we WSZYSTKIE auta, nie ważne czy są one w stanie dobrym czy opłakanym. Tysiące ludzi straci pracę bo to jest cała machina, handlarze, laweciarze, firmy, które zajmowały się opłacaniem aut sprowadzonych. Auta krajowe również znacznie podrożeją, dla czego my obywatele mamy płacić więcej z tego powodu, że jakiś jeden idiota zupełnie oderwany od rzeczywistości stwierdzi, ze akcyzę trzeba podnieść, ja się pytam jakim prawem? Jak im tak zależy na tej kasie z akcyzy to powinni zrobić odwrotnie - obniżyć akcyzę, wtedy sprzedaż aut i wpływy do budżetu zwiększyły by się dwukrotnie, ale jednostki z obecnego i poprzedniego rządu są za tępe żeby to pojąć, no ale przecież garze z programu koryto + muszą się zgadzać, przecież sobie od mordy nie odejmą nie?
MIałem na myśli wzrost akcyzy..
Czyli Ty wieszczysz upadek tej machiny, ja twierdzę, że nic się nie zmieni, może poza tym, że młodsze auta będzie się ściągać...
nie są to moje wymysły, bo branży aż tak nie znam, po prostu rozmawiałem z laweciarzami...
Zobaczymy za rok, kto miał rację...

PostNapisane: 08.sty.2017 18:25:40 
Użytkownik

myszon90 napisał(a):
2rafal7 napisał(a):
myszon90 napisał(a):

MIałem na myśli wzrost akcyzy..
Czyli Ty wieszczysz upadek tej machiny, ja twierdzę, że nic się nie zmieni, może poza tym, że młodsze auta będzie się ściągać...
nie są to moje wymysły, bo branży aż tak nie znam, po prostu rozmawiałem z laweciarzami...
Zobaczymy za rok, kto miał rację...

A ja Ci życzę, żeby Ty miał rację, bo uwierz mi nie chcę patrzeć jak wszystko po kolei w tym kraju przestaje być opłacalne :)

- BMW 528iA Touring 97r
- Lexus GS430

PostNapisane: 08.sty.2017 19:03:44 
Użytkownik

Co do sprowadzania aut, są co najmniej dwie podstawowe rzeczy, które trzeba by zmienić, by kombinowanie przestało się opłacać:
1) Vat obniżamy do 19% - auta ze Szwajcarii opłacane są w Niemczech, gdzie tenże Vat tyle tam wynosi - nasz budżet sporo na tym traci...
Tyle, że Vat, to nie tylko sprowadzanie aut, a inne dochody do budżetu, więc raczej nie realne :):
2) Akcyzę, jak już musi być, choć nie powinno, zostawiamy na progu np. 8% - to z rozmów z handlarzami. 8% dla wszystkich aut bez względu na rok, czy pojemność, liczone od wartości rynkowej. Nie ma kombinacji z powoływaniem rzeczoznawcy i takimi tam...

Nie podoba mi się, to co się dzieje, ale jak na razie nie mam na to większego wpływu, więc nie zawracam sobie za bardzo tym gitary, mam ważniejsze sprawy na głowie.
Polacy wypowiedzieli się w tej sprawie przy urnach, dużą cegiełkę dołożył kościół & TR do wyniku wyborów, za co obecni rządzący odwdzięczają się na bieżąco :/ Przykłady? Zostały pewnie już tu opisane, choćby ostatnia ustawa (chyba jeszcze nie przepchnięta) o podatku za deszczówkę, który ma nie obejmować kościołów i związków wyznaniowych :): O dotacjach i ugodach z TR nie mówiąc...
Można by to mnożyć, lecz jeśli nie dojdzie do przelania czary goryczy i społeczeństwo nie powie władzy dość, pozostaje czekać do wyborów, jeśli opozycja sama wcześniej się nie wykończy :peace:

A3 8L 1.9TDI 130KM 02r. 5D - jest
Peugeot 307 2.0HDI 90KM 03r. - jest
Peugeot Partner Multispace 1.6Pb 05r. - jest
Peugeot Partner Multispace 1.6Pb 03r - jest
Obrazek

PostNapisane: 08.sty.2017 20:01:02 
Moderator

Auto: 80 2,3 10V
Zacznijmy od tego, że dodając sobie podwyżki zabierają nam... Czyli jednak tracimy. Gdzieś tą kasę muszą znaleźć!!! Plan na obniżenie 500+, podwyżki dla emerytów raptem o 2,11 brutto, zniesienie dopłat do 80% leków obecnie refundowanych dla osób niepełnosprawnych, w podeszłym wieku i nieuleczalnie chorych, akcyza, wolność mediów a raczej ich brak... Nie no spoko jak to ma tak wyglądać to faktycznie "zajebista zmiana".

Nie wspomnę o tym, że nie potrafią rozwiązać sporu, który skłóca społeczeństwo. Tym bardziej jak im się opozycja sama wykłada o własne nogi...

Audi A4 2.8 30VQ tip - było
Audi Cabrio 2,8 12V - było
Audi A8 4,2 32V tip - było
Audi 80 2,3 10V - pod kocem
Audi A4 1,9 TDI Quattro - nowa zabawka

PostNapisane: 08.sty.2017 21:04:00 
Użytkownik

myszon90 napisał(a):
Może i jestem przeżarty, może widzę jednak różnicę w podejściu do polityki gospodarczej i widzę właśnie "dobrą zmianę"...
Uszczelnienie systemu jest faktem, obniżenie CIT-u też jest faktem...
Ale czekam dalej, aż ktoś wprowadzi takie ustawy podatkowe, żeby nie tylko chciało się pracować ale i opłacało i żeby wszyscy mieli takie same warunki i byli tak samo opodatkowani...

Dodam jeszcze tylko, że nie da się 25-cio letniego rozkradania państwa naprawić w jeden rok..

Lekka korekta. Nie 25 lat tylko 23. Nie zapominaj o wcześniejszej "dobrej zmianie" z lat 2005-2007. "Agenty" Tomki, romansik z Samoobroną (minister Lipiński i posłanka Beger). Ale kto by to pamiętał....

PostNapisane: 08.sty.2017 22:04:21 
Użytkownik

Płaca minimalna została podniesiona tylko i wyłącznie po to, żeby zwiększyć wpływy do ZUS, bo tam wiecznie są w plecy, ozusowanie tzw. śmieciówek też miało taki cel, choć umowy, w których pracujący (często ciężko) obywatel ma dużo więcej w kieszeni, a państwo mniej, jest nazywana śmieciową, a umowa, która gwarantuje państwu duże wpływy, natomiast tyrający obywatel ma sporo mniej w kieszeni jest tą właściwą... śmiech ogarnia!!!
Obniżony CIT? Fajnie, ale powiedzcie mi ile firm jest na CIT, a ilu jest VATowców? Kto płaci mniej? Molochy, czy mikro, małe i średnie firmy?

Obrazek Piszę poprawnie po polsku, ty też pisz poprawnie po polsku, chyba, że nie robi Ci różnicy, że robisz komuś laske, a nie łaskę

PostNapisane: 08.sty.2017 22:10:37 
Moderator

Nie tylko. Metyoo już to pisałem wcześniej, że połowa uprawnionych u mnie w gminie straci dopłatę 500+ bo przekroczy próg jaki jest nałożony (mowa o jednym dziecku). W skali kraju będą mega oszczędności bo zarobią z dwóch stron - tej o której wspominasz a przy okazji na dofinansowaniu dzieciaków.

PostNapisane: 08.sty.2017 22:19:35 
Moderator

Auto: A6 C5 AVF
Mój punkt widzenia:
1. Rafał - masz rację w kwestii podatków (krzywa laffera itp)
2. Metyo - masz rację w kwestii "śmieciówek"
3. Kwestia ideologiczna PO vs Pis: PO to cwaniacy, którzy dbali tylko o swoje interesy i wybranych grup narodu, PiS wierzy w swój program lewicowy (nie mylić z "lewactwem") i go wykonuje - ludzie tak chcieli przy urnach - prawo demokracji.

PS. Bloku, program 500+ z założenia był dla dziecka drugiego i kolejnego, więc ten argument nie jest najtrafniejszy, pozatym z tego co się orientuje nie jest to zapomoga socjalna tylko prorodzinna (mająca wpływać na dzietność) - a to różnica.

Audi A6 AVF + blast by Spanky :)
BMW 5 GT 3.0 N57
--------------------------------------
1.03 CZEŚĆ I CHWAŁA BOHATEROM!!

PostNapisane: 08.sty.2017 22:25:53 
Moderator

Źle nazwałem ale każdy wie o co chodzi. Chodzi o pewne ruchy, które mają zaplanowane od dawna i znają skutki tylko nie potrafią (lub nie chcą) się przyznać co widać po budżecie.

PostNapisane: 08.sty.2017 22:34:43 
Użytkownik

A co w tym budżecie takiego widać, czego wcześniej nie było :?: :?:
Najpierw wieszacie psy na 500+, po czym, gdy jest dopracowywany/okrajany i mniej ludzi ma prawo z niego korzystać, to też psioczycie, już chyba dla zasady...

Znaczy nie rozumiem, źle że płaca min jest podniesiona??, że emerytury najniższe są podniesione??

A co do CIT, wszystkie spółki się w ten sposób rozliczają, powiedz właścicielom, że ich w wała zrobili..

Ostatnio edytowano 08.sty.2017 22:37:29 przez myszon90, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 08.sty.2017 22:37:12 
Użytkownik

Co do po i ich cwaniactwa pełna zgoda, ale chyba nie chcesz mi wmówić, że pis realizuje jakąś wizję państwa miodem i mlekiem płynącego? Przecież to hipokryci, są takimi samym i cwaniakami jak kolesie z po i dbają tylko o swoje interesy, jak kolecie z po! Nie zwracają uwagi na głosy krytyki, nie poddają pod refleksje swoich działań, mimo, iż doskonale wiedzą, że źle robią. Ograniczenie dostępu dziennikarzy do posłów, żeby na bieżąco wyciągać z nich informacje i kolejne ruchy. Uważasz, że naprawdę dobrze się dzieje w tym kraju i wszystko idzie w dobrą stronę?

myszon90 napisał(a):
A co w tym budżecie takiego widać, czego wcześniej nie było :?: :?:
Najpierw wieszacie psy na 500+, po czym, gdy jest dopracowywany/okrajany i mniej ludzi ma prawo z niego korzystać, to też psioczycie, już chyba dla zasady...

Znaczy nie rozumiem, źle że płaca min jest podniesiona??, że emerytury najniższe są podniesione??

A co do CIT, wszystkie spółki się w ten sposób rozliczają, powiedz właścicielom, że ich w wała zrobili..

Dobrze, że podnoszą, ale dlaczego państwo ma mieć z tego więcej niż dotychczas?
Nie za bardzo rozumiem twojej wypowiedzi odnośnie CIT. Ale Sięgnij do źródeł i zwróć uwagę ile jest mikro, małych i dużych firm, a ile jest spółek!

Obrazek Piszę poprawnie po polsku, ty też pisz poprawnie po polsku, chyba, że nie robi Ci różnicy, że robisz komuś laske, a nie łaskę

PostNapisane: 08.sty.2017 22:41:29 
Użytkownik

Ja w tym nie widzę ograniczeń, tylko próbę zrobienia porządku..
Bo na razie każdy menel może sobie tam wejść, zrobić kupę na środku i wyjść.. a budynek sejmu to nie Biedronka...przynajmniej w moim mniemaniu i właśnie cofnięcie tego kroku, uważam, że jednak rząd bierze pod uwagę głos opozycji...

Mojej mikrofirmy to nie dotknęło, czekam...ale moich klientów owszem...

Cytuj:
Dobrze, że podnoszą, ale dlaczego państwo ma mieć z tego więcej niż dotychczas?
Bo takie są dotychczasowe zasady rozliczania płacy brutto, niezmieniane od wielu lat...

Ostatnio edytowano 08.sty.2017 22:47:04 przez myszon90, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 08.sty.2017 22:44:31 
Użytkownik

Zarathustra napisał(a):
Mój punkt widzenia:
3. Kwestia ideologiczna PO vs Pis: PO to cwaniacy, którzy dbali tylko o swoje interesy i wybranych grup narodu, PiS wierzy w swój program lewicowy (nie mylić z "lewactwem") i go wykonuje - ludzie tak chcieli przy urnach - prawo demokracji.

PS. Bloku, program 500+ z założenia był dla dziecka drugiego i kolejnego, więc ten argument nie jest najtrafniejszy, pozatym z tego co się orientuje nie jest to zapomoga socjalna tylko prorodzinna (mająca wpływać na dzietność) - a to różnica.

Ad.3 PO dostało kopa. Widać zasłużyli. Tak jak piszesz, demokracja. Ale teraz też wypływają "Misiewicze". Władza deprawuje. A władza absolutna deprawuje absolutnie. Ku pamięci dla rządzących.

Co do polepszenia dzietności, to mam wątpliwości, czy 500+ zwiększy przyrost naturalny w dłuższej perspektywie. Polepszyło warunki bytowe wielu rodzin, fakt bezsporny. Sam mam dwójkę dzieci, wielu moich znajomych też. Nikt z nas nie myśli o trzecim dziecku.
Darmowe żłobki, przedszkola, elastyczny czas pracy dla matek. Może to jest metoda. Bo będzie niewesoło za kilkadziesiąt lat.

PostNapisane: 08.sty.2017 22:49:42 
Użytkownik

orsetto napisał(a):
Zarathustra napisał(a):
Mój punkt widzenia:

Ad.3 PO dostało kopa. Widać zasłużyli. Tak jak piszesz, demokracja. Ale teraz też wypływają "Misiewicze". Władza deprawuje. A władza absolutna deprawuje absolutnie. Ku pamięci dla rządzących.

Co do polepszenia dzietności, to mam wątpliwości, czy 500+ zwiększy przyrost naturalny w dłuższej perspektywie. Polepszyło warunki bytowe wielu rodzin, fakt bezsporny. Sam mam dwójkę dzieci, wielu moich znajomych też. Nikt z nas nie myśli o trzecim dziecku.
Darmowe żłobki, przedszkola, elastyczny czas pracy dla matek. Może to jest metoda. Bo będzie niewesoło za kilkadziesiąt lat.
Już widzę jak się mnożą bo żłobek jest za friko, czy przedszkole...dajcie spokój...albo nakaż prywatnym firmom, żeby ich pracownice sobie pracowały kiedy mają na to czas...super..

PostNapisane: 08.sty.2017 22:51:07 
Moderator

Polecam przeczytać:
http://www.mf.gov.pl/documents/764034/5 ... a_2017.zip

Kilku naszych finansistów (nie związanych z żadną partią) przewidują, ze deficyt budżetowy pomimo, że jest już dość mocno pogrążony jest niedoszacowany o 10-12%.

Również polecam przeczytać nowelizację "500+" (póki co to jeszcze propozycja) Jest sporo na plus, jak ograniczenia dla tych co wykorzystują program (wprowadzenie bariery średniego wynagrodzenia w rodzinie, przedsiębiorcy będą rozliczani na podstawie bilansów szczegółowych a nie tylko wyniku zysku/strat). Jest też sporo na minus. Kwota z 500 na 250. Jeśli rodzina uzyska z tytułu tego świadczenia kwotę wyższą niż...tu jeszcze nie wiedzą ile; będzie obniżona. Dalej wprowadzają wysoki próg dla rodziny z jednym dzieckiem gdzie średnie wynagrodzenie nie jest zbyt wysokie - wiele samotnych matek nie dostaje tej kasy... A jak ma myśleć o rozmnażaniu jak nawet z jednym dzieckiem ciężko wyżyć.

I nie jest to marudzenie bo nie lubię PiSu. Nie podoba mi się obiecywanie czegoś co z góry było skazane na porażkę - co widać po samorządach (oczekiwanie na kasę za wypłatę 500+). Polecam podejść do lokalnego "senatora" i z nim porozmawiać na ten temat.

PostNapisane: 08.sty.2017 22:55:29 
Użytkownik

Nie lubisz pisu dlatego, że Ci wmówili, że na nich głosuje niewykształcona (czyt głupia) gawiedź, która jest albo niezaradna, albo leniwa...a Ty przecież taki nie jesteś. ;)
krótko mówiąc - ciemny lud...i cokolwiek by nie zrobili, to będziesz to kwestionował, bo nie tak, bo można lepiej, bo można szybciej/wolniej, w dzień, w nocy....itd...

Ostatnio edytowano 08.sty.2017 23:00:25 przez myszon90, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 08.sty.2017 22:59:28 
Użytkownik

myszon90 napisał(a):
orsetto napisał(a):
Zarathustra napisał(a):
Mój punkt widzenia:

Już widzę jak się mnożą bo żłobek jest za friko, czy przedszkole...dajcie spokój...albo nakaż prywatnym firmom, żeby ich pracownice sobie pracowały kiedy mają na to czas...super..

Wiesz, ile kosztuje żłobek, czy przedszkole? Wiesz, że bardzo często brakuje tam miejsc i trzeba płacić opiekunce? Albo prosić dziadków o pomoc? 500 zł nie wystarczy.

Jak masz inne rozwiązania to je zaprezentuj. Ironia jest w tym wypadku nie na miejscu.

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5783 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95 ... 290  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1