rodzynek napisał(a):
Mnie zastanawia jedno. PIS ma większość. Może uchwalać w sejmie co chce. I dlatego nie rozumiem, dlaczego daje opozycji podstawy do zarzucania nielegalności - brak kworum, chowanie się w innych salach, brak rzetelnego podliczenia głosów, niewpuszczanie opozycji na sesje itp. Kuźwa, jeżeli mają wszystkie instrumenty, aby LEGALNIE przepchnąć dowolną ustawę przed kamerami telewizyjnymi i na żywo, to dlaczego tego nie robią?? Dlaczego ciągłe zastrzeżenia, wątpliwości, zarzuty? Czyżby PIS nie potrafił sam ze sobą dojść do porozumienia i stanąć na wysokości zadania i stąd te wątpliwości opozycji? To jakaś kpina. Co tylko sugeruje, że nie wszystko co pisowskie to takie krystaliczne i legalne. Może jednak opozycja ma część racji, hę?
Napisz, co powinna zrobić, w momencie, kiedy mównica i stołek marszałka został zablokowany??
Wg mnie, wezwać straż i rozgonić towarzystwo, tylko jaki obraz poszedł by do mediów??Dopiero byś krzyczał, że Stalin, Lenin i inni sławni goście tak robili...
rodzynek napisał(a):
A czy te 8 lat rządów Tuska (tylko jego, nie patrząc na wcześniejsze AWS, SLD i inne) doprowadziło Polskę do ruiny? W normalnych kategoriach, nie pisowskich - paliwo po 10 zł, chleb po 10 zł, kolejki na stacjach i przed sklepami, bezrobocie 20%, masowe bankructwa firm, załamanie eksportu i inwestycji? Czy poklepywanie po plecach nie jest lepszą metodą dobijania targu niż skakanie sobie do oczu? Jak kupujesz auto, to zarzucasz sprzedającemu że chce Cię oszukać, zarobić na Twojej krzywdzie, czy w dobrej komitywie próbujesz dogadać odpowiednią cenę?
Jeśli uważasz, że zakup śmigłowców 1.5 raza drożej niż inne kraje do dobry deal, to trudno, jeśli km autostrady w cenie jak w Austrii, gdzie choćby robotnikom płaci się w euro, walucie 4-krotnie droższej, to też dobry deal, jeśli gazoport buduje się ponad 8 lat, a obliczony był na 3, to też spoko, to faktycznie same lux interesy, dołóżmy jeszcze kontrakt z gazpromem, który kosztuje nas rocznie mld dolarów więcej niż np Francuzów, do których sam przesył powinien być dwa razy droższy też jest dobrym dealem, to mamy różne pojęcie dobrych interesów...
Cytuj:
Sam Falenta, w moim mniemaniu to tylko figurant, za całą akcją stały służby, które po prostu miały dość Tuska, jego koleżków i rozsprzedawania/rozkradania Polski...
rodzynek napisał(a):
Pierdu pierdu, służby, które ponoć miały się jak pączki w maśle za czasów PO i jedzące Tuskowi z ręki miałyby go wykończyć? Gdzie tu sens i logika? Te same służby miałyby być zainteresowane w przejrzystych interesach, aby nie dopuścić do rozkradania Polski i samemu siebie pozbawić profitów z tego? Toż to ani kupy ani dupy się nie trzyma. To dlatego teraz PIS wymienia całą wierchuszkę służb, bo "bronili" skarbów narodowych? Nonsens.
Sens i logika jest w tym, że wrzucasz wszystkich do jednego worka, są ludzie w służbach, którym ten stan rzeczy nie przeszkadzał, i tacy którym przeszkadzał...
Cytuj:
Co do generalicji w wojsku, pewnie się narażę, ale uważam, że cała stara gwardia, wyszkolona w Moskwie, powinna przejść na emeryturę, tak jak WSI, czyli wywiad wyszkolony w Moskwie, podobnie z prokuraturą i sędziami...
Na ich miejsce powinni przyjść młodzi ludzi, nie skażeni jeszcze układami, z wolną głową, a że bez doświadczenia - zdobędą je z czasem w pracy...
rodzynek napisał(a):
Popadasz w paranoję. Maciarewiczowską. Najlepiej zapomnijmy o całym PRL, wymarzmy z pamięci, historii, gospodarki wszystkich przed 89 rokiem (a czemu 89, a nie 2005 - do czasów IV RP Pisu?), zdegradujmy profesorów, lekarzy, inżynierów, roboli - przecież zbudowali wstrętny, niesprawiedliwy kraj, podatny na okrągłe słówka i dający się dymać komuchom i postkomuchom. Dajmy szansę młodym - nauczą się, będą dobrzy. Misiewicze. Brawo!
To jest moja teoria, nie musisz się z nią zgadzać.. Jeśli uważasz, że nie należy nikogo ruszać, bo jest dobrze jak jest, to nic na to nie poradzę, powiedz to np ludziom, których wywalili w imię prawa z mieszkań..kamienice oddając swoim kolegom...
Cytuj:
Z tym mieszaniem w amerykańskich wyborach to bym nie przesadzał, to nie rosjanie głosowali, tylko amerykanie...
rodzynek napisał(a):
Zmilczę, bo powiązania nie widzisz.
Zobaczyłem tam to samo co w PL, ludzie mieli dość obłudy, plastyku i zagłosowali inaczej niż media nakazywały...
Cytuj:
Cały Pis murem stoi za UE, ale na zasadach partnerskich nie poddańczych...
rodzynek napisał(a):
Jedynie partnerstwo jakie zna PIS to takie, kiedy to oni dyktują warunki, a inni się dostosowują.
kiedy oni dyktują warunki w Polsce..... nie zauważyłem, żeby prezes narzucał warunki w innych krajach..
Cytuj:
UE sama się zmienia i przeceniasz wpływ na to PIS-u czy samego Kaczyńskiego...
Brexit, nastroje we Francji czy Holandii to nie zasługa prezesa....
rodzynek napisał(a):
Pytanie zasadnicze - chcemy Unii czy nie? Jeżeli tak - TWÓRZMY ją, kształtujmy, dogadujmy w szczegółach, a nie stawiajmy się ponad innymi przy okazji ich obrażając.
nie wiem, gdzie i kogo obrażono, jeśli TWÓRZMY, znaczy przyjmujmy wszystko z zewnątrz jak leci, nie proponując nic od siebie, to nie jest współtworzenie...
Cytuj:
Co do polityki wobec Rosji, niestety uleganie jej, prowadzi do zielonych ludzików najpierw w Gruzji, teraz na Ukrainie...
rodzynek napisał(a):
Tusk się dogadywał? A wprowadzając m.in. sankcje gospodarcze co robił?
sankcje wprowadziła UE, nie Tusk
Cytuj:
Rosję trzeba gospodarczo zniszczyć, wtedy najprawdopodobniej odstrzelą Putina koledzy, albo sami rosjanie...
rodzynek napisał(a):
Tak, Husseina zniszczyli, Assada też chcieli. CO mamy w zamian? Myślisz, że Putin jest największym zagrożeniem? Jak tam lud powstanie, to nie za zmianami demokratycznymi, tylko za chlebem. A ten będzie na Zachodzie, zostanie ludowi wskazany przez Żyrinowskiego i innych nacjonalistów. Wtedy o nowego Lenina/ Stalina, Berię nie będzie trudno. I zatęsknimy za stabilną Rosją Putina.
jesli dla Ciebie Putin jest przewidywalny, to trzeba było ostrzec Ukrainę...Reagan nie rozwalił Związku Radzieckiego czołgami, tylko gospodarczo...
Cytuj:
I na prawdę, słyszałem kilka mocnych przemówień prezesa, ale obie strony się dzielą po równo.. o ile mogę to zrozumieć podczas walki w kampanii, o tyle teraz nie widzę tego dzielenia ze strony PIS-u...
To opozycja podważa każdą decyzję, nie pozwala rządzić i dać się osądowi podczas następnych wyborów, kwestionuje dosłownie wszystko...
rodzynek napisał(a):
Poczytaj komentarze ludzi spoza nadania PISU, naprawdę sprawdź co światli ludzie (nie Lis, czy znienawidzony MIchnik) sądzą o zmianach PISu w zakresie TK, mediach, NGO, zgromadzeń publicznych, wojska, edukacji itp. Wystarczy chcieć.
jeśli chodzi o TK, to jestem pewny, że nie byłoby żadnych zmian, gdyby nie zmiany z czerwca 2015r, o mediach się nie wypowiadam, natomiast, żeby mieć jakieś szanse na swoją propagandę, zmiany musiały być, za reformą edukacji jestem jak najbardziej, a to, że zgromadzenia publiczne są rozdzielone to chyba dobrze..
Nie rozumiem jednej rzeczy, na taśmach były naprawdę kompromitujące wypowiedzi polityków PO, jak można po wysłuchaniu tekstów typu: "ch**, dupa i kamieni kupa", czy "państwo istnieje tylko teoretycznie" jeszcze bronić tych ludzi...