.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 28.lut.2025 15:53:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Audi A6 C5 2.8 PB + LPG zalewa szarpie
PostNapisane: 27.sty.2017 22:18:45 
Użytkownik

Witam kolegów i koleżanki na forum :)

Jestem posiadaczem A6 C5 2.8 lpg +pb.

Ostatnio pojawił mi się problem cieżkiego odpalania na zimnym jak i na ciepłym silniku.

Problem narastał stopniowo, najpierw podwyższone spalanie na LPG miasto z 14-15 na 17-20L.

Kolejnym problemem który się pojawił to ciężkie odpalanie, rano gdy silnik zupełnie zimny łapał od razu za kopem ale obroty wzrastały stopniowo tzn 200obr 3sek potem wyższe ok 800 i tak 2-3 razy zafalował i normowały się obroty, lecz gdy auto przypadkiem zgasło to trzeba już kręcić rozrusznikiem około 10-15sek aż nabierze obrotów przy kręceniu oczywiście intensywny zapach paliwa.

Teraz na lpg auto przy dodaniu pedału gazu strasznie szarpie wogóle nie da się jechac. Byłem u gazownika stwierdził instalacja OK bez żadnych mankamentów.

Wyskakiwał błąd sondy która została wymieniona na nową lecz zbyt pochopnie ponieważ dalej wyskakuje błąd myślę dlatego ponieważ dawka paliwa może być zła.

Świece "czorne" jak smoła, suche lecz całe okopcone równo.

Co koledzy podpowiedzą ?

Tytuł: Re: Audi A6 C5 2.8 PB + LPG zalewa szarpie
PostNapisane: 28.sty.2017 11:11:28 
Użytkownik

zakręcić gaz(przy butli), wypalić/usunąć to co zostało w przewodach od lpg, podpiąć VAG'a wykasować błędy, pojeździć na samej pb do momentu kiedy będą pojawiać się korekty długo terminowe(zrób około 100km najlepiej w różnych warunkach) i daj znać co i jak. Jaki masz sterownik LPG?

PostNapisane: 31.sty.2017 08:37:48 
Użytkownik

Lpg zakręcone dalej to samo sterownik 4gas odpinalem już aku zrobiłem 50km na benzynie i nic... auto nabiera obrotow jak zgasze przy puszczanie sprzęgła to objaw jakby był zalany przeplywka wskazuje 7.5g na zimnym sipniku

PostNapisane: 01.lut.2017 20:52:39 
Użytkownik

Sondy jak pracują? daj logi, przepływki też. Zrobiłeś dokładnie tak jak napisałem? Nie wiem czy po odpięciu aku(na jaki czas)kasują się błędy(korekty). Świece w jakim stanie?

Strefa czasowa: UTC + 1