Od pewnego czasu zapala mi się kontrolka ABS i ESP. Dzieje się to po kilku przejechanych kilometrach lub od razu po uruchomieniu silnika - nie ma reguły. W momencie gdy zapalą się kontrolki w trakcie jazdy po zwolnieniu "pedału" przyspieszania czuć coś w rodzaju szarpnięcia tak jakby zmieniać biegi bez sprzęgła - może troche przesadziłem ale coś podobnego i w dodatku nie działa prędkościomierz. Kiedy kontrolki się nie palą jest OK auto jedzie płynnie. Diagnozując auto w grupie silnika pojawia się błąd:
16885 - Vehicle Speed Sensor: Implausible Signal P0501 - 004 - No Signal/Communication - Intermittent
W grupie ABS pojawia się błąd:
00283 - Front Left ABS Wheel Speed Sensor (G47) 30-00 - Open or Short to B+
Sprawdziłem połączenia czujnika ABS w kostce w lewym nadkolu ,wyglądają na zdrowe. Pomiar rezystancji czujnika oscyluje w granicach 1500 Ohm. Czujnik reaguje na ruch koła, udało mi się je rozpędzić do 9 km/h. Wg mnie jest dobry ale oscyloskopu nie posiadam żeby się upewnić. Ponadto bywa tak ,że po skasowaniu błędu ABS (auto na postoju) i uruchomieniu silnika błąd powraca mimo że koło nie wykonało obrotu.
Co można jeszcze sprawdzić
Auto A4 B6 Quattro 2003r silnik 1.8T BFB
|