Zarathustra napisał(a):
już mi się nawet nie chce komentować twoich awangardowych opinii...
zrobie wyjątek: raport KE odnosi się w połowie do 2015 roku i wzrostu dochodu w ujęciu PPP na mieszkańca.
Wzrost gospodarczy wg KE będzie w najbliższych latach niższy niż 14 - 15. Więc jak do krwy nędzy według ciebie gospodarka idzie w górę?
Z raportu Lewiatana wynika, że połowa dużych firm będzie zwiększać inwestycje. 40 proc. średnich firm będzie zwiększać inwestycje. 33 proc. małych będzie zwiększać inwestycje. Niestety, nadal nie oznacza to, ze inwestycje prywatne wzrosną, skoro połowa dużych firm tego nie zrobi, 2/3 średnich firm tego nie zorbi. I 3/4 małych firm tego nie zrobi. A wśród tych, którzy nie będa zwiększac inwestycji są i tacy którzy je ograniczą.
Choć nie można tego wyklucza, że jednak jakiś wzrost będzie, po takim spadku jak w 2016 inwestycje powinny wzrosnąć. I mam nadzieje ze tak sie stanie.
Przy okazji przypominam że wybitna premier obiecywała w expose wzrost inwestycji z 21 - 22 proc. PKB do 25 proc. PKB (publicznych i prywatnych) a po roku jej rządów mamy załamanie do niecałych 18 tu. I to jest twarda liczba, a nie wróżenie z fusów.
Bardzo żałuje, że w swojej wyliczance pominąłeś - zapewne przez przypadek - dane o zadłużeniu skarbu państwa. Bo - sorry- ja rąbnałem się w poprzednim poście podając że rząd szydło w ciągu roku zadłużył nas na ponad 70 mld zł w 2016 roku. NIe doceniłem możliwości tej ekipy. Mea culpa. Z danych z końca lutego wynika, ze w 2016 roku zadłużenie Skarbu Państwa wzrosło o 94 mld zł. Czyli o 10 proc. wartości nominalnej. Coś nieprawdopodobnego.
http://finanse.wnp.pl/zadluzenie-skarbu ... 1_0_0.htmlr.