.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 28.lut.2025 20:49:04

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Mrugajaca kontrolka swiec żarowych 1.9TDI AFN
PostNapisane: 08.mar.2017 11:06:10 
Użytkownik

Witam! Mam problem z moim A4. Silnik 1.9 TDI AFN skrzynia Automatyczna. Samochód od pewnego czasu, a właściwie dwóch tygodni nie jeździ tak jak powinien. Powodem prawdopodobnie jest mrugająca kontrolka świec żarowych... Tylko.... Problem tkwi w tym że obstawiałem, czujnik stopu, działa jak należy. Wyciągnołem turbo, działa jak należy, luzów 0, geometria w jak najlepszym stanie, nie była nawet mocno brudna. Zaworki podciśnieniowe dobre, oba *obok grószki i pod rurą od coolera, podmieniane. Czujnik wsysanego powietrza, zaadaptowany z rury od golfa 3, o takich samych numerach. Przepływka podmieniona, sprawna, egr, zabrudzony, podmieniony, węże od coolera dobre, szczelne. Cooler wyczyszczony, szczelny.NIC! Nie zmieniło się nic. Pewnie mogłem podłączyć pod OBD! Nie, właśnie nie mogłem bo kostka jest urwana, podjąłem się nawet naprawy, ale + nie ma prądu... Chciałem ten prąd odszukać myśląc że przetarty kabel jest gdzieś, zapominając kompletnie o tym iż reszta tych kabli wchodzi przecież grubą jak ... wiązkę. Prawdopodobnie bo kiedyś już tak miałem[sprawdzeniu wszystkiego wystarczyło tylko przecisnąć pedał hamulca... ], kiedy przyśpieszyłem gwałtownie do 120/140 i musiałem szybko zahamować, Od tamtej pory samochód nie idzie a kontrolka świec non stop mruga... Pomocy, sprawdziłem chyba wszystko co mogłem zostały mi do wymiany co niektóre wężyki od podciśnień ponieważ dziś mi zabrakło.... Macie jakieś pomysły? Schemat skąd wychodzą kable od obd jeśli chodzi o silnik i jego elektryke, nie chce już

Tytuł: Re: Mrugajaca kontrolka swiec żarowych 1.9TDI AFN
PostNapisane: 08.mar.2017 11:18:58 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
Oddaj autko elektrykowi samochodowemu i napraw OBD2 - bez tego szkoda nawet czasu na wróżenie z fusów ...

PostNapisane: 08.mar.2017 11:50:40 
Użytkownik

Nie takie odpowiedzi oczekiwalem. .. Jakis inky pomysl?

PostNapisane: 08.mar.2017 12:18:19 
Użytkownik

Auto: AFN, BPP, BDN
Nie ma innego sposobu

PostNapisane: 08.mar.2017 12:29:37 
Użytkownik

No bez jaj.... Co jeszcze moze sygnalizowac ta kontrolka procz AWARI ELEKTRYKI SILNIKA. .?

PostNapisane: 08.mar.2017 13:09:56 
Moderator

Auto: Audi S4
Awarie elektryki skrzyni..

S4 B5 Avant quattro ..AGB.. szybka czarnulka

Była : B5 Avant quattro ..APU..
Była : B3 Limo ..SB..
Była : C4 TDi Avant quattro ..AEL..
Była : B5 TDi Avant quattro ..AFN..
Była : B3 Limo ..SF..
Była : B5 TDi Avant ..AFN..
Była : B5 TDi Limo ..AFN..
Była : B4 TDi Avant ..1Z..

PostNapisane: 08.mar.2017 14:58:44 
Użytkownik

GrubyAFN napisał(a):
No bez jaj.... Co jeszcze moze sygnalizowac ta kontrolka procz AWARI ELEKTRYKI SILNIKA. .?

Awarie nastawnika , zaworu n108,immobilizera, świateł stopu, lub inną poważną dewiacje parametrów silnika lub modułów z nim powiązanych.
Naprawa obd będzie kosztowała że 200 do 300 zł ale Ty chcesz na piechotę i po omacku.
Dobrze Ci radzimy co zrobić a mając działające obd przeprowadzisz skuteczna diagnostykę i naprawę ...

PostNapisane: 16.mar.2017 00:37:34 
Użytkownik

Oprócz tego drodzy majstrowie, znawcy, czy nawet mechanicy samochodów naprowadziliście mnie na to co może być przyczyną jednakże nikt nie widział, bądź nie chciał się pochwalić tym iż to gniazdo posiada własny bezpiecznik,((myślałem że tak jak w wielu innych po prostu gniazdo OBD nie posiada go) i tu leżał problem... Doszedłem do tego, pomimo to i tak jestem zawiedziony waszą postawą która sama przez siebie mówi, KOMPUTER POWIE CI WSZYSTKO.... a WŁAŚNIE ŻE NIE, bo zdarza mi się że wcale tak dobrze ten komputer nawet mnie nie kieruje jak niby ma to robić, chodź to nie istotne......Nie mam wam rzecz jasna za złe, tylko trochę zasmuciło mnie to że tylko na tym się opieracie, jednakże chciałbym wyjaśnienia tej ANALIZY... Obecnie jestem na etapie diagnozowania błędów... Wyskoczył taki szliczny, szliczniusy błąd, a właściwie błędzik bo wymiana wtrysku sterującego to raptem 7 minut 00542. Zrobione! Błąd jednak po próbie skanowania go cały czas mnie prześladuje. Przeczytałem na jakimś innym mądrym forum że czujnik temperatury listwy paliwowej (00539) którym to kolega Baskecior napomknął wcześniej, chodzi tu o czujnik n108 jak się nie mylę, kiedy zdarzy mu się zaniemóc, pokazuje temperaturę -5 stopni C. Byłem święcie przekonany że czujnik ten odpowiedzialny jest za podnoszenie dawki paliwa na zimnym silniku, lecz moja teza nie potwierdza się. Dlaczego? Ponieważ czujnik ten podaje do komputera informacje -5 stopni C(Nie jestem pewny tego co tam czytałem, czy to racja?). Obroty jednak wcale nie podnoszą się (+/- 850) Moje pytanie brzmi, podkładać czy macie może inny pomysł co jeszcze może być związane z tym czujnikiem..

PostNapisane: 16.mar.2017 03:01:58 
Użytkownik

Komputer na nic Cię nie naprowadzi a jedynie wypluje z siebie suche wartości o które nam chodzi.

1) 00542 po podmianie wtrysku sterującego nie daje się skasować i świeci lampką świec żarowych?
2) Rozumiem że w 01/007 w poz 1 masz - 5 st C?

3) Potrzebujemy do analizy parę logów:
000BS (temp silnika >80 st C), 004bs,007,013

4) Dodatkowo wszystkie błędy ze sterownika silnika.

PostNapisane: 17.mar.2017 01:00:41 
Użytkownik

1tak
2 nie w 01/007 bo to nie vag? W parametrach silnika wyskkakuje mi obecna wartość -5 stopni

3 temperatura cieczy była wtedy ok 90 stopni
4 To są już wszystkie błędy.

PostNapisane: 17.mar.2017 01:37:28 
Użytkownik

1. Zobacz czy czasem na złączu wtrysku sterującego oraz złączach pompy wtryskowej nie ma rdzy / nie jest/są zaśniedziały/e. [ Dziś sterownik ABS`u zrobił mi podobne kuku (rdza na styku) i niepotrzebnie go wypatroszyłem ... ]
2. Zorganizuj sobie interfejs VAG`owski (30-50 zł z Viakena + darmowy VAG-COM 3.11) - będzie łatwiej. Nadal interesują mnie wskazania w grupie 01/007.
3. Nadal potrzebne są logi jak wspomniałem wcześniej.
4. Zapytam jeszcze raz: mamy jeden czy dwa błędy (00542,00539) ?

Można zakupić kontakt spray na wszelki wypadek ...

Strefa czasowa: UTC + 1