.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 01.gru.2024 11:39:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Teleskop - ktoś na tym się zna?
PostNapisane: 06.mar.2017 23:43:09 
Użytkownik

Auto: 80 b3 2.0 16v q
Co do optyki na szkiełkach to w budżecie do 2 tyś . ciężko jako taką lunetę celowniczą trafić chyba ,że używaną.

Tytuł: Re: Teleskop - ktoś na tym się zna?
PostNapisane: 17.mar.2017 10:48:37 
Użytkownik

Ja mam SW 1309, ale to Newton i jak do tej pory, tylko kilka razy użyłem. Ogólnie ciekawa sprawa i żałuję, że nie mam czasu, bo piękne niebo ostatnio. Ja radzę kupić coś w miarę przenośnego, bo wytargać teleskop po schodach (jeszcze jak jest paralaktyk z ciężką przeciwwagą), to można zwątpić. Soczewki są dość drogie, a tanie mogą się nie bardzo sprawdzić- pokażą kolorowy obraz...od abberacji fotochromatycznej. No i kwestia na co się człowiek nastawia- nie ma co liczyć na jakieś niesamowite obrazy rodem z NASA- wszystko jest czarno- białe, a np. pasy na Jowiszu na granicy widoczności (fakt, że jeszcze tego nie ogarnąłem do końca i np. krótkoogniskowy okular coś jeszcze by może zdziałał). Z drugiej strony- pierścienie Saturna i księżyce Jowisza są dobrze widoczne. Do księżyca można dokupić filtr, bo jak jest pełnia to bije po oczach nieprzyjemnie. Księżyc jest spoko. I najważniejsze, niby oczywiste, ale nie zaszkodzi powtórzyć NIGDY, ALE TO PRZENIGDY I W ŻADNYCH OKOLICZNOŚCIACH NIE KIEROWAĆ TELESKOPU NA SŁOŃCE !!!, dopóki nie wie się co i jak- natychmiast i w sposób nieodwracalny można zniszczyć wzrok...są do tego filtry, ale to już wg. własnego uznania. Ja poza filtrem i tak zamierzam zaadaptować tanią kamerę ccd i dać na laptopa, jeśli kiedyś mnie najdzie podglądać Naszą Gwiazdę.
PS. Betelgeza i pas Oriona piękne nawet gołym okiem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1