.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 02.lut.2025 13:40:01

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [a4 b5] zmiana felg jaki dobrac rozmiar
PostNapisane: 24.mar.2017 09:26:37 
Użytkownik

Auto: A4 B5 1,8 kombi
witam, obecnie posiadam koła 195/65 r15 na alu. Chcę zmienić na 205/60 r15 albo zmienić całe koła na 16 cali i do tego 205/55 r16. Czy pozostać przy rozmiarze 195/65 r15 i nie zawracać sobie głowy :) Czy jak zmienię na te 16" nie będę czuł każdej mniejszej dziury i auto nie zrobi się bardzo sztywne ?

Rozmiar 205/60 r15 jest mało spotykany z tego co sie zdązyłem zorientować. Natomiast jeśli chodzi o felgi 16" pojawia się pytanie rozstaw śrub 5x112 to pewne natomiast jak jest z otworem srodkowym i szerokością czy ma to jakieś większe znaczenie i moge kupić nie takie ?
Opony lepiej kupić używane firmowe z bieżnikiem ok.6mm czy nowe bieżnikowane firmy X ?

dodam tylko że nie chciałbym żeby auto straciło na osiągach

ps. jestem nowicjuszem w tej sprawie potrzebuję porady

Tytuł: Re: [a4 b5] zmiana felg jaki dobrac rozmiar
PostNapisane: 24.mar.2017 12:08:33 
Użytkownik

W instrukcji obsługi samochodu masz napisane dokładne parametry właściwych felg. Czyli ich:
- szerokość w calach, np 6,5J albo 7J
- odsunięcie piasty, czyli ET, np ET42 lub ET45
- rozstaw srub tylko i wyłącznie 5x112
- średnica otworu centralnego 68mm

Dobra rada - szukaj felg produkowanych dla Audi lub markowych, typu Ronal, OZ, BBS itp. Unikaj atrakcyjnie wyglądających felg za okazyjną cenę, gdyż mogą to być chińskie noname'y produkowane z bardzo kruchego aluminium. Pęknięcie takiej felgi przy 130 km/h kończy się naprawdę źle.

205/55R16 to popularny rozmiar i masz tu do wyboru wielu producentów. Namawiam Cię na najdroższe opony, na jakie Cię stać, bo to Twoje bezpieczeństwo a tu oszczędzać nie warto, tym bardziej, że - jak piszesz - nie chcesz tracić osiągów. Szykuj 1500 zł na komplet gum. Taniej będzie kupić od razu całe koła na alufeldze, ale z muszą być dobre, niezużyte opony.

Tytuł: Re: [a4 b5] zmiana felg jaki dobrac rozmiar
PostNapisane: 24.mar.2017 13:30:29 
Użytkownik

Auto: A4 B5 1,8 kombi
moze trochę ja się nie określiłem do końca ;) budżet zdecydowanie przekroczyłeś samymi oponami :) stad też pisałem o uzywanych.

mam na miejscu 4 felgi org. audi alu 16" w ładnym stanie za 400 zł i po 60 zł za sztuke mam opony (używane ale firmowe z bieżnikiem o jakim pisałem)

parametry o których piszesz wyciągnę z naklejki z kodami wyposażenia ? ET i ta szerokość ? jak narazie znalazłem rozstaw 5x112 z kodu - to pewne :)

Strefa czasowa: UTC + 1