.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 28.lut.2025 19:42:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [2.0TDI]A3 silnik BMM
PostNapisane: 09.maja.2017 09:21:10 
Użytkownik

Witam. Na samym starcie zaznacze, iz jestem tutaj swiezo zarejestrowany, przepraszam jezeli popelnie jakies bledy przy zakladaniu tematow, ale wstepnie nie znalazlem odpowiedzi na to, czego szukam, wiec postanowie zadac pytanie. Naszlo mnie, na zmiane samochodu, szukam czegos malego, sredniej klasy i z ladnym wnetrzem, padlo na a3, bo szczerze mowiac, za te same pieniadze jestem w stanie kupic C4 z 2012 roku, ale wyglad i inne takie to niebo a ziemia. Chcialem szukac czegos, do okolo 22k, koniecznie 2.0tdi bo chce robic mape na 170km, po czytaniu opini na temat tych silnikow doszedlem do wniosku, ze 1.9 to bedzie bardziej rozsadna opcja, zwazajac na fakt, iz jestem studentem i naprawy po 3-5k raczej sie do mnie nie usmiechaja ;v. Zadzwonilem do swojego mechanika, powiedzial, ze jak juz to 1.9 jest rozsadniejsze, ale tez duzo rzeczy tam pada, stwierdzil zybym poszukal Audiczek z silnikiem 8V. Po wstepnych ogledzinach internetu, wyszukalem, iz sa to oznaczenia silnikow BMM i BGW - ogolnie uklad CR w rocznikach 2008+?. Autko te, z tego roku, zdecydowanie przewyzsza moj budzet, ktory jak na razie i tak jest niski, bo planuje zakup auta okolo pazdziernika.Jezeli bede musial sie zdecydowac na roczniki 2008+ to zmiane przekladam na przyszly rok ;v . Reasumujac, czy znajde roczniki 2005/6 z silnikiem 8V, czy jest to nie mozliwe ? z Gory dziekuje za pomoc!

Tytuł: Re: [2.0TDI]A3 silnik BMM
PostNapisane: 09.maja.2017 09:46:47 
Moderator

Auto: Audi S4
BMM to taki poprawiony BKD.
Uważam że dobrze myślisz bo do A3 8P jedyny rozdądny wybór to 2.0 TDi. Czytałem, że chłopaki w przypadku problemów z głowicą w BKD, ładowali głowice od BMM.
Oba silniki są dobre. Miałem A3 z BKD i nie sprawiał zadnych problemów... obecny wlasciciel jest naszym znajomym i bardzo chwali całe auto i nie ma z nim żadnych problemów.
Silnik trochę głosny (jak to PD) ale powoduje ze to auto lata nad ziemią. W połaczeniu z 6 biegową skrzynią odwdzięcza się niskim spalaniem na autostradzie.

Silnik BKD był montowany w A3 8P od 2002 do 2006 roku, a silnik BMM od 2005 do 2006.

S4 B5 Avant quattro ..AGB.. szybka czarnulka

Była : B5 Avant quattro ..APU..
Była : B3 Limo ..SB..
Była : C4 TDi Avant quattro ..AEL..
Była : B5 TDi Avant quattro ..AFN..
Była : B3 Limo ..SF..
Była : B5 TDi Avant ..AFN..
Była : B5 TDi Limo ..AFN..
Była : B4 TDi Avant ..1Z..

PostNapisane: 09.maja.2017 09:52:57 
Użytkownik

Zapomnialem tez dodac, ze przez specyfikacje pracy, w ktorej teraz sie zatrudniam, bede mial wlasnie wyjazdy 300-500km delegacje itd. Dlatego jest to wedlug mnie rozsadny wybor, a wiem ze takim autem frajdy tez bede mial sporo. Czy jest na otomoto opcja, zeby wyszukiwac tylko takie modele, albo masz jakis pomysl jak wyszukac samochody tylko z takimi silnikami?, rzadko kto dodaje w opisie 8V lub oznaczenie silnika :/

PostNapisane: 09.maja.2017 12:11:43 
Moderator

Auto: Audi S4
Nie ma takiej możliwości- tylko weryfikacja na zywo.

S4 B5 Avant quattro ..AGB.. szybka czarnulka

Była : B5 Avant quattro ..APU..
Była : B3 Limo ..SB..
Była : C4 TDi Avant quattro ..AEL..
Była : B5 TDi Avant quattro ..AFN..
Była : B3 Limo ..SF..
Była : B5 TDi Avant ..AFN..
Była : B5 TDi Limo ..AFN..
Była : B4 TDi Avant ..1Z..

Strefa czasowa: UTC + 1