.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 28.lut.2025 23:22:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A4 B6 1.9 AFV] migająca kontrolka, tryb awaryjny
PostNapisane: 30.maja.2017 19:22:23 
Użytkownik

Auto: Audi A4 B6 1.9 AWX
Witam.

Posiadam audi A4 B6 1.9 AVF i mam z nią pewien problem dotyczący swięcącej kontrolki silnika i może zacznę od początku. Pewnego dnia rano, odpalam samochód a tu zaświeca mi się pomaranczowa kontrolka od silnika. Początkowo nie było żadnych problemów, samochód normalnie pracował, zajechałem bez problemu do pracy, lecz później jak odpaliłem i przejechałem parę kilometrów to auto straciło moc, prawdopodobnie włączył się tryb awaryjny. Zgasiłem silnik i odpaliłem znowu, kontrolka zniknęła ale po jakimś czasie pojawiła się znowu, zdarzyło się tak kilka razy. Podłączyłem VAGa i wyskoczyły następujące błędy:

- 45F6 przekaźnik pompy paliwa zwarcie do plusa

- 466A przekaźnik główny świec żarowych zwarcie do plusa

- 4C05 przekaźnik dużej mocy ogrzewania zwarcie do plusa

Czy wie ktoś co to może być? Dodam jeszcze, że jak podniosłem maskę to na osłonie silnika widoczne były odbite łapy od kuny.

Sprawdziłem przekaźniki w podszybiu i nic, czysto. Żadnej wilgoci ani nic. Kable także sprawdzałem i też nie widać aby było coś nadgryzione (chyba że od spodu). Dzisiaj taka sama sytuacja, odpaliłem auto aby się przejechać i początkowo nic się nie świeciło, wszystko było dobrze. Lecz po przejechaniu kilku kilometrów odczułem na gazie, że strasznie słabo ciągnie ale na desce nic się nie świeciło, żadnej kontrolki. Dopiero jak zajechałem pod dom to się zaświeciła.

Wyczyściłem EGR, po zamontowaniu dalej się świeciło, wykasowałem błąd i był spokój na 5 dni ale kontrolka się znowu zapaliła, tylko ona, turbo normalnie chodzi, auto ma kopa.

Juz głupieje od tego... Bo czasami pomimo, że kontrolka się świeci to auto dobrze pracuje, a czasami jak się nie świeci to włącza się tryb awaryjny i słabo jedzie. Bardzo proszę o pomoc, bo już siwieje od tego, tym bardziej, że wcześniej audiczka nie sprawiała żadnych problemów odkąd ją mam. :(

Tytuł: Re: [A4 B6 1.9 AFV] migająca kontrolka, tryb awaryjny
PostNapisane: 31.maja.2017 07:41:06 
Moderator

Auto: Audi S4
Skasuj wszystkie błędy.
Pojezdzij trochę i odczytaj znowu... a najlepiej zaraz po tym jak pojawi się kontrolka Check

S4 B5 Avant quattro ..AGB.. szybka czarnulka

Była : B5 Avant quattro ..APU..
Była : B3 Limo ..SB..
Była : C4 TDi Avant quattro ..AEL..
Była : B5 TDi Avant quattro ..AFN..
Była : B3 Limo ..SF..
Była : B5 TDi Avant ..AFN..
Była : B5 TDi Limo ..AFN..
Była : B4 TDi Avant ..1Z..

PostNapisane: 31.maja.2017 08:25:04 
Użytkownik

Dzisiaj podpiąłem znowu komputer i wyszło praktycznie to samo:

460C przekaźnik pompy paliwa przerwa/zwarcie do masy

4C05 przekaźnik główny świec żarowych przerwa/zwarcie do masy

4C05 przekaźnik dużej mocy ogrzewania zwarcie do plusa

Tak jak pisałem wcześniej, po wyczyszczenie egr i skasowania błędu auto jeździło normalnie przez 5 dni. W niedziele zapaliła się kontrolka silnika. W poniedziałek byłem umówiony na wymianę łożyska tak więc korzystając z okazji kazałem mechanikowi rzucić okiem na tą kontrolke. Wymienili przekaźnik nr 395 (pompy paliwa) i świece żarowe. Nie nastawiałem się że uda się mu zdiagnozować przyczynę przez którą świeci kontrolka, bo wiadomo jak to bywa z tymi pseudo elektromechanikami i nie przeliczyłem się... :kwasny: wyjechałem od niego i kontrolka się zaświeciła jednocześnie tryb awaryjny... wróciłem do dziada, podłączył kompa i wyskoczyły błędy które wpisałem, praktycznie te same co wcześniej. Usunął je i powiedział ze nie wie co to może być... po przejechaniu kilku kilometrów kontrolka się nie zaświeciła ale auto w pewnym momencie przeszło znowu w tryb awaryjny. Zatrzymałem się, zgasiłem i zapaliłem, jedzie normalnie... Oszaleje... :(

PostNapisane: 31.maja.2017 08:35:15 
Moderator

Auto: Audi S4
Masz zgniłą/przegryzioną/stopioną wiązke.... tylko sprytny elektryk dojdzie ładu...

S4 B5 Avant quattro ..AGB.. szybka czarnulka

Była : B5 Avant quattro ..APU..
Była : B3 Limo ..SB..
Była : C4 TDi Avant quattro ..AEL..
Była : B5 TDi Avant quattro ..AFN..
Była : B3 Limo ..SF..
Była : B5 TDi Avant ..AFN..
Była : B5 TDi Limo ..AFN..
Była : B4 TDi Avant ..1Z..

PostNapisane: 31.maja.2017 09:37:35 
Użytkownik

No to mnie pocieszyłeś... :( Jakieś pomysły na rozwiązanie tego problemu? Bo na dobrego elektryka w moich okolicach raczej nie mogę liczyć...

PostNapisane: 01.cze.2017 11:31:34 
Użytkownik

Wczoraj posprawdzałem jeszcze raz wszystkie kable i nic nie widać. Kontrolka zaświeciła się dzisiaj rano jak jechałem do pracy ale nie włączył się tryb awaryjny. Proszę niech ktoś mi coś doradzi bo juz nie wiem do czego ręce włożyć :(

Strefa czasowa: UTC + 1