bloku napisał(a):
myszon90 napisał(a):
metyoo - co przez to veto zyskałeś
Moim zdaniem, prezydent źle zrobił, że zavetował te dwie ustawy, można je było z czasem poprawiać...
Choć z drugiej strony, jeśli ma wyjść z tego coś lepszego, to może warto poczekać...
To ja zadam pytanie co byś zyskał po podpisaniu? I jeszcze raz odpowiem, my jako jednostki fizyczne, nic ani nie stracimy ani nie zyskamy. Jak wcześniej opisywałem po podpisaniu straciłyby firmy, urzędy oraz sami politycy (jako osoby odpowiedzialności publicznej). W prostej linii można powiedzieć, że byłoby to przygotowanie do zmiany Konstytucji. Czym to grozi...ano np tym, że Ziobro jako MS mógłby Ciebie, mnie czy kogokolwiek zamknąć bez powodu jak było za komuny. Kto by mu zabronił? (to bardzo prostolinijne ale prościej nie da się tego spłaszczyć do naszego poziomu).
Jedyny plus jaki widzę z podpisania ustawy o sądach powszechnych,
że nie będzie układów i układzików. Skończy się uchylanie od kar...na poziomie szarego człowieka i małych firm.
EDIT:
Niby dobry nius ale nadal uważam, że ukryte bezrobocie ma większe znaczenie w tych wynikach niż się wydaje. Patrzę po ofertach pracy, gdzie połowa to najniższa krajowa.
https://www.money.pl/gospodarka/wiadomo ... 48323.htmlProblem w tym, że zmieni się podejście całego aparatu .
Bezwolne spełnianie woli władzy przenosi się bezpośrednio w dół.
Układy znikną ? poważnie ?
.. a w jaki sposób, skoro aby utrzymać pracę trzeba będzie wykonywać polecenia na telefon
_
Szukaj pracy za granicą - nie dość, że normalnie zarobisz, to jeszcze odłożysz.
Wegetacja w kraju, czy życie na poziomie za granicą ?
_Bezrobocie spada, bo ludzie wyjeżdżają pracować do UE
- przecież to proste jak budowa cepa
http://www.regiopraca.pl/portal/porady/ ... ac-z-kraju Cytuj:
- Badanie wykazało, że wysoka emigracja z krajów Europy Środkowej i Wschodniej wciąż jest zjawiskiem charakterystycznym dla regionu. W najbliższych latach na pewno najbardziej palącym problemem będzie odpływ wykwalifikowanych pracowników zarówno z Polski, jak i z innych krajów. Wyjściem dla Polski mogłoby być zachęcanie do przyjazdu do naszego kraju specjalistów ze Wschodu i innych mniej rozwiniętych państw, dla których Polska jest wciąż szansą na wyższe zarobki i lepsze perspektywy zawodowe – podsumowuje Joanna Żukowska z MonsterPolska.pl