.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 22.lut.2025 18:33:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A4 B6 2004 1.9 TDI Q] nie działa klima na wolnych obrotach
PostNapisane: 28.lip.2017 14:28:34 
Użytkownik

Auto: A4 B6 AVF Q Avant
W samochodzie klima nie pracuje na wolnych obrotach. Przytrzymanie obrotów w okolicach 1200 skutkuje jej załączeniem. Dokładnie to samo dzieje się z wentylatorem klimy. To dla mnie klasyczny dylemat - co było pierwsze jajko, czy kura? Czy klima nie włącza się dlatego, że nie działa wiatrak, czy wiatrak się nie włącza się bo nie działa jeszcze klima? :zly: Przed wczoraj wymieniłem sprężarkę klimy (ze względu ma zbyt niskie ciśnienie w układzie), ok. miesiąca temu również czujnik ciśnienia (najprawdopodobniej bez potrzeby :036: , klima nabita, wymienione sprzęgiełko (to co może się zrywać), przeczyściłem kostki przewodów zasilających wentylator, otworzyłem i przepsikałem kontaktem moduł sterujący wentylatorem (nie zauważyłem w nim niczego niepokojącego) i coś mnie tknęło sprawdzić jeszcze vagiem jakie napięcie podaje alternator (nie mam pojęcia o obsłudze miernika... :039: ) - na wolnych obrotach jest ok 13,40. Po podniesieniu obrotów nie zwiększa się. Wyczytałem że powinno być w przedziale 14-14,5. Alternator z dwa lata temu wymieniłem na regenerowany, aku (Centra) będzie miała ok 5 lat.

Czy to możliwe, że moje problemy stąd wynikają?

Dodam jeszcze, że regularnie wyskakują mi błędy airbag (głównie pasażera) i czyszczenie wszystkich kostek i psikanie kontaktem pomaga na krótko...

Pomocy koledzy bo już mi cierpliwości i pieniędzy brakuje do tego samochodu... Nie jestem mechanikiem ale zaraz będę wiedział o klimie więcej niż tutejsi fachowcy...

B4 1Z Avant '94 (był)
B4 ABT LPG '91 (był)

Tytuł: Re: [A4 B6 2004 1.9 TDI Q] nie działa klima na wolnych obrot
PostNapisane: 30.lip.2017 05:40:44 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
Sprawdź w Etce, czy masz założony prawidłowy kompresor do tego silnika.

Tytuł: Re: [A4 B6 2004 1.9 TDI Q] nie działa klima na wolnych obrot
PostNapisane: 03.sie.2017 09:21:04 
Użytkownik

Auto: A4 B6 AVF Q Avant
Problem rozwiązany. Przyczyną niewłaściwej pracy były zamienione podczas wymiany silnika wtyczki od czujnika poduszki pod silnikiem i sprężarki (lub sterownika wentylatora) po lewej stronie. Wtyczki są takie same. Zamiana nie powoduje występowania błędów. Jedynie klima/wentylator nie włącza się na wolnych obrotach. Test wentylatorów z modułu klimy w vag nie skutkuje załączeniem, natomiast w teście z modułu silnika wiatrak startuje... Doszedłem do tego z pomocą wpisu na innym forum. Tamten wpis odwoływał się do jeszcze innego forum...
Mam nadzieję, że komuś to pomoże.

B4 1Z Avant '94 (był)
B4 ABT LPG '91 (był)

Strefa czasowa: UTC + 1