.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 22.lis.2024 20:17:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Pierwsze audi, ostatnie rady przed zakupem TT 8J
PostNapisane: 30.paź.2017 09:38:49 
Użytkownik

Witam, poluje na swoje pierwsze Audi. Wybór padł na TT 8J (jak wiadomo model podwyższonego ryzyka) więc od początku nastawiłem się na długie poszukiwania. Po przebrnięcia przez tabuny ulepow i pokonaniu 5 tyś km zainteresowałem się jednym egzemplarzem. Nadal jednak czuje, że mimo researchu, względem marki mam za małe doświadczenie żeby kolokwialnie mówiąc nie wpieprzyc sie na minę; stad uprzejma prośba o pomoc w ostatecznej weryfikacji auta przed zakupem. Auto ma bardzo mały przelot jak na swoje 10 lat, co juz udało mi sie względnie zweryfikować. Silnik pracuje niesamowicie równo, cicho jak w żadnym egzemplarzu jaki widziałem wcześniej, o dziwo nie pożera oleju (co w tych fsi jest norma). Auto świetnie trzyma sie drogi nawet w trudnych warunkach, nic nie znosi i nie stuka. Tarcze są prawdopodobnie jeszcze fabryczne i praktycznie nie widać na nich żadnej rdzy. Skrzynia manualna - bajka! Wnętrze i tapicerka skorzana, kierownica oraz pedały w stanie powiedziałbym perfekcyjnym jak na ten wiek. Na każdym elemencie nadwozia z charakterystyczna rybia łuską pod światłem. Miernik na 90% zewnętrznej powłoki pojazdu pokazuje wartości 140-170 mikronów (nie znam nominalnych wartości dla tego modelu). Jedynie przedni błotnik mocno sie odznacza gdyż w jednym miejscu dobija do 300 mikronów w najgrubszym punkcie ale sprzedający wcześniej wspominał, że była w tym miejscu przycierka która delikatnie podniosła lampe (został nawet oryginalny reflektor z minimalnie pękniętym klosikiem) i zakonczyla sie pomalowanym zderzakiem. W komorze wszystko wyglada bardzo dobrze wiec chyba rzeczywiście kosmetyka. Jedynie plastikowa pokrywa silnika ma nadłamane zaczepy i trochę lata, na co zwróci uwage właściciel. Teraz rzeczy które mnie najbardziej niepokoją. Jedna z przerw miedzy tylna klapa a błotnikiem jest prosta ale szersza od swojej odpowiedniczki po drugiej stronie o 2-3mm(dokopałem sie do fot auta sprzed 4 lat i juz tak było) ale jestem mocno zdziwiony bo w bagażniku cała blacha wyglada fabrycznie i akurat tam nie dopatrzyłby sie za Chiny żadnego dłubania. Auto jest z polskiego salonu z książka ale brak dokumentów, rachunków na dotychczasowe naprawy itd a bardzo chciałbym to sprawdzić więc tu kolejna prośba o informacje gdzie najlepiej to zrobić na podstawie VIN. Od spodu drobne, powierzchowne ogniska rdzy w miejscu mocno narażonym na sól drogowa + błoto pod bagażnikiem gdzie praktycznie jest prześwit do gołej blachy ale mam nadzieje, ze na tym etapie można sie z tym uporać i zabezpieczyć. Jeśli nic nie pokręciłem wszystkie szyby maja logo audi ale przednia ma podpis Starrglass a wszystkie boczne Saint Gobain (tylna przyciemniana tez nieco inny podpis starglass); czy tak mogło być fabrycznie? Trochę się rozpisałem ale jestem ciekawy co myślicie. Brać czy nie?

Tytuł: Re: Pierwsze audi, ostatnie rady przed zakupem TT 8J
PostNapisane: 30.paź.2017 11:48:31 
Użytkownik

Auto: Panamera 4S
Nie wiem skąd zaczerpnąłeś opinię o tym że TT 8J to podwyższone ryzyko? Pierwszy raz słyszę, a w TT siedzę od dobrych kilku lat...

Konkretów się nie spodziewaj w odpowiedziach - nie dałeś żadnych zdjęć auta, nawet VINU, więc skąd mamy wiedzieć co oglądałeś? ;)

PostNapisane: 30.paź.2017 14:31:45 
Użytkownik

hubi_pl napisał(a):
Nie wiem skąd zaczerpnąłeś opinię o tym że TT 8J to podwyższone ryzyko? Pierwszy raz słyszę, a w TT siedzę od dobrych kilku lat...

Konkretów się nie spodziewaj w odpowiedziach - nie dałeś żadnych zdjęć auta, nawet VINU, więc skąd mamy wiedzieć co oglądałeś? ;)

Mam na myśli to, że auta sportowe są zazwyczaj mocniej sfatygowane z biegiem czasu. Czy ktoś na forum jest w stanie sprawdzić historie serwisową, ew. bazę ubezpieczycieli względem wypadków/kolizji?

Ostatnio edytowano 30.paź.2017 20:46:48 przez wiecznietrzezwy, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 30.paź.2017 14:42:20 
Użytkownik

Jakies zdjecia? Link do ogloszenia? Autodna i sprawdzisz za jakies grosze.

Sent from my iPhone using Tapatalk

PostNapisane: 30.paź.2017 14:51:02 
Użytkownik

Auto nie z ogłoszenia a wyłapane z grupy miłośników tt. Wrzucam fotkę przerwy która mnie tak niepokoiła https://drive.google.com/open?id=0BzU6AaVxqlX4M1RlM2JwYXI0aWc Kupilem raport z autodna ale tam był tylko jeden wpis z przebiegiem a chodzi mi o historie serwisowa z Aso. No i najbardziej mnie trapi kwestia szyb. Czy to może być fabryczna konfiguracja? Druga sprawa to te lekkie wykwity od strony podwozia. Czy spotkałeś sie z tym w innych tt z podobnym starzem? Bo to pierwsza auto z którym doszedłem do momentu wjechania na podnośnik i mam mała próbę.

PostNapisane: 30.paź.2017 14:52:54 
Użytkownik

Nie wnikałem nigdy w szyby aż tak.

Masz jakiekolwiek zdjęcie całego auta?

PostNapisane: 30.paź.2017 15:01:53 
Użytkownik

hubi_pl napisał(a):
Nie wnikałem nigdy w szyby aż tak.

Masz jakiekolwiek zdjęcie całego auta?

https://drive.google.com/open?id=0BzU6AaVxqlX4ZUFpYkxpMkdidFU A co sądzisz o tych wartościach mikronów na lakierze?

PostNapisane: 30.paź.2017 15:05:11 
Użytkownik

Nie znam tego auta z klubu.

Lakier o takiej grubości to fabryka, 300 to malowany powtórnie.

PostNapisane: 01.lis.2017 12:46:45 
Użytkownik

hubi_pl napisał(a):
Nie znam tego auta z klubu.

Lakier o takiej grubości to fabryka, 300 to malowany powtórnie.

Ok, dzięki za pomoc. Chyba się zdecyduje.

Ostatnio edytowano 18.lis.2017 10:49:11 przez wiecznietrzezwy, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 01.lis.2017 12:58:48 
Użytkownik

Po jakims czasie bedziesz zalowal braku q ale pewnie nastepna TT kupisz na 4 lapy :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Strefa czasowa: UTC + 1