Witam wszystkich, nazywam się Grzesiek. Często na początek przedstawia się swoje autka, ja niestety jeszcze nie posiadam (zakup tuż tuż) i stąd też pomysł żeby do Was dołączyć. Kto lepiej doradzi jak nie Fanatyk Audi
. Mam nadzieję że ktoś zechce się pochwalić swoją wiedzą, doświadczeniem, zrozumieniem i lekką sugestią.
Moja sytuacja jest następująca:
Własnego auta jak wspomniałem jeszcze nie mam, jednak zdążyłem przejechać kilkadziesiąt tys. km jako kierowca (praca jako przedstawiciel; w Polsce). Postanowiłem kupić w końcu swoje pierwsze auto, więc po długim wertowaniu różnych stron, artykułów, oczywiście jakieś fora itd., zdecydowałem że będzie to Audi. Od razu w oko wpadła mi a4 b7 Avant, jednak po poszukiwaniu wymarzonej perły doszedłem do wniosku ze z moim budżetem (do 25k PLN + 5 budżetu awaryjnego) łatwiej/bezpieczniej będzie kupić dobrą/lepiej wyposażoną/zadbaną b6 niż na siłę szukać tańszej b7. Chciałbym Was prosić o jakąś poradę, sugestię co wybrać, na co się zdecydować. Zależy mi na pewno na a4, jeśli się uda to b7, jesli nie to b6, obie w Avancie. Nie wiem czy benzyna czy diesel i nie mam pojęcia jaki silnik wybrać. Trochę poczytałem i mówiąc w skrócie najbardziej zachwalają lub najmniej się boją 1.8T jeśli mowa o benzynie lub 2.0 TDI dla diesela. Moja codzienna trasa to droga do pracy ok 15-25 km w jedną stronę,w zależności od tego czy odwożę narzeczoną do pracy (jak miałem służbową fiestę mk7 w dieselku, to odwoziłem
), dlatego nie wiem czy to nie zbyt mała trasa dla ON
Poza tym raz na 2 miesiące robiłbym trasę 650 km w jedna stronę autostradą prosto do domu rodzinnego
Nie zamykam się na większe silniki benzynowe (+LPG), czy diesel'owe tylko po prostu się nie znam, nie znam ich zalet, wad, najczęstszych czy wrodzonych usterek etc. Zależy mi na tym żeby silnik był w miarę możliwości bezawaryjny (wiadomo że z każdy ma jakieś słabości), ekonomiczny, dynamiczny. Nie chciałbym trafić zaraz na warsztat i zostawić pol wypłaty (albo 3) na naprawy przez to że zakup był nieprzemyślany.
Reasumując
Budżet 25.000 zł --> a4 b6 czy b7 --> Diesel czy Benzyna --> Jaki silnik --> Może jakieś przemyślenia po postawieniu się w mojej sytuacji
P.s
Nie proszę o wrzucanie gotowych rozwiązań bo takich nie ma, ani o to żebyście szukali za mnie. Proszę o Waszą wiedzę, doświadczenie
Pozdrawiam serdecznie, z góry dziękuję i na pewno do zobaczenia!