.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 01.mar.2025 06:14:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Audi 80 B3 TD - Nie grzeją świece, jak odpalić 'z Plaka'
PostNapisane: 29.lis.2017 13:00:24 
Użytkownik

Witam,

Na wstępie powiem, że ja się nie znam kompletnie na samochodach, nie wiem co jest co itp.

Samochodzik nie odpala, nie świeci się kontrolka od świec a trzeba go jakoś odpalić, żeby chociaż podprowadzić na jakiś warsztat. Słyszałem o Plaku. Mam, kupiłem, tylko teraz nie wiem gdzie go psikać. W jednym warsztacie3przez telefon tak na szybko mi powiedzieli, żeby psikać do wlotu filtra powietrza. Jeśli to jest (W) ze zdjęcia to nic to nie dało.

Z filtra wychodzi gruba gumowa rura (1) i zakręca w jakieś niedostępne miejsce (strzałka), są tam jeszcze dwie inne rury (2+3, 4). Może to w którąś z nich trzeba psiknąć? Pytanie, w którą.

Załączam foto.
Obrazek

Gdyby mi ktoś jeszcze palcem pokazał (albo namalował na tym zdjęciu) gdzie są świece żarowe to by było fajnie ;)
I co to jest to czarne okrągłe przy 4?

Tytuł: Re: Audi 80 B3 TD - Nie grzeją świece, jak odpalić 'z Plaka'
PostNapisane: 29.lis.2017 14:31:35 
Moderator

Auto: Audi S4
1. Możesz odpiąć rure nr.2 i tam spróbować psikać plakiem... i krecić rozrusznikiem... może zapali.
2. Świece zarowe są obok wtryskiwaczy - małe wystające grzybki, każda ma przewód elektryczny dociagniety do siebie.

S4 B5 Avant quattro ..AGB.. szybka czarnulka

Była : B5 Avant quattro ..APU..
Była : B3 Limo ..SB..
Była : C4 TDi Avant quattro ..AEL..
Była : B5 TDi Avant quattro ..AFN..
Była : B3 Limo ..SF..
Była : B5 TDi Avant ..AFN..
Była : B5 TDi Limo ..AFN..
Była : B4 TDi Avant ..1Z..

PostNapisane: 29.lis.2017 14:43:47 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
FrozenShade napisał(a):
Witam,

Na wstępie powiem, że ja się nie znam kompletnie na samochodach, nie wiem co jest co itp.

Samochodzik nie odpala, nie świeci się kontrolka od świec a trzeba go jakoś odpalić, żeby chociaż podprowadzić na jakiś warsztat. Słyszałem o Plaku. Mam, kupiłem, tylko teraz nie wiem gdzie go psikać. W jednym warsztacie3przez telefon tak na szybko mi powiedzieli, żeby psikać do wlotu filtra powietrza. Jeśli to jest (W) ze zdjęcia to nic to nie dało.

Z filtra wychodzi gruba gumowa rura (1) i zakręca w jakieś niedostępne miejsce (strzałka), są tam jeszcze dwie inne rury (2+3, 4). Może to w którąś z nich trzeba psiknąć? Pytanie, w którą.

Załączam foto.
Obrazek

Gdyby mi ktoś jeszcze palcem pokazał (albo namalował na tym zdjęciu) gdzie są świece żarowe to by było fajnie ;)
Najpierw należy sprawdzić dlaczego nie odpala.
I co to jest to czarne okrągłe przy 4?

Chopie, psiknij sobie w oczy dla otrzeźwienia ...
Najpierw należy dokładnie sprawdzić w jakich okolicznościach auto przestało działać i zdiagnozować przyczynę.
Motor na komorach potrzebuje świec żarowych i tutaj należy zacząć - ustalić czy są sprawne i czy układ sterowania świecami działa.
Jeśli nie masz pojęcia - odpuść , bo przy próbie wykręcenia świeczek narobisz bałaganu w /pod głowicą ...
Dobrze radzę ...

Świece zlokalizowane są z prawej strony pokrywy zaworów przy wtryskiwaczach.
To przy czwórce to filtr par oleju.

PostNapisane: 29.lis.2017 15:34:12 
Użytkownik

@przemik dzięki, będę próbował.

@Baskecior dwóch mechaników mi powiedziało, ze w ten sposób mogę awaryjnie odpalić. I jeśli nie zgaśnie to mogę jechać. A nie chcę sobie takim jeździć po mieście na zakupy tylko dojechać nim do mechanika. Świec nie mam zamiaru ruszać, po prostu dziś jak szukałem przekaźnika i bezpiecznika to się zastanawiałem gdzie te świece są wmontowane.
A okoliczności? Nie wiem, pewnie w nocy od stania na deszczu ;) Wczoraj nim jeździłem, dziś już nie mogłem. Przyczyna to 'coś się popsuło' a objawia się nie świeceniem się kontrolki od świec. Bezpiecznik umiałem sprawdzić to sprawdziłem, reszty nie tykam. Chciał bym go tylko odpalić żeby się w holowanie nie bawić.

PostNapisane: 29.lis.2017 16:02:51 
Użytkownik

@przemik dzięki raz jeszcze, odpalił.

Pochodził kilka minut, zgasiłem go i odpaliłem ponownie, tym razem już bez psikania. Na ciepłym silniku ruszył za pierwszym razem, więc to chyba tylko te świece.

PostNapisane: 29.lis.2017 20:48:37 
Moderator

Auto: Audi S4
Spox.
Ten silnik jest wieczny i odpali nawet na mieszaninie oleju rzepakowego z przepalonym olejem silnikowym. :-)
Założ nowe/dobre świece i śmigaj dalej.

PS
Ja trzymam moje SB pod gołym niebem i w tamtą zimę był tylko jeden raz kiedy do odpalenia musiałem wyciągnąć listwe przypieszacza... szczerze powiem nie wiem w jakim stanie są u mnie świece... poki pali od strzała nic nie ruszam i nie zaglądam.

S4 B5 Avant quattro ..AGB.. szybka czarnulka

Była : B5 Avant quattro ..APU..
Była : B3 Limo ..SB..
Była : C4 TDi Avant quattro ..AEL..
Była : B5 TDi Avant quattro ..AFN..
Była : B3 Limo ..SF..
Była : B5 TDi Avant ..AFN..
Była : B5 TDi Limo ..AFN..
Była : B4 TDi Avant ..1Z..

Strefa czasowa: UTC + 1